Nizip'te yaðlýk üretilen zeytinler, toplanarak iþlenmekiçin tesislere götürülmeye baþlandý.
Bölgenin önemli zeytin üretim merkezlerinden biri olanNizip'te, üreticilerin el ve sýrýklarla topladýðý zeytinler çuval ya dakasalarla zeytinyaðý üretimi için tesislere götürülüyor. Zeytinler buradasahaya boþaltýlarak, yaprak ve taþlarýndan ayrýlýyor. Ýþlenen zeytinler, altýnsarýsý rengiyle zeytinyaðý olarak makineden süzülüyor.
Nizip Gýda, Tarým ve Hayvancýlýk Müdürü Ramazan Biricik,yaptýðý açýklamada, 2011 yýlý zeytin sezonun baþlamasýyla birlikte ilçedekiyaklaþýk 2 milyon aðaçtaki zeytinlerin toplanmaya baþlandýðýný söyledi.
Nizip'te bu yýl zeytin veriminin geçen yýllara oranlafazla olduðunu, bu yýl ilçede 25-30 bin ton arasýnda olduðunu ifade edenBiricik, þöyle konuþtu:
''Zeytinlerin büyük bir bölümü 42 zeytinyaðý iþlemetesisinde iþleniyor. Her yýl kasým sonlarýnda baþlayan zeytin sezonu ocakayýnýn baþlarýna kadar devam eder. Bu süre zarfý içerisinde zeytinyaðý iþlemetesislerinde yaklaþýk 2 ay hareketlilik olur. Önce aðaçlarda toplanan zeytinlerüreticilerin isteklerine göre yaðlýk ve sofralýk olarak ayrýlýr. Sofralýkolarak ayrýlan zeytin çeþidi evlere, yaðlýk olarak ayrýlan çeþit isetoplandýktan sonra iþleme tesislerine götürülür.
Tesislere götürülen zeytinler 3 aþamadan geçtiktensonra yað halinde tenekelere konularak satýþa hazýr hale getirilir. Eðerüreticilerimiz kaliteli ve güzel bir yað elde etmek istiyorlarsa yaðlýk olarakayýrdýklarý zeytinleri hiç zaman kaybetmeden ve çuvala koymadan açýk kasalariçerisinde iþleme tesislerine götürmeli. Zeytinler çuvallara konulupbekletilirse bu defa zeytindeki acýlýk oraný yükselecektir. Durum böyle oluncabu defa zeytinyaðýndaki kalite oraný düþecektir. Bu yöntemler üreticilerimiztarafýndan uygulanmaya konulursa bölgemizdeki zeytinyaðý, naturel sýzmazeytinyaðý gibi asidi düþük ve daha kaliteli bir zeytinyaðý olur''
Biricik, vatandaþlarýn saðlýðý düþünerek ve haksýzkazancý ortadan kaldýrmak için Nizip genelinde markasýz zeytinyaðý satýþýnýnyasaklandýðýný söyledi.
![]()