![]()
Geliþen teknolojiyle birlikte semercilik ve nalbantçýlýða ilginin azaldýðýný belirten Semer ve Nalbant ustalarý, atalarýndan kalan semercilik ve nalbantçýlýða son dönemlerini yaþatýrken kendileri de ata mesleklerini yapmanýn gururunu yaþýyorlar.
Semercilik ve nalbantçýlýða ilginin kalmadýðýný belirten semer ve nalbant ustalarý mesleði yaþatmak için büyük çaba harcadýklarýný ifade ettiler.
Hem üniversite okuyan hem de baba ve dede mesleði olan semercilikten kopamadýðýndan dolayý semerciliði yaþatmak için yoðun çaba sarf eden semer ustasý, 31 yaþýndaki Halis Özerol "31 yaþýndayým bu mesleðe ben dedemden alýþtým. Dedelerim, dayýlarýmdan alýþtým. Okul bittikten sonra boþ zamanlarýmý bunlarla deðerlendirirdim. Þu anda iþte ata dede mesleði olduðu için býrakamýyoruz. Aslen bu meslek Ermenilerden kalma Ermeni mesleði yani, bizim Türkler burda hayvancýlýk yaptýðý için bunlarda bir ihtiyaç olduðundan dolayý yapýlmaktadýr. Þu anda da git gide azalmaktadýr" dedi.
Geliþen teknolojiyle birlikte semerciliðe ilginin azaldýðýný dile getiren Halis Özerol "Her þey motorlu olmuþ yani. Þu anda yaptýklarýmýzý da þurda birkaç köyümüz var onlara yapýyoruz. Bu ihtiyaç iþte daha öncelerde Türklerin þey olduðundan dolayý mesela hayvancýlýk yaparak bu meslekler ermeni mesleði olduðundan dolayý iþte Türklerde zamanla burada yerleþik hayata geçtikten dolayý bu mesleðe özen göstermiþler ihtiyaç olarak o yüzden yani o günden bugüne gelmiþtir" þeklinde konuþtu.
Hem mesleðini yapýp hem de üniversite öðrenimine devam ettiðini ifade eden Halis Özerol
"Mesleðimi yapmaktayým hem de üniversite okumaktayým. Yani bu mesleði atlardan dedelerden kaldýðý için buram buram tarih koktuðu için ne de yan terk etmek istiyoruz. Yani çünkü buram buram tarih koktuðu için yani. Ata mesleði olduðu için býrakamýyoruz" dedi.
Nizip'in tek nalbantçýsý olduðunu ifade eden nalbantçý Mustafa Karaçalý ise geçmiþ yýllarda Nizip'te altý kiþinin mesleki olarak yürüttüðü nalbantçýlýðý þimdilerde ise sadece kendisinin yaptýðýný dile getirdi.
41 yaþýndaki nalbantçý ustasý Mustafa Karaçalý "Yaptýðým iþ atlarýn nallarý nal çakma týrnaðý aþýnmasýn diye nal çaktýrýyorlar. Biz dededen babadan beri bu iþi yapýyorum. Yaklaþýk otuz yýldýr yaþým 41, otuz yýldýr bu iþin içindeyim. Dedem de nalbant babam da nalbant, dört, beþ kiþiyiz benim zamanýmda beþ kiþi vardý.Þu anda kalmadý" dedi.
Mesleðe eski ilginin kalmadýðýný söyleyen Karaçalý "Þu anda yapan kalmadý önceleri altý kiþiydik. Þu anda yalnýz ben kaldým. Ýþte ben de onu uðraþýyorum yaþatmaya çalýþýyorum. Yirmi lira dört tane nal 20 milyona yapýyoruz" ifadesinde bulundu.
![]()