“Türkiye Diyabet Kontrol Programý” geliþtirme çalýþmasý Bakanlýðýmýz Temel Saðlýk Hizmetleri Genel Müdürlüðü bünyesinde ve Saðlýkta Dönüþüm ve Sosyal Güvenlik Reformu Projesi kapsamýnda sürdürülmektedir. 15-20 Þubat 2010 tarihlerinde Ankara’da düzenlenen Türkiye Diyabet Kontrol Programý Çalýþtayý ile ülkemizin diyabet, komplikasyonlarý ve risk faktörlerine yönelik mücadele stratejisini ve eylem planlarýný geliþtirme yolunda önemli bir mesafe katedilmiþ bulunmaktadýr.BAKANLIÐIMIZ TARAFINDAN DÜZENLENENTÜRKÝYE DÝYABET KONTROL PROGRAMI ÇALIÞTAYI (15-20 Þubat 2010)
15 Þubat Pazartesi günü saat 09.30’da düzenlenen ilk üç günlük çalýþma devresinin Açýlýþ Töreni’nde Doç. Dr. Serdar GÜLER (Ulusal Diyabet Koordinatörü), Dr. Hasan ÇAÐIL (SGK Genel Saðlýk Sigortasý Genel Müdürü), Prof. Dr. Necdet ÜNÜVAR (Milletvekili) ve Prof. Dr. Cevdet ERDÖL (TBMM Saðlýk Komisyonu Baþkaný) söz almýþlardýr.
18 Þubat Perþembe günü saat 09.30’da düzenlenen ikinci üç günlük çalýþma devresinin Açýlýþ Töreni’nde ise Doç. Dr. Serdar GÜLER (Ulusal Diyabet Koordinatörü), Dr. Seraceddin ÇOM (Temel Saðlýk Hizmetleri Genel Müdürü) ve Prof. Dr. Necdet ÜNÜVAR (Milletvekili) söz almýþlardýr.
Çalýþtay üçer günlük iki devre halinde devam ettirilmiþ olup toplam 16 çalýþma grubu faaliyet göstermiþtir. Çok sektörlü olarak planlanan bu gruplarda Bakanlýðýmýz birimleri yanýsýra diðer kamu kurum ve kuruluþlarý, yerel yönetimler, üniversiteler, sivil toplum kuruluþlarý ve özel sektör dahil tüm paydaþlardan temsilciler görev almýþtýr. Ýlk üç gün için 110, ikinci üç gün için ise 101 katýlýmcý davet edilmiþ olup toplam 58 katýlýmcý Ankara dýþýndan gelmiþtir.
Çalýþtay çýktýlarý 9 Mart 2010 tarihinde yine Ankara’da düzenlenecek olan Türkiye Diyabet Kontrol Programý Gözden Geçirme Toplantýsý’nda yeniden deðerlendirilecek ve daha ileri geliþtirme çalýþmasý yürütülecektir. Çalýþmanýn nihai raporunun Nisan 2010 sonunda hazýr olmasý beklenmektedir.
ARKA PLAN
Ülkemizin deðiþen demografik ve sosyoekonomik özellikleri ile deðiþen yaþam tarzlarý paralelinde bulaþýcý olmayan (kronik) hastalýklar ve risk faktörlerinin (obezite, fizik hareketsizlik, tütün ürünleri kullanýmý) sýklýðý da artmýþtýr. Buna paralel olarak saðlýk gündemimiz bulaþýcý ve aþý ile önlenebilir hastalýklardan bulaþýcý olmayan hastalýklar ve komplikasyonlarýna doðru deðiþmektedir.
Bakanlýðýmýz, diyabet de dahil, bulaþýcý olmayan hastalýklar ve komplikasyonlarýndan kaynaklanan mortalite ve hastalýk yükünü kontrol altýna alma amaçlý çalýþmalarýna hýz vermiþ bulunmakta olup bu hastalýklar ve risk faktörleri ile mücadele stratejileri belirlenmekte ve bu stratejiler paralelinde hedefe yönelik etkili faaliyetler yürütülmektedir.
Diyabetin tahminlerin üstünde bir yükselme kaydeden sýklýklarý karþýsýnda ilgili mücadele çalýþmalarýna önem verilmekte, saha araþtýrmalarýna, çeþitli hizmetiçi ve halk eðitimi faaliyetleri ile saðlýðýn teþviki faaliyetlerine destek saðlanmaktadýr.
Güncel bir diyabet, risk faktörleri ve komplikasyonlarý ile mücadele stratejisi geliþtirme çalýþmamýz ise Türkiye Diyabet Kontrol Programý adý altýnda baþlatýlmýþ olup taslak çalýþma çerçevesi ilk kez 17 Nisan 2009 tarihinde düzenlenen I.Danýþma Kurulu Toplantýsý ile akademik görüþe açýlmýþtýr