Ali Þahin: `Siyasetle iliþkim ruh beden iliþkisi gibi`
GASAM Baþkaný ve Ak Parti Milletvekili aday adayý Ali Þahin ANTEP PRESS`e konuþtu: Ali Þahin: `Siyasetle iliþkim ruh beden iliþkisi mesabesinde
Okuyucularýmýza kendinizi tanýtýr mýsýnýz?
1970 Yýlýnda Gaziantep’in Nizip Ýlçesinde doðdum. Nizip Ýmam Hatip Lisesi’nden mezun olmamý müteakip, Pakistan ile Türkiye arasýndaki kültürel anlaþma ve öðrenci deðiþim programý çerçevesinde 1990-1997 yýllarý arasýnda Pakistan Karaçi Üniversitesi Uluslararasý Ýliþkiler Bölümü’nde Lisans ve Yüksek Lisans yaptým.
Türkiye’ye dönüþümün hemen ardýndan Gaziantep Milletvekili Doç. Dr. Kahraman Emmioðlu’nun TBMM’de danýþmanlýðýný yürüttüm.
1998 yýlýnda Ýstanbul Büyükþehir Belediye Baþkanlýðý döneminde Sayýn Baþbakan Recep Tayyip Erdoðan’ýn Kahraman Emmioðlu beyle birlikte kurmuþ olduklarý Fiziksel Engelliler Vakfý (FEV) ve baðlý þirketlerinde Genel Müdürlük görevlerinde bulundum.
Bu süreçte engellilerin istihdam yoluyla toplumla bütünleþmeleri, kendi kendilerine yeter hale gelmeleri, ekonomik, kültürel ve sosyal yaþamdaki yerlerini almalarý yönünde projeler geliþtirerek 2700’ü aþkýn engellinin toplum içinde onurlu bir biçimde yaþam sürmelerinde pay sahibi oldum.
Sosyal sorumluluk çalýþmalarýnýn yaný sýra uzmanlýk alaným olan Uluslararasý Ýliþkiler alanýnda çalýþmalar yaptým. Pakistan Ýstanbul Baþkonsolosluðu Fahri Danýþmanlýðý görevini yürüttüm. Uluslararasý insan kaçakçýlýðý konularýnda adli makamlara bilirkiþi olarak hizmetler verdim.
2005 yýlýnda geliþmiþ ülkelerin dýþ politikalarýna yön veren ve dinamizm katan ancak ülkemizde sayýlarý yok denecek kadar az olan think tank konseptini hayata geçirerek Güney Asya Stratejik Araþtýrmalar Merkezi’ni (GASAM) yol arkadaþlarýmla birlikte kurdum.
GASAM projesiyle ülkemizin bugüne kadar batý politikalarýnýn gölgesinde kalmýþ doðu politikalarýna projektör tutarak bu yönde politika ve stratejiler ürettim. Kamuoyunda ilgiyle karþýlanan Sýnýrsýz Ortadoðu Projesi (SOP) fikrini geliþtirdim ve gazetelerde yazdým. Projenin ekonomik, kültürel, sosyal ve siyasal aþamalarý üzerinde çalýþmalarýmý sürdürmekteyim.
Afganistan’da kalýcý barýþ ve istikrar için özgün çözümler sunan “GASAM Afganistan Raporu ve Çözüm Stratejisi”ni hazýrlayarak Dýþ Ýþleri Bakanlýðýmýzýn davetiyle katýldýðým Bölgesel Düþünce Platformu Toplantýsý’nda paylaþtým.
Ülkemizin doðu iliþkileri baþta olmak üzere, Güney Asya, Ortadoðu bölgeleri, terör ve uluslararasý güç dengeleri, uluslararasý iliþkiler ve strateji içerikli çok sayýda analiz, yorum ve röportajlarým baþta Yeni Þafak, Star, Sabah ve Taraf gazeteleri olmak üzere ulusal gazetelerde, Mostar, Aksiyon ve Kurtuba gibi dergilerde yayýnlandý.
TRTTürk, CNNTürk, SkyTürk, TGRT, Samanyolu Haber, TVNet, Kanal 7, Ülke TV, HaberTürk, 6 News, Hilal TV, 24TV gibi haber içerikli ulusal kanallarýmýzda çok sayýda haber programýna konuk olarak Güney Asya, Afganistan, Pakistan, Hindistan, Sri Lanka, Ortadoðu ve dýþ politika konularýnda yorumlar yaptým.
Aðýrlýklý olarak TRT Radyo 1 olmak üzere; Tahran Radyosu ve Avustralya Sydney Radyosunda 50’yi aþkýn haber programýna konuk olarak doðu ve Güney Asya meselelerine iliþkin yorumlarýmý paylaþtým.
Pakistan’ýn içinden geçtiði zorlu süreci analiz ederek Pakistan için bir rol model olan Türkiye deneyiminin Pakistan’a transfer stratejisi ve Pakistan’ýn var olma hikayesini konu edinen “Ýkbalini Arayan Ülke: Pakistan” baþlýklý bir kitap üzerinde çalýþmalarýmý sürdürmekteyim.
Ýngilizce, Urduca-Hintçe ve Arapça bilmekteyim. Evli ve iki çocuk babasýyým.
Bugüne kadar uluslararasý meselelerle ilgili çok sayýda uluslararasý toplantýya katýldým. Afganistan ve Pakistan konularýyla ilgili toplantýlarýn yaný sýra Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi AKPM ve Batý Avrupa Birliði (BAB) toplantýlarýna da katýlarak çalýþmalarý yakýndan izledim.
Siyasi geçmiþinizi ve siyasetle ilginizi anlatýr mýsýnýz?
Siyasi geçmiþim çocukluk yýllarýma kadar uzanýr. Babam Milli Selamet geleneðinden gelir. Çocukken Nizip’te Refah Partisi’nin gece yapýlan yönetim kurulu toplantýlarýna katýlýr, yönetim kurulu üyelerine çay servisi yapardým.
Baþbakan Erdoðan 1994 yýlýnda Ýstanbul Büyükþehir Belediye Baþkanlýðý’ný kazandýðýnda Pakistan Karaçi Üniversitesi Uluslararasý Ýliþkiler Bölümü’nde lisans yapýyordum. Seçim sonuçlarý Pakistan’da geniþ yanký uyandýrmýþtý. Pakistan’ýn kimi siyasi partileri ben ve birkaç arkadaþýmý davet ederek Baþbakan Erdoðan’ýn Ýstanbul’da Melih Bey’in Ankara’da hangi stratejiyi izleyerek seçimleri kazandýklarýna iliþkin brifing aldýlar.
1997 yýlýnda eðitimimi tamamlayýp ülkeme döndüðümde bende çok emekleri olan Gaziantep Milletvekilimiz Kahraman Emmioðlu Beyin TBMM’de danýþmanlýðýný yapmaya baþladým. Kahraman Beyin siyasi deneyimleri bende önemli izler býrakmýþtýr.
Özellikle Doðu’ya iliþkin politika ve strateji üretmek için 2004 yýlýnda halen baþkanlýðýný yürütmekte olduðum Güney Asya Stratejik Araþtýrmalar Merkezi GASAM’ý kurdum.
Günümüze geldiðimizde ise 2007 yýlýndan buyana Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) ve Batý Avrupa Birliði (BAB) toplantýlarýna katýlarak Ýstanbul Milletvekilimiz Lokman Ayva beye dolayýsýyla üyesi olduðum Ak Parti’ye destek oluyorum.
Anlayacaðýnýz siyasetle olan iliþkim, ruh beden iliþkisi mesabesindedir…
Ak Parti sizi hangi özelliðiniz dolayýsýyla milletvekili adayý olarak göstermeli?
Güzel bir soru. Ak Parti dönemiyle birlikte Türkiye Dýþ Politikasý eksen zenginliði kazanmýþtýr. 100 yýldan bu yana izlediðimiz tek eksenli Batý Politikalarý yer kürenin Doðusuna iliþkin menfaatlerimizi hep öteledi. Alternatifsiz dýþ politika stratejisi, küresel güç potansiyellerine sahip bir ülke olan Türkiye’nin uzak coðrafyalardaki nüfuz gücünü sýfýrladý ve mahkum bir Batý Politikasýna mecbur kýldý. GASAM’la 2004 yýlýndan bu yana Doðu Politikalarýmýzý yeniden canlandýrmaya yönelik çalýþmalarýmýzla Ak Parti’nin son yýllardaki eksen zenginliðini hedefleyen Dýþ Politika strateji birbiriyle örtüþüyor. 2009 yýlýnda Yeni Þafak’ta yayýnlanan makalemin baþlýðý “Büyük Deðil, Sýnýrsýz Ortadoðu Projesi” idi. Takip eden günlerde Ortadoðu’da tek tek sýnýrlarýn ortadan kalktýðýný gördük. Yine 1 Haziran 2010’da Yeni Þafak’ta yayýnlanan bir baþka makalemin baþlýðý ise “Ortadoðu’da Rejim Deðiþiklikleri Olacak” þeklindeydi. Bu yazýnýn üzerinden altý ay geçtikten sonra Ortadoðu rejimlerinin Tunus, Mýsýr ve Libya’dan baþlayarak tek tek deðiþmeye baþladýðýný görüyoruz.
Ak Parti’nin geleceðinde kendimi konuþlandýrdýðým konum Türkiye’nin Doðu Politikalarý merkezinde yer almaktadýr. Bununla birlikte Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) ve Batý Avrupa Birliði (BAB ) deneyimlerimin de AK Parti’nin Batýya dair projeksiyonlarý için önem arzettiði kanaatindeyim.
Seçmen içerisinde yer aldýðýnýz bir milletvekili listesine sizin hangi özelliðiniz dolayýsýyla oy vermeli?
Ben bir uluslararasý iliþkiler uzmaný olmanýn yaný sýra ayný zamanda çok özel sosyal sorumluluk çalýþmalarý yürüten bir engelli sivil toplum örgütünün de yöneticisiyim. Fiziksel Engelliler Vakfý ile özellikle engellilerimizin istihdamlarýna yönelik önemli projeler hayata geçirdik. 2005 yýlýndan buyana 2534 engellinin özel sektör kuruluþlarýnda istihdamlarýný saðladýk. 73 zihinsel engelliyi 2 ay süreli restoran eðitimlerinden geçirerek bir fast food restoranýnda istihdam ettik. Mutlu Engelli Hattý’ný kurduk ve 4446000 numarasý üzerinden arayan engelli ve engelli yakýnlarýna engellilikle ilgili her konuda bilgi ve danýþmanlýk hizmeti vermeye baþladýk. Kýsacasý Dýþ Politika gibi nitelik gerektiren bir sahada hizmet vermenin yaný sýra insani yönlerimle de halkýmýzýn içinden biriyim…
Doðu Politikalarý üzerine kafa yormuþ biri olmak da yine önemli tercih nedenlerimden biri olmalý.
Ben ayný zaman da bir dýþ politika yazarýyým. Gaziantep yerelinden uzak coðrafyalara uzanan yazýlar kaleme aldým ve yazýlar Star Gazetesi, Yeni Þafak ve Taraf gibi gazetelerde yer aldý. Yazarlýk yönümde tercih edilmemde önemli bir gerekçedir sanýrým.
Ýngilizce, Arapça, Urduca biliyor olmam, BAB, AKPM gibi Uluslararasý Örgüt toplantý deneyimleri Gaziantepli hemþerilerimin þahsýma teveccüh göstermeleri için yeterli gerekçeler olsa gerek. Tercih Gaziantepli hemþerilerimin, takdir Rabbimin.
Aday gösterilmezseniz bundan böyle siyasetle iliþkinizi ne düzeyde sürdürmeyi düþünüyorsunuz?
Siyasetle olan iliþkimin Ruh Beden iliþkisi olduðunu yukarý da belirtmiþtim… Böyle olunca þartlar ne olursa olsun siyasetle olan iliþkimin kaldýðý yerden ayný hýzla devam edeceðini söyleyebilirim…
Anteppress