139![]()
Baþbakanlýk Ýnternet ve Biliþim Daire (BÝBÝD) Baþkaný Ali Ýhsan Eryemez, son olarak ünlü arama motoru Google'a ait bazý IP adreslerinin de yasaklanmasýnýn ardýndan artan eleþtiriler üzerine dün akþam apar topar bir basýn toplantýsý düzenleyerek suçlamalarý yanýtladý. Toplumun yasak olan þeylere ilgisini bildikleri için böyle bir yola girdiklerini ifade eden Eryemez, "Tüm bu yasaklamalarýn arkasýnda, internet kullanýmýný özendirmeye çalýþmaktan baþka bir maksat aranmasýn." açýklamasý ile kamuoyunu rahatlattý.
"Canýmýza tak etti"
Ýnternetteki sansürlemeler ile ilgili yaþanan son geliþmelerin ardýndan basýn mensuplarýnýn karþýsýna geçen Eryemez, oldukça gergin bir havada geçen toplantýda, "Ya söylemeyelim, söylemeyelim dedik ama yani buramýza kadar geldi. Bir kurumun bu kadar da üstüne gelinmez. Bizim de bir haysiyetimiz var." diyerek, bugüne dek kendilerine edilen bütün küfürleri de aynen sahiplerine iade ettiklerinin özellikle altýný çizdi. Yasakçý ve iþ bilmez adamlar olarak yaftalanma pahasýna þimdiye kadar bazý þeyleri kamuoyundan gizlediklerini belirten Eryemez, "Bu iþ yüzünden evde çoluk çocuðumuzla bile kötü olduk. Þu an evladým beni, sýrf birisi Atatürk'e küfretti diye koca Google'ý yasaklamaya kalkan bir mankafa olarak biliyor. Zerre aðýrlýðým kalmadý bir baba olarak." sözleriyle dert yandý. Eryemez'in konuþmasýndan bazý önemli satýrbaþlarý ise þu þekilde:
"Biz bilmiyor muyuz bu yasaklanan sitelere bir þekilde girilebildiðini? Niyetimiz o olsa, istesek komple kuruturuz; bir Allah'ýn kulu da giremez Youtube'a bilmemneye. Ama olay o deðil. Biz istiyoruz ki milletimiz de bu internet iþine ilgi duysun, 'Neymiþ bu internet ki benim devletim girmemi istemiyor?' diye bir merak etsin. Çünkü bu adamlarý kendi halinde online ortama salarsan bütün gün okey oynamaktan baþka þey yapmýyor. En iyi bileni gidip gazete sitesine yorum yazýyor. Bir de mynet var zaten, huzurevi gibi. Vatandaþlarýmýza internetin bunlardan ibaret olmadýðýný göstermemiz lazým."
Sonuçlar umut verici
Yasaklamalardan alýnan neticenin genel olarak olumlu olduðunun altýný çizen Eryemez, "Nitekim düþündüðümüz gibi de oldu. Ýsteyen baksýn, bu yasaklamalarýn öncesinde ülkedeki internet kullaným oraný neymiþ, þimdi ne olmuþ? Rakamlar ortada. Çünkü biz insanýmýzý tanýyoruz: Yap dersin yapmaz, yapma dersin gider inadýna yapar. Kapýdan kovarsýn, bacadan girer. Mayasý öyle." sözleriyle de iyimser bir tablo çizdi.
"Ýnternet kullanýcýsý daha da bilinçlendi"
Yasaklamalarýn sadece internete olan ilgiyi artýrmakla kalmadýðýný vurgulayan Eryemez, sözlerine "Þu geçen süre zarfýnda yediden yetmiþe herkes bilgisayar kurdu oldu, ancak bunlar da görmezden geliniyor maalesef. Þu anda pek çok vatandaþýmýz proxy nedir biliyor, icap ettiðinde þakýr þakýr dns ayarý yapýyor. Bugün bu kadar bilinçli bir kullanýcý profilinin batýda bile örneði yok." þeklinde devam etti. Þu ana dek eriþimini yasakladýklarý bütün sitelerin ziyaretçi sayýsýnýn arttýðýný da belirten Daire Baþkaný, "Ýnanýn 'Ýlla bizi de yasaklayýn' diye araya adam sokmaya çalýþanlar dahi var. Biz de mümkün mertebe kimseyi kýrmamaya çalýþýyoruz, ancak kýsýtlý imkanlarla hepsine birden yetiþmek zor oluyor." sözleriyle yoðun çalýþma temposundan da þikayetçi olmayý ihmal etmedi. Açýklamalarýnýn ardýndan basýn mensuplarýnýn sorularýný yanýtlayan Eryemez, yasaklamalarýn bundan sonra da devam edip etmeyeceði yönündeki bir soruyu, "Eder etmesine de, eski tadýný vermez artýk." þeklinde cevaplarken, interneti teþvik etmeye yönelik hükümet politikalarýnýn modem saklamak, güç kablosunu toplatmak gibi geleneksel yöntemlerin yaný sýra, tamamen Türk mühendisleri tarafýndan geliþtirilen EMP (electro magnetic pulse) cihazý gibi daha yeni ve orjinal uygulamalar ile sürdürülebileceðini müjdeleyerek açýklamalarýný sonlandýrdý.
kaynak : zaytung haber