Birecik ilçesinde koruma altýnda tutulan kelaynaklar, 6 ay süreyle doðaya býrakýldý.
Ýl Çevre ve Orman Müdürlüðü Birecik Kelaynak Üretme Ýstasyonu'nda bulunan 112 adet kelaynak kuþu, 2011 yýlý üreme dönemi için doðaya salýndý.
Birecik Kaymakamý Oktay Erdoðan, kuþlarýn doðaya býrakýlmasý dolayýsýyla düzenlenen törende yaptýðý konuþmada, her yýl olduðu gibi bu yýl da kelaynak kuþlarýnýn doðaya býrakýlma döneminin geldiðini belirtti.
Bu vesileyle kuþlarýn doðaya býrakýldýðýný aktaran Erdoðan, ''Ayný zamanda Tarým Bakanlýðýndan ve Fransa'dan Birecik'e kýrsal kalkýnma için gelen davetliler de bu kelaynak kuþlarýnýn býrakýlmasý törenine icabet ettiler'' dedi.
Erdoðan, 112 adet olan kelaynak kuþlarýnýn sayýsýnýn üreme döneminin ardýndan artmasýný beklediklerini, daha önce göçe gönderilen kuþlarýn da dönmesini umut ettiklerini kaydetti.
Her yýl þubat ayýnýn sonlarýnda doðaya býrakýlan ve yaklaþýk 6 ay serbest kalan kelaynaklar, göç hazýrlýðý yaptýklarý temmuz-aðustos aylarýnda yeniden kafeslere alýnýyor.
Doðada bulunduklarý sürede de genelde üretme istasyonunda yuva yapan kelaynaklar, Birecik Kalesi ve istasyon arkasýndaki kanyonda da yuva yapýyorlar. Akþamlarý istasyona dönen kelaynak kuþlarýna, doðadaki beslenmelerinden ayrý olarak sabah ve akþam besin takviyesi yapýlýyor.
Mart-mayýs aylarýnda üremelerini tamamlayan ve yýlda bir defa 1 ila 3 arasý yumurtlayan kelaynaklarýn kuluçka dönemleri 4 hafta sürüyor.
KELAYNAK KUÞLARI
Dünyada nesli tükenme tehlike altýnda olan kelaynaklarýn sayýlarý, 1950 yýlýndan itibaren tarým ilaçlarýnýn aþýrý kullanýlmasý ve yaþam alanlarýnýn sýnýrlý hale gelmesi nedeniyle giderek azaldý.
Türkiye'de sadece Birecik'te yaþayan ve 1997'ye kadar göç etmesine izin verilen kelaynaklarýn çoðunluðunun, göçten geri dönmemeleri nedeniyle 1998 yýlýndan itibaren göç dönemi baþlangýcýnda Birecik'teki kelaynak üretme istasyonunda kafeslere alýnmaya baþlandý.
Bu sayede doðal kanyonlarda serbestçe üreyebilen ve kýþý üretme istasyonundaki kafeslerde geçiren ''yarý-yabani'' bir popülasyon oluþturuldu.
Son yýllarda sayýlarý zaman zaman 100'ün üzerine çýkan kelaynaklardan bir kaç tanesinin 2007 yýlýndan itibaren tekrar göç etmesine izin verilmeye baþlandý.
Kaynak...