Geçmiþine saygýsý olmayanlar tarihsel güzelliklerini koruyamayanlar kimliksiz yaþamaya mahkumdurlar.
Týpký Nizip gibi !...
Kimliksiz Nizip (1)
Bir yerleþim biriminin (þehir, kasaba gibi yerlerin) kimliðini, tarihsel güzellikleri veözgün dokusal yapýlarý belirler. O bölgeye ait yapýsal özelliklere o bölgenin (þehrin, kasabanýn ve benzeri) tanýtsal kimliði denir. Ve sonsuza dek, o yerleþim biriminin adýyla özdeþleþmiþ bir olgunun bir deðerin bir yapýsal güzelliðin kimliði ile anýlýr. Tarihi yerleri, anýtlarý, parklarý, türbeleri, müzeleri, ibadethaneleri, (tapýnak ve mabetleri) mesire yerleri, kaplýca ve ýlýcalarý, hamamlarý, harabeleri, köprüleri, hanlarý, ýrmaklarý-dereleri ve ilada illa o bölge insanlarýnýn içinde doðup, büyüyüp, yaþadýklarý evleri, evleri, evleri akla gelir (merak edilir ilgi duyulur), bir yerleþim biriminin kimliði denildiði zaman Özcesi bir kentin kimliði, koruyabildiði ölçüdeki tarihsel güzellikleri ile ya vardýr ya da yoktur. Örneðin; Kastamonu dendiðinde yeni ve modern yapýlarýn yaygýnlaþmasýna raðmen, eski görünümünü koruyan tipik evleri akla gelir. Ya da Atatürk'ün þapka devrimini yaptýðý il deriz hemen. Manisa deyince mesir macunu ve de Osmanlýya özgü gelenek ve göreneklerin hala yaþanýr olmasý ve ayrýca efeler diyarý akla gelir. Çanakkale denildiðinde ilk akla gelen tarihi destanlar diyarý olur; Çanakkale geçilmez, deriz. Þanlýurfa deyince peygamberler þehri HalilRahman camii balýklýgöl ve Hz.Ýbrahim peygamber bizde çaðrýþým yapar.. Yukarýdaki kimlik örneklemelerini yüzlerce çoðaltabiliriz ama konumuz Nizip olduðundan biz kendimize dönelim ve Nizibimizin þu gün için bir kimliði var mý ? diye soralým ve yanýt arayalým. Þöyle ki benim hatýrladýðým (anýmsadýðým) kadarýyla bir zamanlar Nizibe kimlik kazandýracak olan (ama þuanda yek ila yeksan olan) o tarihsel güzelliklere kýsaca deðinelim. Bir zamanlar bir; kasaphane ve sebzehali birbirine bitiþik iki kemerli taþ yapý Kasaphanenin kubbesi nerede ise çarþý camisi kubbesi kadardý. Yýkýldý yerinde þimdiki belediye iþhaný vebelediye lojmanlarý var.. Bir zamanlar iki; 1900'lü yýllarýn baþýnda Hacý Ahmet Efendi tarafýndan yaptýrýlan tarihi bedesten iki katlý taþtan, birinci katýnda 20 iþlik dükkan içte, 7 iþlik dükkan dýþda, 8 iþlik dükkanda üst katta tarihi bir pasaj görüntüsünde, kapýlarda nakýþlý sütunlar, bir zamanýn yoðun ticaretine þahitlik etmiþler, þimdilerde boyalý dükkanlar Bir zamanlar üç; yüce kahve, iki katlý ve taþtan. Üst katý kahvehane alt katý küçüklü büyüklü 12 dükkan yýkýldý, þimdi yerinde zemin katý otopark, üst katýnda fýskiyeli bir havuz ve aðaçsýz bir park alaný Bir zamanlar dört; Büyük hamam kubbeli, renkli camlý, nakýþ oymalý Hamam camiine adýný veren þimdi iki aletli, kum alanlý çocuk parký !.... Bir zamanlar beþ Selime'nin evi; Þu an için uzun çarþýnýn nihayetinde duvar destekli dört sütunlu kapýsý kalmýþ durumda Ve Molla Ahmet hocanýn oðlu Þýh Müslüm'ün evi ki köþk çýkmalý, ahþap pencereli Ve Selçuk YAÞAR'ýn doðduðu ev Ve Hamýslý Hüseyin Efendinin evi Ve Rüþdü Oral'ýn babasý Mustafa efendinin köþk evi Ve Beybabanýn evi Ve Bilal ÇEKER'in evi Ve Emmi Süleyman'ýn evi Ve evler, evler ve evler; Beyaz havara taþtan kerpiçten oymalý, nakýþlý, kuþ taðalý evler. Bir zamanlar altý; Eski belediye binasý iki katlý taþtan Ýkinci katý taþýyan iki sütun ki sanýrdýnýz dikme taþlar. Bir zamanlar yedi, sekiz ve dokuzuda sizlere býrakýyorum Birinci bölüm için son, ikinci bölüm için ilk söz; Þu gün için torun sahibi olan siz Nizip'li hemþerilerime soruyorum ve diyorum ki Torunlarýnýza Ýþte benim doðduðum ev, atalarýmýz iþte þu eve benzer evde doðup yaþamýþlardý diyebileceðiniz örnek bir ev gösterebilir misiniz ? Bir dokusal kimlik örneklemesi gösterebilir misiniz ?.