08.03.2011 Tarih ve 27868 Sayýlý T.C. Resmi Gazetede Yayýmlanan Dýþ Ticaret Müsteþarlýðý Kabuklu Antep Fýstýðý, Yemeklik Soya Yaðý, Yemeklik Pamuk Yaðý,Yemeklik Mýsýr Yaðý Standartlarýnýn Tadiline Ýliþkin Dýþ Ticarette Standardizasyon Tebliði
MADDE 1 – (1) 30/1/2007 tarihli ve 26419 sayýlý Resmî Gazete’de yayýmlanarak dýþ ticarette zorunlu uygulamaya konulan TS 1279 Kabuklu Antep Fýstýðý Standardý, Türk Standartlarý Enstitüsü tarafýndan tadil edilmiþ olup, tadil metni aþaðýda yer almaktadýr.
“Standardýn Ýngilizce ismi aþaðýdaki gibi düzeltilmiþtir:
Inshell pistachio nuts
Madde 1 aþaðýdaki gibi deðiþtirilmiþtir:
1 Kapsam
Bu standard, kabuklu antepfýstýðýný kapsar.
Madde 3.1 aþaðýdaki gibi deðiþtirilmiþtir:
3.1 Kabuklu antepfýstýðý
Pistacia vera L. türüne giren aðaçlarýn, derimsi dýþ kabuklarý alýnmýþ (kavlatýlmýþ), kreme yakýn tipik beyaz renkteki sert yapýlý iç kabuklarý sivri uçlarýndan kendi kendine çýtlamýþ veya iþlenerek çýtlatýlmýþ, kavrulmuþ veya kavrulmamýþ, tuzlanmýþ ya da tuzlanmamýþ meyveleri.
Madde 4.2.1.2’de bulunan “Ýçlerin hidroklorik asitte çözünmeyen kül muhtevasý 1 g/kg’dan fazla olmamalýdýr.” ibaresi “Ýçlerin hidroklorik asitte çözünmeyen kül muhtevasý tuzlanmamýþ olanlarda 1 g/kg’dan, tuzlanmýþ olanlarda 1,3 g/kg’dan fazla olmamalýdýr” þeklinde deðiþtirilmiþtir.
Madde 6.3 Ýþaretleme aþaðýdaki gibi deðiþtirilmiþtir:
Madde 6.3 Ýþaretleme
Kabuklu antepfýstýðý ambalajlarý üzerine en az aþaðýdaki bilgiler okunaklý olarak silinmeyecek ve bozulmayacak þekilde yazýlýr veya basýlýr. Ambalajýn aðzý açýldýðýnda tekrar kapatýlmamalý veya tekrar kapatýldýðýnda, açýlýp kapatýldýðý belli olmalýdýr.
– Ýmalatçý, ihracatçý, ithalatçý firmalardan en az birinin ticari unvaný veya kýsa adý, varsa tescilli markasý (sadece ithalatçý firmanýn ticari unvaný veya kýsa adýnýn yazýlmasý durumunda, ambalajlar üzerine, “Türk Malý” ibaresinin yazýlmasý),
– Bu standardýn iþaret ve numarasý (TS 1279 þeklinde),
– Ürünün adý (örn: kabuklu antepfýstýðý - tuzlu ve kavrulmuþ vb.)(Beyan esasýna göre),
– Grubu,
– Sýnýfý,
– Boyu (boylanmýþsa),
– Üretim bölgesi veya yerel ismi,
– Parti, seri veya kod numaralarýndan en az biri,
– Net kütlesi (en az g veya kg olarak),
– Üretim yýlý (isteðe baðlý),
– Firmaca tavsiye edilen son tüketim tarihi,
– Mekanik çýtlatýldýðý,
– Büyük ambalajlardaki küçük tüketici ambalajlarýn sayýsý ve kütlesi (isteðe baðlý).
Gerektiðinde bu bilgiler Türkçe’nin yaný sýra yabancý dilde de yazýlabilir.
Küçük tüketici ambalajlarýnda iþaretleme bilgilerinden firma adý, varsa ticari ünvaný veya tescilli markasý, malýn adý, sýnýfý, üretim bölgesi, raf ömrü ve kütlesinin bulunmasý yeterlidir. Bu bilgiler bir etikete yazýlarak ambalaj üzerine yazýlmalýdýr.”
MADDE 2 – (1) 29/6/2006 tarihli ve 26213 sayýlý Resmî Gazete’de yayýmlanarak dýþ ticarette zorunlu uygulamaya konulan TS 890 Yemeklik Soya Yaðý Standardý Türk Standardlarý Enstitüsü tarafýndan tadil edilmiþ olup, tadil metni aþaðýda yer almaktadýr.
“Madde 3.2 Ýþaretleme aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir;
3.2 Ýþaretleme
Yemeklik soya yaðý ambalajlarý üzerine en az aþaðýdaki bilgiler okunaklý olarak silinmeyecek ve bozulmayacak þekilde yazýlýr veya basýlýr. Ambalajýn aðzý açýldýðýnda tekrar kapatýlmamalý veya tekrar kapatýldýðýnda açýlýp kapatýldýðý belli olmalýdýr.
– Ýmalatçý, ihracatçý, ithalatçý firmalardan en az birinin ticari unvaný veya kýsa adý, varsa tescilli markasý (sadece ithalatçý firmanýn ticari unvaný veya kýsa adýnýn yazýlmasý durumunda, ambalajlar üzerine, “Türk Malý” ibaresinin yazýlmasý),
– Bu standardýn iþaret ve numarasý (TS 890 þeklinde),
– Ürünün adý (Yemeklik soya yaðý),
– Firmaca tavsiye edilen son tüketim tarihi (ay ve yýl olarak),
– Parti, seri veya kod numaralarýndan en az biri,
– Net miktarý (en az mL veya L olarak),
– Büyük ambalajlardaki küçük tüketici ambalajlarýn sayýsý ve kütlesi (isteðe baðlý).
Gerektiðinde bu bilgiler Türkçe’nin yaný sýra yabancý dilde de yazýlabilir.”
MADDE 3 – (1) 29/6/2006 tarihli ve 26213 sayýlý Resmî Gazete’de yayýmlanarak dýþ ticarette zorunlu uygulamaya konulan TS 887 Yemeklik Pamuk Yaðý Standardý, Türk Standardlarý Enstitüsü tarafýndan tadil edilmiþ olup, tadil metni aþaðýda yer almaktadýr.
“Madde 3.2 Ýþaretleme aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir;
3.2 Ýþaretleme
Yemeklik pamuk yaðý ambalajlarý üzerine en az aþaðýdaki bilgiler okunaklý olarak silinmeyecek ve bozulmayacak þekilde yazýlýr veya basýlýr. Ambalajýn aðzý açýldýðýnda tekrar kapatýlmamalý veya tekrar kapatýldýðýnda açýlýp kapatýldýðý belli olmalýdýr.
– Ýmalatçý, ihracatçý, ithalatçý firmalardan en az birinin ticari unvaný veya kýsa adý, varsa tescilli markasý (sadece ithalatçý firmanýn ticari unvaný veya kýsa adýnýn yazýlmasý durumunda, ambalajlar üzerine, “Türk Malý” ibaresinin yazýlmasý),
– Bu standardýn iþaret ve numarasý ( TS 887 þeklinde),
– Ürünün adý (Yemeklik pamuk yaðý),
– Firmaca tavsiye edilen son tüketim tarihi (ay ve yýl olarak),
– Parti, seri veya kod numaralarýndan en az biri,
– Net miktarý ( en az mL veya L olarak),
– Büyük ambalajlardaki küçük tüketici ambalajlarýn sayýsý ve kütlesi (isteðe baðlý).
Gerektiðinde bu bilgiler Türkçe’nin yaný sýra yabancý dilde de yazýlabilir. ”
MADDE 4 – (1) 29/6/2006 tarihli ve 26213 sayýlý Resmî Gazete’de yayýmlanarak dýþ ticarette zorunlu uygulamaya konulan TS 888 Yemeklik Mýsýr Yaðý Standardý, Türk Standardlarý Enstitüsü tarafýndan tadil edilmiþ olup, tadil metni aþaðýda yer almaktadýr.
“Madde 3.2 Ýþaretleme aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir;
3.2 Ýþaretleme
Yemeklik mýsýr yaðý ambalajlarý üzerine en az aþaðýdaki bilgiler okunaklý olarak silinmeyecek ve bozulmayacak þekilde yazýlýr veya basýlýr. Ambalajýn aðzý açýldýðýnda tekrar kapatýlmamalý veya tekrar kapatýldýðýnda açýlýp kapatýldýðý belli olmalýdýr.
– Ýmalatçý, ihracatçý, ithalatçý firmalardan en az birinin ticari unvaný veya kýsa adý, varsa tescilli markasý (sadece ithalatçý firmanýn ticari unvaný veya kýsa adýnýn yazýlmasý durumunda, ambalajlar üzerine, “Türk Malý” ibaresinin yazýlmasý),
– Bu standardýn iþaret ve numarasý ( TS 888 þeklinde),
– Ürünün adý (Yemeklik mýsýr yaðý),
– Firmaca tavsiye edilen son tüketim tarihi (ay ve yýl olarak),
– Parti, seri veya kod numaralarýndan en az biri,
– Net miktarý (en az mL veya L olarak),
– Büyük ambalajlardaki küçük tüketici ambalajlarýn sayýsý ve kütlesi (isteðe baðlý).
Gerektiðinde bu bilgiler Türkçe’nin yaný sýra yabancý dilde de yazýlabilir.”
MADDE 5 – (1) 16/1/2011 tarihli ve 27817 sayýlý Resmî Gazete’de yayýmlanarak dýþ ticarette zorunlu uygulamaya konulan TS 886 Yemeklik Ayçiçeði Yaðý Standardýnýn 4.2 Özellikler maddesinde bulunan kimyasal ve fiziksel özellikler tablosunda yer alan kurþun miktarý ve sterol analizleri yapýlmayacaktýr.
MADDE 6 – (1) Bu Teblið yayýmý tarihinde yürürlüðe girer.
MADDE 7 – (1) Bu Teblið hükümlerini Dýþ Ticaret Müsteþarlýðý'nýn baðlý olduðu Bakan yürütür.