![]()
Ýskandinav ülkelerinde Müslümanlar, 20 saate yakýn oruç tutuyor.
Yaz aylarýnda "gece gündüz batmayan güneþiyle" bilinen Ýskandinav ülkelerinden Ýsveç, Norveç ve Finlandiya'nýn kuzey bölgelerinde yaþayan Müslümanlar, 20 saate yakýn oruç tutuyor.
Ýsveç'in kuzeyindeki Kiruna kentinde, Diyanet Ýþleri Baþkanlýðýnýn internet sitesinde yer alan imsakiyeye göre ramazanýn ilk günü, imsak TSÝ 03.48'de, iftar TSÝ 22.18'de oldu ve teravih namazý TSÝ 23.33'te kýlýndý.
Ýsveç, Norveç ve Finlandiya'da yaþayan Türkler arasýnda emekli olanlar ya da tatillerini bu aylara denk getiren Türklerin çoðunluðu, ramazan ayýný Türkiye'de geçirmeyi tercih ediyor. Bu kiþiler, okullarýn baþlamasýyla birlikte bu ülkelere dönmeye baþlayacak.
Günlerin uzun ancak serin olmasýndan dolayý bu ülkelerde kalýp oruç tutan Türkler ve diðer Müslümanlar ise ramazan alýþveriþlerini Türk mallarýnýn satýldýðý dükkanlardan yapmayý tercih ediyor. Hurma, zeytin en çok satýlan ürünler olurken, bazý Ýsveç marketleri, ramazan ayýnda dükkanlarýnda hurma bulundurmaya ve reklamlar yapmaya, ayrýca gazetelere verdikleri ilanlarla Müslümanlarýn ramazanýný kutlamaya özen gösteriyor. Gazetelerde ramazanla ilgili haberler ve Müslümanlarla yapýlan röportajlar yayýmlanýyor.
FÝNLÝLER DE ÝFTARA DAVETLÝ
Finlandiya'nýn kuzey bölgesinde bulunan Tampere'deki Anadolu Kültür Derneðinin Baþkaný Hasan Polat, bu kentte ve Pihtipudas adlý yerleþim yerinde bin civarýnda Türk ve Müslüman yaþadýðýný ve dini vecibelerini yerine getirmeye çalýþtýðýný kaydetti.
Günde 20 saate yakýn oruç tuttuklarýný belirten Polat, bölgede Türklerin yaný sýra Afganistan, Irak ve Arap ülkelerinden gelen Müslümanlarýn ve Tatarlarýn yaþadýðýný, Müslümanlarýn elbirliðiyle mescide dönüþtürdükleri binada iftar yemekleri verdiklerini ve bazen bu yemeklere Finlandiyalýlarýn da katýldýðýný söyledi.
Gurbette, yakýnlarýndan uzakta olmak dýþýnda, bu topraklarda yaþama ve ibadetlerini yerine getirme konularýnda sýkýntý çekmediklerini ifade eden Polat, "Finlandiyalýlar cana yakýn insanlar. Biraz bize benziyorlar. Yakýnlýk kurabiliyoruz. Evlerimizde veya mescitte yaptýðýmýz iftarlardan sonra Türk vatandaþlarýyla ya da diðer Müslümanlarla mescitte bir araya gelip konuþma fýrsatýmýz oluyor. Sorunlarýmýzý birlikte tartýþýyoruz'' diye konuþtu.
Bölgede yaþayan Türklerin genellikle gýda sektöründe çalýþtýðý Tampere kentinde öðrenim gören Türkler de bulunuyor.
TÜRKÝYE VE MEKKE SAATLERÝYLE ORUÇ
Norveç'in kuzeyinde bulunan Trondheim kentindeki Mevlana Kültür Derneði Baþkaný Alparslan Boða, ramazanla birlikte Türkiye'nin Diyanet Ýþleri Baþkanlýðýndan Ahmet Akkuþ'u din görevlisi olarak gönderdiðini ve Akkuþ'un kendilerine yardýmcý olduðunu kaydetti.
Kendilerinin Diyanet Ýþleri Baþkanlýðýnýn imsakiyesine göre oruç tuttuðunu belirten Boða, "Tanýdýðýmýz bazý Müslümanlar, Mekke'ye göre iftar ve sahur saatlerini ayarlýyor. Ayrýca arada fazla zaman olmadýðý için teravih namazýný 8 rekat kýlan Müslümanlar da var" diye konuþtu.
Boða, bölgede yaþayan Türkler ve Müslümanlarýn kiraladýklarý bir binayý mescide çevirdiðini ve ibadetlerini burada yerine getirdiðini kaydetti.
Türkiye'nin Stockholm Büyükelçiliði Din Hizmetleri Müþaviri Prof. Bülent Baloðlu da AA'ya yaptýðý açýklamada, Ýsveç, Norveç ve Finlandiya gibi Ýskandinav ülkelerinde yaz aylarýnda oruç tutulan sürenin uzun olmasýna raðmen, Müslümanlarýn ibadetlerini yerine getirdiklerini kaydetti.
Baloðlu, "Bu konuda Diyanet Ýþleri Baþkanlýðýmýzýn hazýrladýðý ve vakitleri gösteren takvimler var. Ayrýca yine internet sitelerimizde de bu konularla ilgili bilgiler ve düzenlemeler mevcut. Þu anda teravih namazlarýný 20 rekat üzerinden kýlmaya baþladýk. Ancak cemaat uygun görürse 8 rekat üzerinden de kýlýnabilir" dedi.
Kaynak: AA