Ýnsanlar gibi þehirler de ruh taþýr.
Nefes alýr verir.
Bazen hastalanýr bazen saðlýklý olur.
Hayýr veya þer kaynaðý olur. Ýyilik veya kötülük merkezi olur.
Sevinir bazen; kaybettiði annesini gören bir çocuk, sevgiliye ulaþan bir aþýk, kuru ekmeði yutkunan bir aç, devasýna kavuþan bir hasta, ihtiyacýný gören bir muhtaç, vatanýna dönen bir gurbetçi, öðrencisinin baþarýsýný gören bir öðretmen, hedefine ulaþan her insan gibi…
Ve üzülür þehir…
Ýhaneti gören bir dost, elenen yarýþmacý, zayýf alan öðrenci, kaybeden tüccar, iffetini yitiren günahkar, sevdiðini baþkasýnýn kollarýnda gören sevgili, inancý zayýflayan bir mü'min, harçlýðýný bulamayan bir genç, geleceðini karartan delikanlý, ne olduðunu, olacaðýný bilemeyen her þaþkýn gibi…
…
Tüm bunlarýn ötesinde þehir medeniyete beþiklik yapmak ister.
Ýnsanlarýn birbirlerini sevmesini, kavga etmemesini, barýþ içinde olmalarýný ister.
Üzerinde yaþayan insanlarýn aydýnlýk gelecekler kurmalarýný, cehaletten kaçýnmalarýný ister.
Özgür olmalarýný ama bunu baþýboþluða ve hoyratlýða çevirmeden, serseriliðe dönüþtürmeden yapmalarýný ister.
Canlý bir ticaret hayatý ister.
Ama ticareti; kültürün, sanatýn, erdemin, bilginin ve görgünün hizmetkârý olarak görmek, vahþi bir kazaným histerisinden uzak tutulmasýný ister.
Gençlerin çalýþmasýný, iþ güç sahibi yetenekli insanlar olmasýný ama sömürülmemesini ister.
Patronlarýn üretmesini ama diþliler arasýnda kimseyi ezmemesini ister.
Misafir etmek ister insanlarý. Gelip görsünler, düþünsünler, ibret alsýnlar diye. Güzel hatýralar býraksýn ve güzel þeyler alsýn ister.
…
Ýstemez þehir, kahrolur þehir, üstünü altýna almak ister þehir…
Fuhuþla anýlýrsa eðer adý.
********lýkla birleþirse ismi.
Zulüm, komplo, ihanet, vurgun, illet, zillet, cehalet, bedeviyet, adaviyet, mahviyet, sathiyyetle sunulursa, çaðrýlýrsa eðer…
Ve her sabah güneþin yükseliþiyle bize seslenir þehir:
“Ey sakinlerim, medeni insanlar!
Beni acýtmayýn, beni incitmeyin, beni tüketmeyin!
Birinci þehir olayým, bir inci þehir olayým.
Bana yardým edin, beni bozmayýn, beni harap etmeyin.
Her bir zerremde iyilik yerleþsin.
Her bir köþemde merhamet yeþersin.
Sýðýnsýn bana ve size tüm mazlumlar.
Kaçsýn benden ve sizden tüm zorbalar.
Gül kokularý yayýlsýn benden sizlere, sizden bana ve tüm þehirlere.
Gül þehri olayým, gül þehirler olsun ve ülke gülistana dönüþsün.”
…
Bu çaðrý tüm þehirlilere.
Þehrin sesine kulak verelim…***
Mehmet Nezir GÜL