Nizip Çevre ve Tarihi Deðerleri Koruma Derneði’nin öncülüðünde Yaþar Kaðýt ve Ambalaj Sanayi idarecileriyle Nizip Çayý’nýn kirlilik sorunu ve çözüm yollarý konusunda bugün bir istiþare toplantýsý yapýldý. Çevreye duyarlýlýk konusunda ilk ziyaretini Yaþar Kâðýt ve Ambalaj Sanayi’ne yapan NÝÇET Yönetimine NRT Yönetim Kurulu Baþkaný Osman Alpaslan ve TÜMSÝAD Baþkanlarý iþtirak etti. Kaðýt fabrikasýnda gerçekleþtirilen toplantýya NÝÇET Baþkaný Kemal Cengiz, TÜMSÝAD Baþkaný ve NÝÇET Kurucu üyelerinden Kasým Böler, NRT Yönetim Kurulu Baþkaný Osman Alpaslan, NÝÇET Genel Sekreteri Mehmet Akif Akpek, Danýþma Kurulu Üyesi M. Tuðay Oðuz ve Aybar Babacan katýldý. Toplantýda Nizip Çayýnýn kirliliði olgun bir ortamda, karþýlýklý soru-cevaplarla tartýþma konusu yapýlarak çözüm konusunda kesin uzlaþma kararlarý alýndý. Konuyla ilgili bir açýklama yapan NÝÇET Baþkaný Kemal Cengiz: ‘’Bu ziyaretimizin öncelikli amacý, çevre sorunlarýmýzýn baþýnda gelen Nizip Çayý’nýn kirliliði ve bu kirliliðe neden olan olumsuzluklarýn tespitini yapmak ve ortak çözüm arayýþlarý bulmaktýr. Konuyu burada açtýk diye kimse zannetmesin ki, Nizip Çayý’ndaki kirliliðin baþ sorumlusu Kâðýt Fabrikasýdýr. Baþ müsebbip Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi’ndeki fabrikalardan çýkan atýk sular ve orada bulunan arýtma tesisinin kapasite yetersizliðidir. Organize Sanayi Bölgesi atýk sularýnýn aktýðý Nizip Çayý Hancaðýz Barajý’na dökülmekte ve civar köylerde sulama amaçlý kullanýlmaktadýr. Bu nedenle yöredeki toprak ve dolayýsýyla da çay etrafýndaki bahçe ve tarlalardaki bitki ve aðaçlar toksik kirlilikten oldukça etkilenmektedir dedi. Olumlu ve sýcak bir sohbet ortamýnda ve de kirlilik sorununa ortak çözüm üretme konusunda hemfikir olunarak geçen ziyaret sonrasýnda kaðýt fabrikasýnýn arýtma tesisi hakkýnda ‘tatmin edici’ detaylý bilgiler alýndý. Ziyaret sonrasýnda NÝÇET Baþkaný Kemal Cengiz, Nizip Çayý’ndaki kirlilik konusunda Ýlçe halkýmýzý bilgilendiren, çevre kirliliði sorunu hepimizi ilgilendiren bir sorundur, kaðýt fabrikasý olarak bu konuda gerekli önlemleri alacaklarýný belirten Yaþar Kaðýt ve Ambalaj Sanayi Genel Koordinatör Yusuf Oytun Çilkýz’a, Ýþletme Müdürü Alaaddin Yalçýnözün’e, Yönetmen Sadýk Erinç’e ve Nizip Radyo Televizyon baþta olmak üzere Yerel Basýnýmýza NÝÇET ve TÜMSÝAD adýna teþekkür ediyorum dedi.
Kaynak NrtMedya