Japonlar ve Ýtalyanlarýn talip olduðu Karkamýþ kazýsýný, daha önce Ýslahiye’deki Tilmen Höyük kazýlarýn da baþýnda bulunan Ýtalya Bologna Üniversitesi Öðretim Üyesi Prof.Dr. Nicola Marchetti baþkanlýðýndaki bir ekip yürütecek.
Karkamýþ antik kentindeki mayýnlarýn temizlenmesi çalýþmalarý bir süre önce tamamlanmýþ, bir taraftan Japonya diðer taraftan Ýtalya kazý çalýþmalarýnýn kendi ülkelerindeki arkeologlara verilmesi için de uzun süredir Kültür ve Turizm Bakanlýðý ile irtibat halindeydi. Gülen taraf Ýtalyanlar oldu. Karkamýþ kazýsýný Ýtalya Bologna Üniversitesi Öðretim Üyesi Prof.Dr. Nicola Marchetti baþkanlýðýndaki bir ekip yürütecek.
Karkamýþ kazýlarý için uzun süredir Ýtalyan ve Japon ekipler kýyasýya bir rekabet içerisindeydiler.
Ýtalya Baþbakaný Silvio Berlusconi de Baþbakan Recep Tayyip Erdoðan’a mektup yazarak bir Ýtalyan firmanýn Gaziantep’in Karkamýþ Ýlçesi'ndeki antik kentte yapýlacak kazýlara sponsor olmak istediðini bildirmiþti.
Ayný zamanda Gaziantep’in Ýslahiye Ýlçesi'ndeki Tilmen Höyük’te uzun yýllar kazý baþkanlýðý yapan Ýtalya Bologna Üniversitesi Öðretim Üyesi Prof.Dr. Nicola Marchetti, Karkamýþ Harabeleri’ndeki kazýlarda da görev almak için Kültür ve Turizm Bakanlýðý’na baþvurmuþtu. Marchetti, kazý iþlerini ülke olarak üstlenmeye talip olduklarýný belirtmiþti.
Karkamýþ kazýlarý için Japon Prensi Tomohito Mikasa da, Kültür Bakanlýðý’na müracaat etmiþti. Ayný zamanda bir arkeolog olan Mikasa’nýn baþýnda bulunduðu Japon Ortadoðu Kültür Merkezi, 1986 yýlýndan beri Kýrþehir’in Kaman Ýlçesi'ndeki Kalehöyük’te kazý çalýþmasý yapýyor. Mikasa ve ekibinin, Avrupa kazý heyetlerinden daha seri ve sürekli çalýþtýklarý biliniyor. Japonlar ve Ýtalyanlar kazý iþini almak için Kültür ve Turizm Bakanlýðý nezdindeki giriþimlerini artýrdýklarý belirtildi.
Tarihi MÖ 3 bin yýllarýna dayanan Karmamýþ’ta toplam 663 bin 800 metrekarelik alanda mayýnlar elle temizlendi. 1200 mayýn çýkarýldý ve imha edildi. Dünya tarihinde ilk yazýlý anlaþma olan Kadeþ Anlaþmasý’nýn yapýldýðý yer olan Karkamýþ`ta, mayýn temizleme sýrasýnda bulunan sikke ve tarihi deðeri henüz tespit edilemeyen bazý eserler de Kültür ve Turizm Müdürlüðü’ne teslim edildi.
www.arkeologlardernegi.org/site/haberdetay.asp?katid=3...
Kaynak...