Nizip Mesleki Eðitim Merkezinde yeni kayýrlar 30 eylül'e kadar devam ediyor. Yeni kayýt yaptýracak çýrak öðrenciler bir an önce kayýt yaptýrmalarý gerkiyor.
Nizip Mesleki Eðitim Merkezinde yeni kayýrlar 30 eylül'e kadar devam ediyor. Yeni kayýt yaptýracak çýrak öðrenciler bir an önce kayýt yaptýrmalarý gerkiyor.
1. Ýþ hayatýnda çalýþma disiplinin saðlanmasý,
2. Çýrak öðrencilerin sosyal güvenlik kapsamýna alýnmasý,
3. Ülke çapýnda mesleki standartlarýn saðlanmasý,
4. Ýþyeri açmanýn belli bir düzene baðlanmasý,
5. Meslek analizine dayalý olarak günümüzde geçerli mesleklerin belirlenmesi,
6. Yapýlan iþlerin kalite ve veriminin yükselmesi,
7. Eðitimde fýrsat eþitliðinin yaygýnlaþtýrýlmasý gibi amaçlarýn gerçekleþtirilmesi hedeflenmektedir.
Mesleki Eðitime Alýnacaklarda Aranýlacak Þartlar :Madde 9 - Aday çýrak olarak eðitime alýnacak olanlarýn aþaðýdaki þartlarý taþýmalarý gerekir;
a) Ýlkokulu bitirmiþ ve 14 yaþýndan gün almamýþ olmak,
b) Bünyesi ve saðlýk durumu gireceði mesleðin gerektirdiði iþleri yapmaya uygun olduðunu doktor raporu ile belgelendirmek,
Madde 10 - Çýraklýk eðitimine alýnacaklarýn aþaðýdaki þartlarý taþýmalarý gerekir:
a) En az ilkokul mezunu olmak,
b) 13 yaþýný doldurmuþ, 19 yaþýndan gün almamýþ olmak,
c) Bünyesi ve saðlýk durumu gireceði mesleðin gerektirdiði iþleri yapmaya uygun olduðunu doktor raporu ile belgelendirmek,
Madde 11 - Ustalýk eðitimine alýnacak kalfalarýn aþaðýdaki þartlarý taþýmalarý gerekir:
a) Kalfalýk belgesine sahip olmak,
b) Mesleði ile ilgili bir iþte çalýþýyor olmak.
Meslek lisesi mezunu olup mesleði ile ilgili bir iþte çalýþanlar da ustalýk eðitimine katýlabilirler.
ÇIRAKLIK EÐÝTÝMÝNÝN ÖNEMÝ
Hýzla kalkýnan ve sanayileþen ülkemizde eðitim, kalkýnmanýn en etkili ve temel araçlarýndan biri olarak kabul edilmiþtir. Her yýl sayýlarý milyon ile ifade edilen gencimiz eðitim ordusuna katýlmakta ve bu durum her geçen gün daha fazla imkan ve kaynaklarý eðitime ayýrmamýzý gerektirmektedir.
Sanayileþmede en önemli unsurlardan biri de bilgi, beceri ve iþ alýþkanlýklarýna sahip, yüksek verimi gerçekleþtirecek insan gücünün yetiþtirilmesidir. Bu sebeple, sanayinin geliþmesinde bir alt yapý yatýrýmý olan meslekî ve teknik eðitime gerekli önemin verilmesi ve bu sistemin etkinliðinin artýrýlmasý zorunlu bulunmaktadýr.
Günümüzde, meslekî ve teknik eðitimde sadece okul sistemiyle kalifiye meslek elemaný yetiþtirilmesi mümkün bulunmamaktadýr. Bu eðitimde, okul ve iþyerinin ortaklaþa görev, yetki ve sorumluluk alacaðý bir sistem hedeflenmektedir.
ÇIRAKLIK VE MESLEKÎ EÐÝTÝMÝN ÝLKELERÝ
Kurumlarýn iþlevlerinin, Türk Millî Eðitiminin genel amaç ve temel ilkeleri doðrultusunda evrensel hukuka, demokrasi ve insan haklarýna uygun ve bir bütünlük içinde yerine getirilmesi,