Bugün birçok aþirete kökenleri sorulduðunda hemen Musul, Baðdat, Basra, Horasan demektedirler. Aslýnda buralar, Asya’dan gelen Sugurlarýn ve 2. göç dalgasýndaki Türklerin yerleþtikleri ilk yurtlardýr. Bunu Ýslam tarihinde de görmekteyiz. Mesela, Celali aþireti köklerini Basra’ya baðlamaktadýrlar.
Bu aþiretler Abbasiler zamanýnda Musul, Baðdat ve El-Cezire dolaylarýndan bölgeye taþýnan Türklerdir. Evliya Çelebi’nin seyahatnamesinin 10. cildinde Ekrad’ýn kökenini Abbasilere baðlayarak, Devleti Ali Abbasiyan Ekrad adý altýndaki aþiretleri sýralar.
Gurmanc ve Kürtlerin Asya kökenli olduklarýna dair delillerden biri de, aþiretlerin ve bu aþiretlerin yaþadýðý köy adlarýnýn Türkçe oluþudur. Doðu ve Güneydoðu Anadolu þehirlerinden toplam 23 ilin köy adlarý üzerinde yaptýðýmýz çalýþmalarda, bölgedeki köy adlarýnýn % 50 civarýnýn Ermenice, Süryanice, Rumca ve Arapça olduðu, % 40 civarýnda köy adýnýn Türkçe ve % 10’luk dilimdeki köy adlarýnýn ise özel adlardan oluþmuþ köy olduðunu gördük. Türkler ele geçirdikleri ülkelerdeki yerleþim yerlerinin adlarýný deðiþtirmeyip, o haliyle kullanmýþlardýr. Bölgedeki Ermeni, Arap ve Süryanice köy adlarýnýn varlýðý da bu sebepten karþýmýza çýkmaktadýr. Erzurum, Bitlis, Hasankeyf, Ahlat, Mardin, Urfa, Adýyaman-Samsat, Tunceli-Hozat, Muþ-Malazgirt v.b isimleri Ermeni, Rum ve Süryanilere ait yer adlarý olup, örnek olarak verilebilir. Bölgedeki köylerin eski adlarýnýn Kürtçede ve Gurmac lehçesinde bir karþýlýðý yoktur. Bu çerçevede yaptýðým yüzlerce görüþmede insanlara köy isimlerinin anlamýný sordum ama bir cevap alamadým.
Ayrýca detaylý yapýlan araþtýrmalar, Kürt ve Gurmanc olarak adlandýrýlan birçok aþiretlerin, Türk boylarýna baðlý olduðunu ortaya koymaktadýr. Türk kökenden gelen bazý aþiretlerin adlarý þunlardýr: Abbas Uþaklarý (Abbasan), Arslan Uþaðý, Abdalanlý, Aþuranlý, Alanlý, Afþar, Akkeçili, Arelli/Arýlý, Bütükanlý/Putikanlý, Birim Uþaðý, Baban, Badýllý-Badýlan-Beðdilli, Bahtiyari Uþaklarý, Baþuþaðý, Balaban, Bedalan, Bezgar Uþaðý/Bezgavi Uþaðý, Beyt Uþaklarý, Bal Uþaðý, Cefa-ran/Cafran, Çaruklu veya Çarýkan, Dutkan, Ferhat Uþaðý, Gav Uþaðý/Gevanlý, Gülabi Uþaðý, Cinenkan, Girdi, Hilani, Haydaran, Hakkâri, Karakeçili, ManGur (Ýran’da), Þabankara (Ýran’da), Mukri (Ýran’da), Lolan (Ýran’da), Lolanlý, Korucan, Kaksan, Sakan, Kotan, Mamakan, Mamikan, Ruzeði, Þekakan, Mirdasi, Þuhican, Kalenderani, Sumelani, Gurkerani, Mirvan, Kamberani, Zevan, Ezdinan, Kaçali Uþaðý, Yarekli/Çarýklý, Ýksoru/Ýkisrlu, Koç Uþaðý, Demenan, Karabalý Uþaðý, Maksud Uþaðý, Elhanlý, Karikali Uþaðý, Rejik Uþaðý, Hadýkan/Hedikuþaðý, Kormeþli, Þam Uþaðý, Laçin Uþaðý, Süleyman Uþaðý, Hormekli, Seyit Kemal Uþaðý, Topuz Uþaðý, Ýzol, Karsanlý, Kemanlý, Kureyþanlý, Kabanlý, Pilvenkli, Silanlý/Zilanlý, Shükmenlý, Þavalanlý, Yusufhanlý, Zimtekli, Moda, Bahadýrlý, Semkanlý, Kýran, Zafran, Ulyan (Irak’ta), Çemiþgezek, Dersimli, Þadlu, Þadan, Canbeð, Zýrki, Mekri, Þebek, Abdalan, Artuþi, Antarlý, Atmalý, Banaklu, Bilbas, Bahramki, Bazuki, Beyat, Beritan, Biriman, Becevevi, Bucak, Canbegan, Çekollu, Çarýklý, Çelebilu, Çarýkan, Kalaçan, Karacalu, Keþan, Keçik, Kýzkanlý, Kiki, Koçeri, Koçgiri, Kilan, Müküsi, Musikan, Ocakuþaðý, Okçuyan, Pornek, Saruyan, Saruhanoðlu, Þadan, Þýhan, Þakaklu, Tatar uþaðý, Turkan-Týrkan, Tujik (Kýzýl Baþ), Torunan-Torini-Torin, Riþvan aþiretleri…