Örümceðin Hikayesi (Mitolojik Hikayeler)

Athena insanlarýn yaptýðý bütün sanatlarýn ve iþlerin, özellikle kadýnlarýn yaptýklarý ince nakýþlarýn iþlemelerin koruyucusu idi. Hera'nýn gelinliðini kendi elleri ile hazýrlamýþtý. Bu gibi iþlerde oldukça baþarýlý olan Yunanlý kadýnlar sanatlarýný Athena'yý çalýþýrken seyrederek öðrendiklerini, onun öðütlerini dinlediklerini söyleyerek övünürlerdi. Fakat iyi kalpli yumuþak Athena'nýn da zaman zaman öfkeye kapýlýp kalp kýrdýðý, intikam aldýðý olurdu. Efsaneye göre Lydia'lý güzel bir kýz olan Arakne gergef iþlemekte, oya yapmakta o kadar baþarýlýymýþ ki arada sýrada Nympha'lar bile, ormanlardan ve su baþlarýndan ayrýlarak onu izlemeye gelirlerdi. Bir gün periler ona bu güzel sanatý "Bu kadar hoþ gergef iþlemeyi sana Zeka Tanrýçasý mý öðretti" diye sordular. Arakne ise "O kim benimle boy ölçüþebilir, ben bu iþte herkesi hatta Athena'yý bile geride býrakýrým " diye karþýlýk verdi.

Athena bütün bunlarý duymuþtu. Ýhtiyar bir kadýn þekline girerek Arakne'nin yanýna geldi. "Kýzým " dedi " Ýhtiyarlýk insana yalnýz keder ve üzüntü getirmez, tecrübe de getirir. Öðütlerimi yabana atma, evet sen sanatýnda çok baþarýlýsýn, bütün kadýnlarý, kýzlarý geçebilirsin fakat bir tanrýçanýn gücü , sanatý herþeyin üstündedir. Kendini okadar büyük görme.
"Ben gurura kapýlmýyorum, kendimi büyük görmüyorum, gerçeði söylüyorum. Ýsterse Athena gelsin, ben onunlada yarýþa girerim" dedi.
"Ýþte geldi" diyerek zeka tanrýçasý ihtiyar kadýn þeklinden çýktý ve kendi tanrýsal görüntüsüne büründü. Bunun üzerine, "Sen ölmeyeceksin fakat benimle boy ölçüþme cesaretini gösterdiðin için hayatýný að üstünde asýlý olarak geçireceksin" diyerek Arakne'yi bir örümceðe çevirdi. Hikaye burada bitiyor. Fajat örümceðin að örmesini Arakne'den aldýðý anlatýlýr.
Demek ki neymiþ,örümceðin aðýna takýlmamak lazýmmýþ.