Doðru kelimesi öyle bir kavramdýr ki, içeriði kiþiden kiþiye deðiþir. Allahu telalanýn akýl verdiði her insanýn kendine göre doðrusu vardýr. Her akýl ayrý yapýdadýr. Dünyadaki insan sayýsý kadar doðru vardýr. Çünkü Akýllar denk deðildir. Akla þöyle bir soru gelebilir. <p style="text-align: justify" class="MsoNormal" "font-size: 14pt" "Mademki Allah Rahman'dýr, dünyada kullar arasýnda ayýrým yapmaz, niçin akýllar insanlarda eþit deðil?" . "font-size: 14pt" Eðer akýllar ve bedenî güçler bütün insanlarda eþit olsaydý, ilim geliþmez, keþifler yapýlmazdý. Evlerin planý, rengi, bahçeler, yollar ayný tip ve ayný renk olur, hayat çekilmez hale gelirdi. "font-size: 14pt" Güreþler, koþular, bilgi yarýþlarý yapýlmaz, heyecan, zevk,.neþe denen þey olmazdý. Çünkü güçler ve akýllar eþit. Herkes ayný saniyede ayný metreyi koþacak, rekorlar, rekabetler olmayacaktý. Bir güle bakan binlerce kiþi ayný kelimelerle ayný vezinde ayný þiiri yazacaktý.
Kur'anýn fatiha süresinde "Bizi doðru yola, kendilerine nimet verdiðin kimselerin yoluna ilet, gazaba uðrayanlarýn ve sapýklarýnkine deðil" diyoruz." "font-size: 14pt" <p style="text-align: justify" class="MsoNormal" "font-size: 14pt" Eðer peygamberlerin yolunu deðil de sadece doðru yolu istemiþ olsaydýk, dünyadaki insan adedince doðru yol olurdu. Ölünce annesinin etini yiyen yamyam "Annem beni beslemiþ, büyütmüþ, yememiþ yedirmiþ, giymemiþ giydirmiþ ben nasýl olur da topraða atarým, onu yerim kendi kanýmda taþýrým"diyor.
. "font-size: 14pt" Hindistan devlet baþkaný da "Beni baþkan yapan anamý topraða gömecek kadar zalim deðilim, Önce kendi ellerimle ateþte yakarým, sonra Ganj Nehri'nde yýkarým" diyor. "font-size: 14pt" Londra Belediye Baþkaný; "Ölüleri topraða gömemeyiz, Londra'nýn ýsýnmasýnda kullanýrýz" diyor. "font-size: 14pt" Dünya Sevgi Birliði Baþkaný; "Tabiatýn bana baðýþladýðý güzel kadýný kendi tekelimde tutmam bencillik olur. Herkes ondan yararlanmalýdýr" diyor. "font-size: 14pt" "Beni Ýsrail'den olmayanlar insan sayýlmazlar. Onlar Ýsrail oðullarý'na hizmet için yaratýlmýþlardýr" diyen Yahudiler var. "font-size: 14pt" Bütün bunlarýn mantýki açýklamalarý elbette var. "font-size: 14pt" Onun içindir ki, onun bunun belirlediði yola deðil "Sen'in peygamberlere verdiðin yola bizi ilet" diyoruz. "font-size: 14pt" O yol bir çok peygamberi devlete ulaþtýrmýþ. "font-size: 14pt" Doðru yol "Sýrat-ý Müstakýym" iki nokta arasýndaki en kýsa çizgiye denir. Dünya noktasýndan Cennet noktasýna en kýsa yoldan eðilip bükülmeden, yalpalamadan gidilecek yolun adýdýr.
Edited by - Ý.H.Er. on 10/10/2006 03:24:52 AM
Edited by - Ý.H.Er. on 10/10/2006 11:34:21 PM