Ýnsan ölüme doðar.
Ölünce yeniden doðar.
Bu yüzden bizler her ne kadar ‘Ölüm’ kelimesini kullansak da irfan ehli olanlar; ‘ÝRTÝHAL’ kelimesini; yürüyüþü,yürüme kelimesini kullanýrlar.
Edna olandan Aksa’ya bir yürüyüþ.Edna;yakýn olan yani dünya.Aksa ise yakýna nispetle uzak olan Ahiret’i temsil eder.Ortada yok olmak v.b. baþka bir durum yoktur.Sadece bir yürüyüþtür çýktýðýmýz.
Aþýk Veysel’in; “Dünyaya geldigim anda yürüdüm ayný zamanda,iki kapýlý bir handa yürüyorum gündüz gece..”mýsralarý hanýn iki kapýsýný yani dünya ile Ahiret arasýndaki metaforu resmeder.Üstad olarak tesmiye edilen Said-i Nursi’de Sözler adlý eserinin 20.sözünde “Dünya bir misafirhanedir. Ýnsan onda az duracaktýr ve vazifesi çok bir misafirdir ve kýsa bir ömürde hayat-ý ebediyeye lazým olan levazýmatý (gerekli her þeyi) tedarik etmekle mükelleftir. En ehem (önemli) ve elzem (gerekli) iþler, takdim edilecektir.”der.Der de ne kadar haklý olduðunu gösterir.Yukarýda bahsi geçen iki ‘Arif’ Veysel ile Said (Allah her ikisine de rahmet eylesin)gibi daha nice Arifler bu hakikati terennüm etmiþlerdir.
Yusuf Yaþar hoca geçen hafta Hakka yürüdü(Ýrtihal etti)Geçen yýl Nezir Gül hocamýz hocamýzýn hastalýðý ile ilgili bir yazýyý kaleme almýþ ve orada duacý olmamýzý istirham etmiþti.O yazýya yorum sadedinde katýlmýþ ve USTAM olan Yusuf hocam için hayýr dua da bulunmuþtum.Ne ki;Tedbir takdiri bozmuyor.Yazýlan geliyor baþa.Hocam her fani gibi Hakka yürüdü.Ustam her insan gibi kaderini yaþadý.
1980 li yýllarda Belediye Pasajý içindeki kitapçý dükkanýnda hocama çýraklýk yapmýþtým.Hala kütüphanemde o yýllara ait notlar düþtüðüm kitaplarým var.Sonraki yýllarda ise daha önce Rahmet-i Rahman’a kavuþan Talip (Koçarslan) Hocamýn kitap dükkanýnda çýraklýk yapmýþtým.30 yýldýr kitaplarla uðraþýyorum.
Hocamýn ara ara uzun beyaz sakallarýný aðzýna doðru kaldýrýp sonra aþaðýya býrakýþýný ve o mütebessim çehresini asla unutamadým.Evladý deðerli hocam M.Ali Yaþar bey’de bana uzun yýllar tarih öðretmenliði yaptý.Ustama Rabbimden rahmet dilerken evladý olan hocama da sabr-ý cemil diliyorum.
Sevgili dostum Ramazan Tarhan Yusf hocamýn cenaze namazýnda beni aradýðýnda serinkanlýlýkla karþýladýðým bu ölüm haberinin,bu sükunetinin kendi ölümlerimiz içinde olmasýný diliyorum.Baþkasýnýn ölümünden,kendi ölümümüze yol alabilme erdemini yaþamayý Rabbim cümlemize nasip eylesin.
Yazýnýn baþlýðý çocukluðumuzun meþhur tekerlemelerindendir.Yað satarým Bal satarým.Ustam öldü ben satarým.Ustamýn kürkü sarýdýr…Evet…Kitapçý ustam,imam olan ustam öldü ben satýyorum.Hem imamet makamýna devam ediyor hem de kitaplarla dostluðumu sürdürüyorum.
Yusuf hocam güle güle.Mekaanýn cennet olsun.Resul-u Kibriya ya komþu olasýn inþallah.