Sevgili arkadaþlar, malumunuz kýþ ayýndayýz havalar soðuk ve ayaz geçiyor. Ne hikmetse Nizibimizin eski milli içeceði olan Melengiç kahvesini piþirmesini vede içmesini unuttuk. Özellikle kýþ ayýnda içilebilecek en güzel sýcak içecektir.Haydi çay içmeye paydos, günde en azýndan bir fincan Melengiç kahvesi içelim diyorum. Altta nasýl yazýrlanacaðýný ve faydaarýný veriyorum . Okumanýzda ve içmenizde fayda var. Her yudumda Nizibimizin topraðýnda yetiþmiþ olan melengiç tanelerinin kokusunu içimize sindire sindire içelim . Afiyet olsun....
Not alttaki bilgiler Alýntýdýr....
MELENGÝÇ KAHVESÝNÝN HAZIRLANIÞI
Melengiç kahvesi,Türk Kahvesi tarzýnda aðýr ateþte piþirildiði gibi, hazýr kahve tarzýnda da kullanýlabilir.
Türk Kahvesi usulü piþirmek için cezveye her fincan için iki çay kaþýðý kahve,isteðe göre þeker ilave edilip kýsýk ateþte bir iki taþým kaynatýlýr.Biraz bekledikten sonra servis yapýlýr.
FAYDALARI:
Öksürüðü keser, balgam söktürür
Nefes açýcýdýr, nefes darlýðýna iyi gelir
Antiseptik özelliði vardýr
Göðsü yumuþatýr
Solunum yollarýna faydasý vardýr
Ayak terlemelerini önler
Yararlarý tedavi eder,
Böbrek kumlarýnýn dökülmesine yardýmcý olur,
Ses tellerine iyi gelir,
Mide aðrýlarýný dindirir.
Ayrýca melengiç aðacýndan doðal olarak çýkan sývý (sakýz) adeta doðal bir ilaç görevi görmektedir. Kuþlarýn yaralarýný bu sakýz ile tedavi ettikleri görülmüþtür. Yaþlýlarýmýzýn anlattýklarýna göre eski zamanlarda ve þimdi bile bir çok insan yaralanmalarýnda, deri yarýklarýnýn tedavisinde ve bilhassa iltihaplý apselerin açýlmasý için bu sakýz kullanýlmaktadýrlar. Çok faydalý olduðu ve hiçbir yan etkisi olmadýðý görülmüþtür. Çok kýsa zamanda sonuç verdiði söylenmektedir.
Menengiç Kahvesi
![]()
Ben menengiç kahvesini netten sipariþ ediyorum