sýndak
Birbirini kesen iki yol arasýndaki üç köþeli toprak parçasý. [ Derleme Sözlüðü c: 10 ]
Bozanönü -Isparta
Zöhnecik *Nizip, Akçaköy -Gaziantep
Ýðde *Elbistan-Maraþ
sýndak
Birbirini kesen iki yol arasýndaki üç köþeli toprak parçasý. [ Derleme Sözlüðü c: 10 ]
Bozanönü -Isparta
Zöhnecik *Nizip, Akçaköy -Gaziantep
Ýðde *Elbistan-Maraþ
bireysel emekli, sadece üye...
Eveeet , arkadaþlar bu konu baþlýðýný bundan 9 sene önce ilk baþlatan arkadaþýmýz " kehkesan" a çok teþekkür ederiz.
Hem adminimiz Haci Mamed'in hem de "kehkesan" ýn sayesinde iþi buraya getirmiþiz, tabi iþ burada bitmemeli Zeynel'in de dediði gibi tüm sayfalarý tek tek okumak uzun zaman alýyor ve neticesinde de kelimeler bir çok yerde tekrar edilmiþler, onun için bunlarýn derlenmesi ve toparlanmasý konusunde ben de hem fikirim daha güzel olacak, bu þekilde aklýna yeni bir kelime gelen arkadaþ önce oraya bakar eðer kelime orada varsa yazmaz ve yazýlanlarý okur, Nizip Kültürüne devam eder.
Yukarýda ki yazýlardan birisinde bir arkadaþýmýz bizim kullandýðýmýz kelimelerin Türkmence olduðunu yazmýþtý doðrudur, ben iþim gereði çok ülke dolaþýyorum bulunduðum ülkelerden birisi de Azerbaycan dýr, orada hali hazýrda kullandýklarý haneklerin bazýlarýný sadece bizim Nizip bölgemizde duyabilirsiniz, bu iþin Türkmence tarafý ama baþka tarafý da var; geçen ay Mýsýr da iþ gezisinde idim lokantada yemek yiyoruz bir yemek üzerindeki bir þeyin adýný sordum, siz buna Arapça ne dersiniz dedim aldýðým cevap neydi biliyor musunuz " Bakdeniz" yani malum Türkçemizle Maydanoz, yine ayný seyahatte bir gün araçla bir yerden bir yere gidiyoruz önümüzden kocaman hani þöyle irisinden bir þey geldi geçti aniden buna ne dersiniz dedim cevap neydi biliyor musunuz " cardýn" dedi Mýsýrlý arkadaþým( hepinizden özür dileyerek ve affýnýza sýðýnarak yazýyorum ), þimdi gelde çýk iþin içinden, baþkalarýda var amcaya "ammi" diyorlar, dayýya "halo" diyorlar, bunlarda hep Nizip te kullandýðýmýz kelimeler deðil mi ?
Þimdi Türkmence , Arapça falan iþte netice de hepsi Nizipçeyi oluþturmuþ, haneðimizi edek keyfini çýkarak yorum .
Saðlýcakla.
makin
HAcý kardeþ sana katýlýyorum. Özellikle azeri kardeþlerimizle çok dil benzerliðimiz var. Bununla birlikte Arap ve rumcadan da etkilenmiþ olmamýz doðaldýr.
Muafýk : normal
miðhiyet ol : göz kulak ol
Alfabetik sýraya göre dizilmesi uygun olacaktýr. Bunun için bir arkadaþýn bu kelimeleri worda, notdefterine veya excele aktarýp bize iletmesi lazým, ben alfabetik sýraya koyar, ilk mesaja eklerim.
Görüþleriniz bizim için önemlidir
0342 5171254
Yaklaþýk 1 Sene önce Babam (polen2734) nizip þiveleri ile ilgili kitap bastýracaktý Nizip Dili Aðzý Hanek Þivesi lehçesi ile ilgili sitede açýlan konularýn hepsini microsoft excel programýna aktardým yaklaþýk 90 kelime site ye yazan üyelerden faydalandýk. Çoðu kelimeler 10-15 defa yazýlmýþ. Bana göre yapýlmasý gereken Nizip Dili Aðzý Hanek Þivesi lehçesi bölümü açýlmalý ve alfabetik sýraya göre sayfalar açýlýrsa hem yazan için kolaylýk olur hem karýþýklýk olmaz hemde bölüm sorumlusu arkadaþlar düzenli tutabilir sayfalarý.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Zeynel senden ricam o excelde hazýrladýðýn tabloyu bana da yollar mýsýn, lütfen ?
Admin le bir düzenleme yapýp bu iþi biraz toparlamaya bir þekilde daha derli toplu bir þekle dönüþtürmeye gayret edeceðiz.
Seni msn listeme ekliyorum bana oradan mail olarak da yollaya bilirsin veya buraya(nizip.com)da mail olarak yollayabilirsin.
Saðlýcakla.
makin
"Danguzu" kelimesini duyan var mý?
Bizde akþamdan sonraki vakti tanýmlamak için kullanýlýr.
Mehmet Abi;
Alfebetik sýraya göre A dan Z' ye ayrý ayrý world dosyalarý oluþmuþ hali ile bilgisayar da duruyor. Ancak yaklaþýk 15 aylýk siteye eklenen kemiler içlerinde yok. Yeni bir tarama yapmam gerek. Sitede paylaþmak istiyorum ama kitap basýlmadýðý için duruyor öylece.
NE MUTLU TÜRKÜM
BÝZ BU VATANI KARÞILIKSIZ SEVDÝK
"yorum" ne demek ? bilen varmý Acaba ?
0342 5171254
bana sanki "arkadaþým - yarim" gibi geldi ama yanýlýyor olabilirim tabi.
0342 5171254
pimpirikli : ne iþ yapsa baþýna bir kaza gelecek sanan...
0342 5171254
Belki daha önce demiþ olabilirim bunu ama hatýrlamýyým belki de demedim, bilen var mý ?
"zerzemba " ne demek bilen var mý ?
makin
Haylasin: Nasilsin, Keyfin Nasil (Genelde BarakliLar Kullanir)
Dayan be gönlüm!.
Bîçâre deðilsin, Yaradan sana yâr..
Kimsesiz deðilsin, yanýnda "Kimsesizler kimse...si" var!
Biliyorum, Sýðmazsýn hiç bir yere, dünya sana dar!
Ama dayan gönlüm! Dayan ki her gecenin mutlaka bir sabahý var...
Mahra: Sepet, Tahta Kasa.
Dayan be gönlüm!.
Bîçâre deðilsin, Yaradan sana yâr..
Kimsesiz deðilsin, yanýnda "Kimsesizler kimse...si" var!
Biliyorum, Sýðmazsýn hiç bir yere, dünya sana dar!
Ama dayan gönlüm! Dayan ki her gecenin mutlaka bir sabahý var...
Doðrusun Mahmut abi,
Azerbeycan da bodrum katlarýna buna yakýn bir ifade kullanýyorlar " zerzemin " diyorlar.
Bizim Nizip aðzýnda bugünki Azerilerin dillerinde kullandýklarý çok ortak kelime var, özellikle de Nizip te kullanýlanlar, mesela ; onlar düz amele iþçisine " fahle " diyorlar , biz de Nizip te fýstýk zeytin toplamak için adam ararken "fael arýyým" demez miyiz, buna benzer bir sürü var.
Saðlýcakla.
makin