okumuza bir proje kapsamýnda gelen hollandalý öðretmen ve öðrencilerden oluþan grubu geçen hafta c.tesi saat 10 gibi zeugmaya getirip tarihi kenti ve kazý alanýný gezdirdim.Urfa gezisi çerçevesinde misafirlerimize 2 günlük bir gezi planladým.2 gün öncesinde Gaziantep Müzesini gezdirirken mozaiklere ve zeugma antik kentine müthiþ alaka gözterdiklerini görünce onlara programda olmadýðý halde böylesine bir sürpriz yaptým.Sabah saatlerinde geldiðimiz zeugmaya tek kelime ile bayýldýlar.Tabii öyküyü bir güzel anlattýk.Görevlilerin de izni ile kapatýlmakta olan ,bitmemiþ mekanlara da girdik.Bu elmas deðerindeki tarihi þehrin önemli bölümünün neden sularýn altýnda kaldýðýný bir türlü anlamadýlar.Yine de büyük keyif aldýlar ve Hollanda'ya gittiklerinde arkadaþlarýna,Türkiye'ye gelmek isteyenlere Zegmayý mutlaka tavsiye edeceklerine söz verdiler.
Bu vesile ile bende uzun zamandýr gelemediðim Nizip ve zeugma anýlarýmý yenilemiþ oldum.Kiþisel kanaatim:koruma çatýsý çok yerinde olmuþ ama ne yapýp edip eserlerin yerinde korunmasýný saðlamak gerekir.Tüm dostlara selamlar.![]()
![]()