files/pictures/5/11/20061011191840_2655_1.JPG[/img] Barak köylerine gittiðiniz zaman sizi asla yemeksiz çevirmezler. Misafirin köyden aç olarak ayrýlmasý,Barak halkýna büyük bir saygýsýzlýk olarak kabul edilir. Zamana ve dünyanýn deðiþen düzenine adeta karþý çýkarcasýna örf ve adetlerinden ödün vermeyen Barak halký,köyüne gelen tanrý misafirine meþhur firig plavýný muhakkak ikram eder. Fakat firig pilavý bildiðimiz bulgur pilavýndan öte,deðiþik bir lezzet içerir. Buðday henüz taze iken sapý ile beraber toplanýp,deðiþik evrelerden geçirilen firig,sadece kuru bir pilav olarak karþýmýza çýkmaz,muhakkak üzerinde haþlanmýþ kuzu eti veya haþlanmýþ hindi (culluk) eti bulunur. Yanýnda eþkili taze fasulyesi veya güveç türü ekstradan bir yemek te olmazsa olmazlarýndandýr Barak halkýnýn ikramlarý arasýnda...
Benimde Nizip dýþýndan gelen misafirlerime Barak sofrasýný ve Barak kültürünü tanýtmadan,memleketlerine yolcu etmek prensibim deðildir. Bu güzel sofrayý ve güzel kültürü tanýtabilmek ve yaþatabilmek için her zaman,her yerde,her þeyi yapmaya hazýr olduðum gibi,bizlere bu güzel duygularý yaþatan Tüm Barak Ahalisine saygý ve sevgilerimi sunuyorum.