Nüþirevan Ýran'daki Sasani Devleti hükümdarlarýndan. Sasani Hanedanýnýn yirmincisidir. Asýl ismi Hüsrev'dir. Pehlevi dilindeki “Anoþek-revan=Ölmez, ebedi ruh” manasýna “Anuþirevan” veya “Nuþirevan” lakabýyla Ünlü olmuþtur. Adýnýn Arapça karþýlýðý olan “Kisra” ünvaný daha sonraki Sasani hükümdarlarý için kullanýlmýþtýr. Kubad'ýn en küçük oðludur. Peygamber efendimiz; “Ben, adil sultan zamanýnda dünyaya geldim.” buyurarak onun adaletini övmüþtür. On dokuzuncu Sasani hükümdarý olan Kubad
Nüþirevan Ýran'daki Sasani Devleti hükümdarlarýndan. Sasani Hanedanýnýn yirmincisidir. Asýl ismi Hüsrev'dir. Pehlevi dilindeki “Anoþek-revan=Ölmez, ebedi ruh” manasýna “Anuþirevan” veya “Nuþirevan” lakabýyla Ünlü olmuþtur. Adýnýn Arapça karþýlýðý olan “Kisra” ünvaný daha sonraki Sasani hükümdarlarý için kullanýlmýþtýr. Kubad'ýn en küçük oðludur. Peygamber efendimiz; “Ben, adil sultan zamanýnda dünyaya geldim.” buyurarak onun adaletini övmüþtür.
On dokuzuncu Sasani hükümdarý olan Kubad zevkine düþkün, Mejdek adýnda birisinin ortaya attýðý bugünkü komünizme ait fikirleri kabul etti. Tenbellerin serserilerin ve hele kadýna düþkün olan aþaðý kimselerin iþine gelen; “Ateþe tapýlacaktýr. Her þey herkesin malýdýr. Herkesin mallarý ve yaþayýþlarý eþittir. Herkes birliktedir. Þahsi tasarruf yoktur. Bütün insanlar eþit ve her þeyde ortaktýrlar. Biri diðerinin zevcesini isterse ona vermesi lazýmdýr. Zenginler mallarý fakirlere vermeli, onlarýn ihtiyaçlarýný gidermelidir.” þeklindeki Mejdek'in fikirleri Kubad zamanýnda yayýldý. Kubad'ýn ölümünden sonra M.531 senesinde tahta, oðlu Hüsrev yani Nuþirevan geçti.
Nuþirevan; Romalýlarla, Hunlularla, Hindlilerle ve baþka komþularýyla yaptýðý birçok savaþlarda galip geldi. Sasani Devletinin sýnýrlarýný Akdeniz'e ve Karadeniz'e ulaþtýrdý. Maveraünnehr taraflarýndan da birçok yerleri sýnýrlarý içine kattý. Roma Ýmparatoru Jüstinianos'un ilerlemesinden endiþe ederek ona harb ilan etti. Roma Ýmparatorunu hezimete uðratýp elli sene müddetle, her sene otuz bin altýn cizye vermeye mecbur etti. Yemen'i, Dara'yý aldý ve Kapadokya'ya girdi. Babasý zamanýnda ahlaksýzlýklarý ve bozuk fikirleriyle insanlarý etkisine alan Mejdek ve seksen bin adamýný kýlýçtan geçirerek komünizm belasýný ortadan kaldýrdý.
Kýrk sekiz sene adaletle hüküm sürdü. Onun adaleti hadis-i þerifle medhedildi. Nuþirevan, hükümdarlýk zamanýnda askeri reformlar yaptý ve yeni bir vergi toplama sistemi geliþtirdi. Mejdekileri ülkeden atmasýna raðmen adil ve hoþgörülü kiþiliðiyle ün kazandý. Hikmet sahibi, zeki ve iþ bilen müþavirleri vardý. Ýlim ve hikmet sahibi kimseleri her taraftan toplayýp ikram ve ihsanlarda bulunurdu. Kale, köprü gibi birçok binalar ve eserler yaptýrdý. 579 senesinde vefat etti. Oðlu Dördüncü Hürmüz onun yerine geçti