Bütün kandil gecelerinde yapýlabilecek ve yapýlmasý gereken önemli bir takým afv ü maðfirete nail olma, ecr ü sevap kazanma, manevî terakki kaydetme, bela ve musibetlerden kurtulma ve rýza–i Ýlâhiye ulaþma vesileleri vardýr ki, bunlardan bazýlarýný maddeler hâlinde kýsaca ve toplu olarak yeniden hatýrlamakta yarar var:
1. Kur'ân–ý Kerim okunmalý; okuyanlar dinlenmeli; uygun mekânlarda Kur'ân ziyafetleri verilmeli; Kelamullah'a olan sevgi, saygý ve baðlýlýk duygularý yenilenmeli, kuvvetlendirilmeli.
2. Peygamber Efendimiz (sas)'e salât ü selâmlar getirilmeli; O'nun þefaatini ümit edip, ümmetinden olma þuuru tazelenmeli.
3. Kaza, nafile namazlar kýlýnmalý; varsa o geceye ait nakledilen namazlar, onlar da ayrýca kýlýnabilir; kandil gecesi, özü itibariyle ibadet ve ibadette ihsan þuuruyla ihya edilmeli.
4. Tefekkürde bulunulmalý; “Ben kimim, nereden geldim, nereye gidiyorum, Allah'ýn benden istekleri nelerdir” gibi konular baþta olmak üzere hayatî meselelerde derin düþüncelere girmeli.
5. Geçmiþin muhasebe ve murakabesi yapýlmalý; ve þimdinin ve geleceðin plân ve programý çizilmeli.
6. Günahlara samimi olarak tevbe ve istiðfar edilmeli; idrak edilen geceyi son fýrsat bilerek nedamet ve inabede bulunulmalý.
7. Bol bol zikir, evrad ü ezkarda bulunulmalý.
8. Mü'minlerle helalleþilmeli; onlarla irtibatýmýz cihetinden rýzalarý alýnmalý.
9. Küs ve dargýn olanlar barýþtýrýlmalý; gönüller alýnmalý; kederli yüzler güldürülmeli.
10. Kiþi kendine ve diðer Mü'min kardeþlerine hattâ isim zikrederek dualar etmeli.
11. Üzerimizde haklarý olanlar aranýp sorulmalý; vefa ve kadirþinaslýk ahlâký yerine getirilmeli.
12. Yoksul, kimsesiz, öksüz, yetim, hasta, sakat, yaþlý olanlar ziyaret edilip, sevgi, þefkat, hürmet, hediye ve sadakalarla mutlu edilmeli.
13. O gece ile ilgili âyetler, hadîsler ve bunlarýn yorumlarý ilgili kitaplardan ferden veya cemaaten okunmalý.
14. Dini toplantýlar, paneller ve sohbetler düzenlenmeli; va'z ü nasihat dinlenmeli;
15. Kandil gecesinin akþam, yatsý ve sabah namazlarý cemaatle ve camilerde kýlýnmalý.
16. Sahabe, ulema ve evliya türbeleri ziyaret edilmeli; hoþnutluklarý alýnmalý; ve manevî iklimlerinde vesilelikleriyle Hakk'a niyazda bulunulmalý.
17. Vefat etmiþ yakýnlarýmýzýn, dostlarýmýzýn ve büyüklerimizin kabirleri ziyaret edilmeli; iman kardeþliðine ait sadakati yerine getirilmeli.
18. Hayattaki manevî büyüklerimizin, anne ve babamýzýn, dostlarýmýzýn ve diðer yakýnlarýmýzýn kandilleri bizzat giderek veya telefon, faks yahut e–mail çekerek tebrik edilmeli; dualarý istenmeli.
19. Bu kandil gecelerinin gündüzlerinde mümkün olduðunca oruç tutulmalý