Ýslâm Dîni, kadýn haklarý üzerinde titizlikle durmuþ ve kadýný, hiçbir nizâm ve sistemin veremediði müstesnâ bir makâma sâhip kýlmýþtýr. Nitekim Cenâb-ý Hakk Kur’ân-ý Kerîm’inde:"Erkeklerin kadýnlar üzerinde haklarý olduðu gibi, kadýnlarýn da erkekler üzerinde haklarý vardýr." buyurmuþtur.
Rasûlullâh (s.a.v.) Efendimiz de erkekleri, kadýnlarýn hak ve hukûkunu gözetmeye dâvet etmekte ve bu konuda: "Kadýnlarýn haklarýný yerine getirme husûsunda Allâh’tan korkunuz! Zîrâ siz onlarý Allâh’ýn bir emâneti olarak aldýnýz." buyurmaktadýr.Baþka bir hadîs-i þerîflerinde de: "Sizin en hayýrlýnýz, ehline (eþine ve çocuklarýna) en hayýrlý olanýnýzdýr. Ve ben de ehline karþý en hayýrlý olanýnýzým." buyurur.Peygamber (s.a.v.) Efendimiz, erkeklere, kadýnlara dâimâ iyi davranmalarýný tavsiye ederek:"Mü’minlerin îmân bakýmýndan en olgunu ve en hayýrlýsý, hanýmýna karþý en hayýrlý olanýdýr." buyurmaktadýr.Vedâ Haccý’ndaki meþhûr hutbesinde Peygamber (s.a.v.) Efendimiz: "Ey insanlar! Kadýnlar hakkýnda Allâh’dan korkunuz! Sizin kadýnlarýnýz üzerinde hakkýnýz vardýr.
Bazý hadisler : (Hanýmlarýnýzý üzmeyin. Onlar, Allahü teâlânýn size emanetidir. Onlara yumuþak olun, iyilik edin!) [Müslim](Hanýmýnýn kötü huylarýna katlanan erkek, belalara sabreden Hz. Eyyüb gibi mükafatlara kavuþur. Kocasýnýn kötü huyuna sabreden kadýn da, Hz. Asiye gibi sevaba kavuþur.) [Ý.Gazali](Hanýmý ile iyi geçinip þakalaþaný Allahü teâlâ sever, rýzklarýný artýrýr.) [Ý.Lâl](En üstün mümin, hanýmýna, en iyi, en lütufkâr davranan güzel ahlaklý kimsedir.) [Tirmizi](En iyi Müslüman, hanýmýna en iyi davranandýr. Ýçinizde, hanýmýna en iyi davranan benim.) [Nesai](Hanýmýna güler yüzle bakan erkeðin defterine, bir köle azat etmiþ sevabý yazýlýr.) [R.Nasýhin](Hanýmýnýn haklarýný ifa etmeyenin; namazlarý, oruçlarý kabul olmaz.) [Mürþid-ün-nisa](Hanýmýný döven, Allah’a ve Resûlüne asi olur. Kýyamette onun hasmý ben olurum.) [R.Nasýhin](Kadýnlara ancak asalet ve þeref sahibi kimse deðer verir. Onlarý ancak kötü ve aþaðýlýk kimseler hor görür.) [Ý.Asakir] (Kýzlarýnýzý altýn ve gümüþ ile süsleyin! Elbiseleri güzel olsun! Ýtibar kazanmalarý için en güzel hediyelerle ihsanda bulunun!) [Hakim](Kýz çocuðunu güzelce terbiye edip, Allahü teâlânýn verdiði nimetlerle bolluk içinde yedirir giydirirse, o kýz çocuðu onun için bir bereket olur, Cehennemden kurtulup kolayca Cennete girmesine vesile olur.) [Taberani] (Ýki kýz evladýna güzel muamele eden, mutlaka Cennete girer.) [Ýbni Mace] (Ýki kýzý veya iki kýz kardeþi olup da, maiþetlerini güzelce saðlayanla Cennette beraber oluruz.) [Tirmizi] (Çarþýdan aldýðý þeyleri, erkek çocuklardan önce kýz çocuklarýna verene, Allahü teâlâ rahmetle nazar eder. Allahü teâlâ rahmetle nazar ettiðine de azap etmez.) [Harâiti] (Çarþýdan turfanda meyve alýp evine getiren, sadaka sevabý alýr. Getirdiðiniz meyveyi, erkek çocuklarýndan önce kýz çocuklarýna verin! Kadýnlarý, kýzlarý sevindiren, Allah korkusundan aðlayan gibi çok sevap kazanýr. Allah korkusundan aðlayana Cehennem haramdýr.) [Ýbni Adiy] (Üç kýzýna, ihtiyaçtan kurtulana kadar iyi bakan, yedirip giydiren, elbette Cenneti kazanýr.) [Ebu Davud] (Üç kýz veya kýz kardeþinin geçim veya baþka sýkýntýlarýna katlananý, Allahü teâlâ Cennete koyar.) Eshab-ý kiramdan biri, (Ýki tane olursa da ayný mýdýr?) diye sual edince, Peygamber efendimiz (Evet, iki tane olursa da aynýdýr) buyurdu. Baþka birisi, (Ya bir tane olursa?) diye sual etti. Cevabýnda buyurdu ki: (Bir tane de olsa gene aynýdýr.) [Hakim, Harâiti]...
Kadýnlarýnýzýn da sizin üzerinizde haklarý vardýr." buyurarak daha yedinci yüzyýlda yüzyirmi dört bin müslüman hacý namzedine karþý, kadýnlarýn haklarýný ilk olarak açýklamýþlardýr.Baþka bir hadîs-i þerîflerinde: "Onlara yediðinizden yedirin, giydiðinizden giydirin, onlarý dövmeyin, onlara çirkin demeyin, fenâ söz söylemeyin!" buyurmuþlardýr. Kadýnlarla iyi geçinmek Kur’ân-ý Kerîm’in emridir: "Kadýnlarýnýzla iyi geçinin; eðer onlardan hoþlanmadý iseniz bile!..Olabilir ki bir þey, sizin hoþunuza gitmez de, Allâh onda bir çok hayýr takdîr etmiþ bulunur."
Hz. Peygamber (s.a.v.) Efendimiz bu konuda: "Kadýnlar hakkýnda birbirinize hayýr tavsiye ediniz!" buyurmaktadýr. Kadýnlara karþý daima hoþgörülü olmalýdýr. Nitekim bir hadîs-i þerîfte: "Mü’min bir erkek, mü’min bir kadýna kýzýp darýlmasýn! Eðer onun bir huyundan hoþlanmazsa, öbüründen memnûn olabilir." buyurulur.Bir insanýn her iþi ve her huyu hoþumuza gitmeyebilir. Fakat iyi niyetli ve ülfet edilir insan, kendi hanýmýnda hoþuna gidecek nice meziyetler bulabilir.
Onlarla kendisini memnûn ve mes’ûd edebilir. Bunun için ayýp aramaya deðil, meziyet aramaya bakmalýdýr.Zîrâ mârifet iltifâta tâbîdir. Ýltifatsýz mârifet zâyîdir. Özetle;
"Bana dünyadan güzel koku ve kadýnlar sevdirildi. Benim en mutlu âným ise, namazda olduðum zamandýr." (Nesâî, Ýþretü'n-nisâ 1, Miþkâtü'l-mesâbih, c.2, sb.669) KADIN VE GÜZEL KOKU YANYANA ZÝKREDÝLMÝÞ, AYRICA NAMAZLA KADININ ÖNEMÝ HADÝSLE PEKÝÞTÝRÝLMÝÞTÝR
"Allah sizden; kadýnlara karþý iyi ve hayýrlý olmanýzý ister; çünkü onlar, sizin analarýnýz, kýzlarýnýz veya teyzelerinizdir (TÜRKÇEDE KULLANILAN KELÝME ÝLE ;BACI, KIZKARDEÞ, YENGE...!)" (el-Camiu's-Saðir, el, sh.78, Hadis No: 1647) HANIMLARA TOPLU BAKIÞIMIZ: YA ANNE YA EÞ YA BACIMIZDIRLAR
"Sizin hayýrlýnýz, eþine hayýrlý olandýr. Ben de eþime karþý sizin en hayýrlýnýzýn. Kadýnlara ancak iyi insanlar iyi davranýr; onlara karþý ancak kötü kiþiler, ihanet eder." (el-Camiu's-saðir, c.2, sh.ll, Hadis No:4012) HAYIR VE ÝYÝLÝK KADINA OLAN DAVRANIÞLA ÖLÇÜLÜYOR!
Abdullah ibn Mes'ûd, Hz. Muhammed'e(a.s), kiminle beraber bulunmasý, kime hizmet etmesi gerektiðini sorunca Hz. Muhammed, üç kez "Annen’e" dedikten sonra, “Baban’a", demiþtir. (Buhârî, Edeb: 2; Müslim, Birr: 1)
"Cennet annelerin ayaðý altýndadýr. " diyen dinimiz kadýna hak etmiþ olduðu deðeri vermiþtir. Ýslamiyet’in ilk þehidi bir kadýndýr. Ýlk Müslüman bir kadýndýr. Peygambe-rimizin soyu kýzýndan devam eder. Hz. Ebubekir’in kitap haline getirdiði dünyadaki tek Kur’an-ý Kerim Hz.Ebubekir, Ömer, Osman dönemlerinde onlarca yýl bir kadýnýn yanýnda kalmýþtýr. O dönemde ise Hýristiyanlar þunu tartýþýyordu bir kadýn Ýncil’e dokunabilir mi dokunamaz mý. Kur’an-ý Kerim’de Nisa (Kadýnlar), Müntehine (imtihan edilen kadýn), mücadele (mücadele eden kadýn), Meryem (Hz. Ýsa’nýn annesi )... gibi sure isimleri vardýr. Fakat mesela, rical (erkekler) süresi yoktur.