NÝZÝP’TE ÇALIÞAN KADINLARIN SORUNLARI - 1
Aslýnda yazýnýn baþlýðý çalýþan deðil de çalýþmak isteyip de engellenen kadýnlarýn sorunlarý da olabilirdi. Ancak çalýþmaya vurgu yapmak açýsýndan böyle bir baþlýk seçme gereðini hissettim.
Çalýþmanýn, dinimizde bir ibadet olarak kabul edildiði her fýrsatta vurgulanýr vaizlerimizce. Ancak Cuma vaazlarýna kadýnlarýmýz katýlamadýðýndan(!) erkeklere bir ibadet olarak algýlanýr çalýþmak. Yanlýþ hatýrlamýyorsam kadýnlarýn çalýþmalarý hakkýnda bir vaaz veya hutbe dinlemedim þimdiye kadar. Ancak babalarýna ve kocalarýna itaat eden kadýnlarýn cenneti garanti ettiðine iliþkin(!) vaazlar dinlediðimi hatýrlýyorum.
Nedense kadýnlarýn tarlada, bahçede, evde çalýþmasý hep ön planda tutulur da diðer iþ sektörlerinde çalýþmalarý pek gündeme getirilmez nedense. Çoðunlukla da gündem dýþý býrakýlýr. Erkek egemen bir toplum olmamýzdan kaynaklý olsa gerek, kadýnlarý önemli ve zor iþleri yapacak kiþiler olarak düþünmeyiz .Son yýllarda bu durum ülkemiz genelinde biraz deðiþir gibi oldu. Kadýn milletvekillerimiz,kadýn bakanlarýmýz, kadýn avukatlarýmýz, doktorlarýmýz, öðretmenlerimiz var artýk.Ancak bunlarýn sayýlarý ve oranlarýnýn dünya standartlarýnýn altýnda olduðu kesin.
Bir de bölgemizin ve özellikle yaþadýðýmýz ve her gün geliþip ilerlediðini düþündüðümüz Nizip’e bakalým. Resmi dairelerin ve bankalarýn dýþýnda serbest alanda çalýþan kadýnlarýmýz iki elimizin parmaklarýnýn sayýsý kadar azdýr herhalde.
Kocasýnýn tarlasýný deðil de kendi tarlasýný - bahçesini iþleten kadýn çiftçiye, baþkasýnýn fabrikasýnda çalýþan deðil de kendi fabrikasýnda baþkalarýný çalýþtýran bir kadýn fabrikatöre, babasýnýn veya aðabeyinin dükkanýný deðil de kendi dükkanýný iþleten bir kadýn esnafa, kadýn fýstýk tüccarýna, sabun fabrikasý sahibine örnekleri çoðaltabilirsiniz, kendi iþletmesini yürüten kadýnlara rastlamak çok zor Nizip’te .
Bu durumun altýnda yatan çeþitli etkenler var þüphesiz. Ancak bu nedenlerden hiçbiri yaþananlarý haklý kýlmadýðý gibi, kadýnlar açýsýndan hala pozitif deðil negatif ayrýmcýlýðýn hüküm sürdüðünü ortaya koymaktadýr. Asýl etkenler ise þunlardýr.
- Erkeklerin egemenliði elden býrakmak istememeleri.
- Yasalarýn ve merkezi idarenin de erkek egemen olmasý.
- Mirasýn da egemenler arasýnda paylaþýlmak istenmesi
- Miras gibi babadan oðula geçen iþ ve sanatlarýn da babadan kýza veya anadan kýza geçmemesi.
- Dinimizin kadýnlarýn korunmasý ile ilgili hükümlerinin çarpýtýlarak bu iþlere kýlýf yapýlmasý.
- Mülkiyetin, mirasýn iþ ve sanatlarýn kadýna özellikle öðretilmeyerek egemenliðin sürdürülmeye çalýþýlmasý.