Nizipte çok tüketilen Zahterin faydalarý;
Kekiðe olan benzerliðiyle bilinen zahter yaralarý iyileþtiriyor, sinirleri güçlendiriyor. Bu mucizevî bitki böbrekleri hastalýklara karþý koruyor… Bu mucizevî bitki böbrekleri hastalýklara karþý koruyor… Oldukça keskin, hatta acýmsý sayýlabilecek bir kokusu vardýr. Orta ve Güney Anadolu bölgelerinde yabani olarak yetiþir. Ýki türü vardýr. Biri yaz aylarýnda diðeri kýþ aylarýnda yetiþir. Pembe renkli çiçekler açan, 50 cm boylarýnda bir bitkidir. Ýçeriðinde uçucu yað ve tanen vardýr. Bu bitki çiçekleriyle birlikte toplanýp kurutulur ve daha sonra toz haline getirilir. Çay ve kahve olarak tüketilir. Baharat olarak kullanýmý daha yaygýndýr. Faydalarý; Hazmý kolaylaþtýrýr. Kalp çarpýntýsýný giderir. Ýþtah açar. Sinirleri kuvvetlendirir. Baðýrsak hastalýklarýnda iyileþtiricidir. Böbrek hastalýklarýnda koruyucu görevi vardýr. Mesane aðrýsýný dindirir. Uyarýcý ve bedeni kuvvetlendiricidir. Mikrop öldürücüdür. Yaralarýn iyileþmesine yardýmcý olur. Ýdrar söktürür. Mantar þikâyetlerine karþý faydalýdýr. Ýpucu: Zahter çayý ülkemizde özellikle Gaziantep ve Hatay yöresinde çok tüketilir. Bir çay süzgecinin içine bir tatlý kaþýðý zahteri koyun. Bardaða koyacaðýnýz sýcak suyu bu süzgeçten geçirin. Ýlk geçirdiðiniz suyu dökmenizde fayda var, temizlenmiþ olur. Limon ve þeker kullanarak tatlandýrýp içebilirsiniz.
Not: Yaralarýn üzerine mikrop öldürücü olarak sürülebilir. Hamilelikte ve guatr þikâyeti olanlarda kullanýmý tavsiye edilmemektedir.