Riþvan (Reþvanlýlar, Reþi, Rýþan, Rýþi), Aþiretinin Kökenleri
Riþvan Aþireti Doðu Anadolu’nun önemli aþiretlerinden biridir. Bu aþiretin diðer önemli bir özelliði ise Türkiye’nin doðusundan batýsýna kadar her yerde bir bakiyesinin olmasýdýr. Bu açýdan aþiretler hakkýnda yapýlacak çalýþmalarda ilk önce ele alýnmasý gereken konuma sahiptir.
16. yüzyýlda Malatya ve Maraþ arasýndaki bölgede yaþamlarýný sürdüren Riþvan Aþireti’ne baðlý cemaat sayýsý 15 iken, daha sonraki yüzyýllarda bu sayý daha da artmýþtýr. Aþiret mensuplarý Doðu Anadolu’dan Rumeli’ye kadar olan geniþ bir alana yayýlmýþtýr. Günümüzde büyük çoðunluðu Gurmanc lehçesini konuþan Aþiret mensuplarýnýn tüm asýrlar boyunca cemaat, köy ve kiþi adlarý daima Türkçe olup, Türklüðe ait özelliklerini korumuþlardýr.
Günümüzde de bu aþiret mensuplarýnýn sayýsý hayli kabarýktýr. Suriye (Rakka, Halep), Þanlýurfa (Birecik, Siverek), Kilis, Diyarbakýr, Gaziantep, Erzurum, Mardin, Malatya, Ankara, Kýrþehir, Çorum, Tokat, Kastamonu (Tosya), Kahramanmaraþ, Adýyaman, Sivas, Yozgat, Elazýð, Konya, Kýrþehir ve Ankara illerinin sýnýrlarý içinde[1], daha çok kýrsal kesimde yerleþik hayat yaþamaktadýrlar. Ýç Anadolu’daki Riþvanlýlar bu bölgede Þeyhbýzýn ve Canbeg aþiretlerinin yanýnda nüfus itibarýyla en kalabalýk grubu oluþturmaktadýrlar. Riþvanlýlar buralara Besni, Kâhta (Adýyaman), Nizip, Kilis (Antep), Malatya ve Kahramanmaraþ yörelerinden gelmiþlerdir. Danimarkalý Seyyah Carsten Niebuhr 1766’da bölgede bulunduðu zamanda bunlarýn 12 bin çadýr olduklarýný, Suriye’de kýþlayýp Sivas bölgesinde yayladýklarýný ifade etmiþtir[2].
Osmanlý Hükümdarlarýndan III. Murat Han döneminde Malatya Beyi’ne gönderilen 1578 tarihli bir fermanda, Malatya’da Þah Ýsmail adýna (Þah Ýsmail adýyla) ortaya çýkan birinden söz edilmektedir. Onu destekleyen Malatya livasýna baðlý Ýzolu, Riþvanlý, Eþkanlý, Solaklý, Þah Hüseyinli, Soydanlý (Seydanlý olsa gerek), Eðirbüklü, Adaklý, Kalaçaklý (Kolu Açýklý), Bezki, Çakalý, Mihriman, Karasaz ve Kömürlü adlý topluluklarýn yola getirilmesi buyruðu verilmektedir[3]
Yavuz Sultan Selim zamanda Riþvan Aþireti’nin Kars, Van ve Aðrý taraflarýnda oturduklarý rivayet edilmektedir. Osmanlý Þikâyet ve Maliye Defterleri'nde 1677'de doðudan gelen Riþvanzade Ýbrahim yönetiminde 800 kiþilik Riþvan Aþiret mensubunun Adýyaman’ýn Besni kazasýna baðlý Sýðraz Köyü'ne zorla yerleþtirildiði ve daha sonra bu bölgede bulunan diðer Türkmen boylarý arasýnda yaþanan çatýþmalardan dolayý bölgeden çýkarýlmalarý için 1688'de Müfettiþ Paþa'ya ve Hýsn-ý Mansur (Adýyaman) kadýsýna buyruk verildiði yazýlýdýr. Bu belgede yazýlý olan Doðu’yla hangi bölgelerin kastedildiði belirtilmemekle birlikte Kars ve Van bölgeleri olma ihtimali üzerinde duruluyor.
1696 tarihliOsmanlý Tapu Tahrir Defterlerine göre Hýsný Mansur’da (Adýyaman) yaþayan Riþvanlý Cemaati Bozkoyunlulardan Beydili Aþireti’ne, Yozgat`da yaþayan Riþvanlý Cemaati Çapanoðlu Aþireti’ne, Antep’de bulunan Riþvanlý Cemaati ise Karakeçeli Türkmenlerine tabidirler.
1700’lü yýllarýn baþýnda Riþvan Aþireti’nin bazý kollarýnýn eþkýyalýk yapmalarý neticesinde sürgüne tabi tutulmuþlardýr. Bunlardan Halikanlýlarýn da içinde bulunduðu Riþvanlarýn bir kýsmý kuzeye sürgün edilir. Baþka bir Osmanlý tahrir defterinde ise 17. asýrdan itibaren Adýyaman, Malatya ve Antep'ten gelip Yozgat, Kýrþehir ve Sivas bölgelerine gönderilen aþiretlerin olduðu yazýlýdýr. 1706 yýlýnda ise Riþvan Aþireti’nden bazý haneler Torunluk iddiasýndan dolayý Rakka’ya sürülmüþlerdir. Torunluk, Türklerde hükümdar aileden gelen topluluklara verilen bir addýr. Torun kökenliler Türk aþiretleri içerisinde üst konumda bulunduklarýndan imtiyaz sahibidirler[4]. Bu nedenle bazý dönemlerde Torunluk iddiasýyla birtakým aþiretlerin huzursuzluk çýkardýðý ve diðer aþiretleri baský altýnda tuttuklarý görülmüþtür.