![]()
Yemek kültürüm anamýn, komþularýn ve bir de esnaf lokantalarý yani kebapçýlarda yediðim ve gördüðüm kadardýr ki çeþitlerin bolluðunu söylememe hacet yoktur. Memleketimin merkezinde, ilçelerinde, köylerinde, zabýklarýnda, sahrelerinde, eski köy düðünlerinde yapýlan yemeklerin tadý, kokusu, yapýlýþý bir baþkadýr dersem diðer þehirler alýnmasýn, darýlmasýn, küsmesin, gönül de koymasýn. Meselâ anamýn yaptýðý veya Antep’te her hangi bir yerde yediðim dolmanýn lezzetini hiçbir yerde alamamýþýmdýr. Veya ben tadacak yeri, þehri bilememiþimdir. Dolma deyince biraz durmak lazým. Neden mi? Çünkü Gaziantep yöresinde 15 çeþit dolma çeþidi yapýldýðý söylesem abartmamýþ olurum:
Antep Usulü Zeytinyaðlý Dolma, Bulgurlu Kabak Dolmasý, Firikli Acur Dolmasý, Haylan Kabaðý Dolmasý, Yaprak Sarmasý, Karýþýk Yaz Dolmasý, Mumbar, Ýri Tüylü Acur Dolmasý… diye sýralanýr. Yýllar önce soframýzda yer almýþ olan bir dolma çeþidi vardý ki adýný ‘halis’ Antepliler bilir. Hani üzerine sarýmsaklý yoðurt dökülüp yenilen. Memleketime varýnca öðreneceðim dolma ismi bu olsun. Þayet isim verilmediyse bir isim bulunur elbet.
Malzeme ise aþaðý yukarý þöyledir: Yaðlý kýyma, pirinç, domates salçasý, biber salçasý, soðan, sarýmsak, zeytinyaðý, yenibahar, kýrmýzýbiber, tuz’dan oluþur. Antep dolmasýna –diðer yemeklerde olduðu gibi- tadý veren sarýmsak ve biber salçasýdýr. Malzemeden anlaþýlacaðý üzere Antep yemeklerinde içine nohut konulmayan tek yemek dolmadýr dersem bu defa da Antepli hemþerilerimiz bana darýlmasýn.
Çocukluðumun evlerinde ve hala sofralarýna çatal hakimiyeti olmayan evler varsa, oralarda dolmanýn yeniþ tarzý eziyetsizdir olmasýdýr. Açma veya týrnaklý ekmeðe iki üç dolmayý sýralanýr, dürüm yapýlýr ve ayran eþliðinde, yemenin bütün arzularýný da içine katarak büyük bir iþtahla yersiniz. Acýysa acýdýr. Bu acýya sofranýn gülü acý dolmalýk biberi lokmaya eþlik ettirirsiniz. Yazsa ve bir de az su ve buz katýlmýþ salatanýz varsa, menü sýrasýna ihtiyaç duþmazsýnýz
Ve elbette yemeklerde kullanýlan malzemenin kalitesi ve bol kullanýlmasý ve bir de ayarýdýr.
Ama Antep’te hiç bir zaman dolma, yemeklerin baþ köþesine kurulmamýþ, benden lezzetli yemek þu cihanda ve hatta cennete yoktur dememiþtir. Hep tevâzûluðunu muhafaza etmiþtir. Dolma dolmadýr öyle her hafta illâ yapýlacak bir þartý yoktur. Hatta hüzünlü günlerin yemeðidir. Cenaze evlerinde lahmacundan önce dolma vardý. -Yanlýþým varsa düzeltin.-
![]()
Fakat Erbil’de dolma bir kültür olmuþtur. Neden Erbil diye pat diye meseleye girdim. Çünkü sadece Erbil deðil, burada birçok þehirde, köyde, kasabada dolma baþlý baþýna bir iþtah kültürüdür. Öyle oda süsü, giyim tarzý gibi deðiþken bir kültür deðildir. Dolma, baþlý baþýna oturaklý, kendine has tavrý, süsü, hazýrlanmasý, keyfi olan bir adettir. Mesela insanlarýn dolma yerken koþturmaca hallerini, kendini hissetiren iþtahlarýný, sofraya konulmasý ve yenilirken yapýlan muhabbeti bizzati þahitlik ister. Dolmanýn tadý, kokusu, dokusu hoþunuza gider ya da gitmez ama bir süre sonra sizi sarýp sarmalar, yemediðiniz zaman bir beyninizin tad olma makamlarý size mesaj gönderir: Bugünlerde dolma yemelisin diye.
Buradaki dolmanýn malzemesi bir tarafa hemen hemen yer sebzeden dolma yapýlmasýdýr: Soðan, patlýcan, salatalýk, küçük lahana... Dolmanýn eti ise kendini belirtir. Nohut tanesi ile mercimek tanesi arasý büyüklükte konulan et parçacýklarý kendini görüntüde ve yerken kendini belli eder. Dolmada olmazsa olmaz bir yeþillik vardýr ki, bizim gibi dýþarýdan gelen arkadaþlara maydonoz diye kendini bakkaldan-manavdan satýn aldýrtmýþtýr: kereviz. Demet halinde olmasý, yapraklarý maydonuzla bir bir örtüþmesi. Farkýný anlamanýz için iyice koklamanýz gerekir.
Diðer bir husus dolmanýn kime ait olduðu. Türkmenler, Sorani Kürtler ve Araplar arasýnda sahiplenme yarýþý vardýr. Dünyanýn en güzel dolmasý Gaziantep ve civarýnda yapýldýðýna göre, buraya aittir deyip ucuz ve beleþ bir milliyetçilik yapmayacaðým. Bence dolma, Nuh (A.S)’in gemisi karaya oturduktan sonra insanlarýn ilk yaptýklarý þey dolma olmuþtur gibi aldatmaca bir bilgi de verebilirim. Dolaysiyle dolma ne kýzýlderilere, ne Afrika’ya, ne de Eskimolar aittir dolma öz be öz bu bölgenin malýdýr.
Efendim meseleyi uzatmak için isimleri sýfatlarla süslemeye çalýþýp, iþe birazda lakayatlýk katýp vaktinizi alma gibi bir niyetim yok. Lâkin ve hâkikaten burada yenilen dolma bunu hakediyor. Þu notum da aktarayým öðretmenseniz, sýnýfla diyaloðunuz iyiyse her hafta bir dolma partisi verdirebilirsiniz. Þehir veya köy evlerinde olan ziyaretinizde size ikram edilen yemeklerin en baþýný dolma çekecektir. Halay baþý odur yani.
Özetle dolma insanoðlunun muhteþem bir icadýdýr.