Milletvekilimiz Mehmet SARI’dan Nizip’in yükseköðrenimde büyük bir geliþme kaydetme þansý olan eðitim fakültesi açýlma kararýnýn resmiyete dönüþtüðü haberini aldýðýmýzda duyduðumuz sevinç ve heyecan anlatýlýr gibi deðildi. Evet sevgili hemþerilerim bu karar çok farklý bir geliþmenin habercisi ve geleceðe atýlmýþ büyük bir adýmdýr.
Bu karar Nizip’e eðitim fakültesi açýlacakmýþ deyipte geçilecek basit bir olay deðildir.
Bu nedenle bu kararý farklý açýlardan ele almak lazým. Birincisi eðitim fakültesi ilçemiz ve yüksekokulumuz için neler ifade ettiði, diðeri ise cumhuriyet tarihinde bir ilçeye eðitim fakültesi açýlma müsadesi hiç verilmemiþken, Nizip için bu onayýn verilmesinin bir hayli çetin mücadelelerle geçen bir çalýþmanýn ve büyük emeklerin harcandýðý yolun hikayesidir.
Ýlk kurulduðunda beþ bölümle yola çýkan yüksekokulumuz, Okul Müdürü Sayýn Yaþar BÜYÜKOÐLU’ nun döneminde göstermiþ olduðu gayretlerle 16 bölüme çýkarak büyük bir ivme ve prestij kazanmýþtýr. Bu geliþimi eðitim fakültesi ile taçlandýrarak, Gaziantep Üniversitesi’nin kendi içinde geliþim gösterebileceði tek yer olan Nizip Kampüs Alaný’nýn önümüzdeki yýllarda farklý fakültelere sahip olma þansýný yükseltmiþtir.
Bu geliþim Nizip için çift yönlü pozitif etkilenmeyi beraberinde getirecektir.
Her þeyden önce NMYO ve Nizip Eðitim Fakültesini tercih ederek Nizip’e farklý þehirlerden gelecek olan öðrenciler sosyal ve kültürel alanda bir geliþim yaþanmasýný saðlayacaktýr. Ayný zamanda gelen öðrencilerle insanlarýmýzýn bütünleþmesi ve de kaynaþmasý halinde ilçemizin tanýtýmýna katký saðlayacak ve vizyonumuzu zenginleþtirecektir.
Þu gerçeði asla göz ardý etmememiz lazým: Güzel ilçemizin geleceði yükseköðrenim ve turizm alanýndadýr. Önümüzdeki yýllarda 2.500- 3.000 öðrenci kapasitesine ulaþacak olan okulumuz, ilçemizin turizm alanýnda geliþimine de bu öðrenciler sayesinde katký saðlayacaktýr. Zeugma, Tarihi kilise, Akevler’deki yeni keþfedilen Antik Kilise, Karkamýþ’ta baþlayacak kazý sonucu ortaya çýkacak olan müthiþ tarih potansiyeli bu vesile ile kendiliðinden tanýtýmýný yapacak ve büyük bir turizm patlamasý saðlayacaktýr. Geliþimin en büyük etkisi ise ekonomik anlamda olacaktýr. Þöyle ki: 3.000 öðrenci farklý þehirlerden ilçemize gelecek ve bu gençler burada yaþayacak. Bunun anlamý Nizip için çok büyük bir nakit giriþi demek. Her öðrenci aylýk 500 TL harcasa ki mutlaka olacaktýr bir ayda yaklaþýk 1.500.000 TL sýcak para Nizip piyasasýnda dönecektir. Bu da esnafýmýza büyük bir soluk olacak ve de farklý iþ alanlarý yaratýlarak istihdama da katký saðlayacaktýr. Ben inanýyorum ki bu potansiyelin Nizip’e katkýsý 10 tane fabrikadan daha fazla olacaktýr.
Ayrýca fakülte sayýsý arttýðý zaman bizim çocuklarýmýz da baþka þehirlere gitmeden kendi evinde kalarak kendi þehrindeki okula gidecek, bizleri de maddi ve manevi açýdan rahatlatacaktýr.
Bütün bu açýklamalar neticesinde sevgili Niziplilerden beklentimiz bu olaya sahip çýkmalarýdýr. Ayný zamanda giriþimci arkadaþlarýn yatýrýmlarýný bu alanda yapmalarý yönündedir.
Yukarýda da belirttiðim gibi cumhuriyet tarihinde Türkiye’de hiçbir ilçeye eðitim fakültesi açýlma izni verilmemiþ. Peki bu nasýl gerçekleþti. Çok kolay mý oldu?
Hayýr!
Çok emek verdiler, çok istediler ve de büyük bir arzuyla çalýþarak tabiri caizse kopararak aldýlar takdiri, saygýyý hak eden siyasetçi ve idarecilerimiz.
Nizip’in yükseköðretimdeki geliþiminin tek sebebi bu alanda yetkili ve etkili kiþilerden bir kare asýnýn olmasýdýr. Kare as da her zaman gelmez insanýn eline. Nizip bunu çok iyi kullandý ve kazandý. Bu kare asta kimler mi var? Gaziantep Milletvekilimiz, Nizip’in evladý, hizmet sevdalýsý, eðitim konusunda büyük hizmetleri bulunan Mehmet SARI; Belediye Baþkaný Hacý Fevzi AKDOÐAN; Rektörümüz M.Yavuz COÞKUN ve atandýðý günden beri üstün gayret ve çabalar sarf eden Okul Müdürümüz Sayýn Yaþar BÜYÜKOÐLU. Gerçekten de bu dört isim çok etkili oldu bu kararýn çýkmasýnda. Diðer emek sahiplerini de unutmamak lazým. Prof.Dr. Mehmet ÖZASLAN, Muhittin ÞÝMÞEK, Hüseyin ÇEVÝKBAÞ ve bu iþe gönül vermiþ bir dernek:Nizip Üniversiteliler Derneði (NÜDER). Nizipliler adýna hepsine teþekkür ediyorum.
Þimdi eðitim fakültesi onayýnýn alýnmasýna kadar olan süreci bir inceleyelim.
Gerekli yazýþmalar yapýldýktan sonra milletvekilimiz Mehmet Sarý’nýn giriþimleriyle incelemelerde bulunmak üzere 9 YÖK Yönetim kurulu Üyesi’nin Nizip’e geleceði müjdesini aldýk. Evet Türkiye’de yükseköðretimi yöneten kuruldan tam 9 kiþi Nizip’e yani bir ilçeye gelecekti. Bu büyük bir olaydý. Bu konuda Milletvekilimiz Mehmet SARI ve YÖK üyesi Muhittin ÞÝMÞEK’e teþekkür borcumuzdur.
Peki bu heyet neye bakarak karar verecekti. Kriterleri neydi.
Heyetin ilk bakacaðý ve soracaðý þey fiziki altyapýnýn yeterli olup olmadýðýydý.
Bundan da kasýt ilk olarak öðrenci yurdu olmazsa olmazlarýydý. Bu olayý gönülden isteyen vekilimiz Mehmet SARI bu sorunu çoktan halletmiþti. Yurt yapýlmasý için karar çoktan çýkmýþ ödeneði bile ayrýlmýþtý. Bir ilçeye yurt yapýlmasý kararý da gerçekleþmesi zor ve zahmetli bir iþti. Ama Sayýn Vekilimiz maharetini ve hizmet aþkýný göstererek bu iþi de halletmiþti. Gelen heyet okulda layýkýyla aðýrlanmýþ kýsa zamanda yapýlan müthiþ ilerlemeyi görünce müspet fikirlerle okulumuzdan memnun olarak ayrýlmýþtý.
Çok kýsa bir süre içerisinde elektriði, suyu, yolu, interneti ve birçok malzemesi olmayan okulun hazýr hale gelmesi bu iþe gönül veren -gerçek bir hizmet adamý- Okul Müdürümüz Yaþar BÜYÜKOÐLU’ nun maharetidir. Sýfýrdan aldýðý okulu iþbitiriciliði ve ikili iliþkilerdeki sevgi ve saygý gören yönüyle göz açýp kapayýncaya kadar eksiksiz hale getirmiþtir. Bunlarý becermek gerçekten zor iþtir. Ama gönülden istemek, iyi niyetle çalýþmak ve Nizip’e bir þeyler katabilmek aþký ile elini taþýn altýna koymakla olurdu bu iþler. Sayýn Yaþar Büyükoðlu’nda da hepsi mevcuttu ve baþardý. Ona gönülden teþekkürlerimizi iletiyoruz.
Eksikler giderilirken ilçemizde en büyük görev de belediyeye yani Baþkanýmýz Hacý Fevzi AKDOÐAN’a düþüyordu ve yükseköðrenim konusundaki geliþmeyi hepimizden çok istiyordu. Gereken her türlü desteði ve imkânlarýný okulun emrine vererek çok büyük iþler yaptý.
Okulun çevre düzenlemesi, yollarýn yapýmý, asfaltlama çalýþmalarý gibi temel eksikler konusunda maddi ve manevi desteðini hiçbir zaman esirgemedi. O da ilerde Nizip’e kalýcý ve mükemmel bir eser býrakma gayreti içinde olduðundan yükseköðretimin önemini biliyor ve bu hizmetin Niziplilere yakýþýr bir þekilde olmasý için her türlü fedakârlýðý yapýyordu. Okulumuz bünyesinde yapýlan tüm organizasyonlarda bulunuyor ve gelen heyetlerin aðýrlanmasýnda hep ön planda yerini alýyordu. Özellikle YÖK heyeti Nizip’e geldiðinde göstermiþ olduðu hassasiyeti ve katkýyý takdir etmemek elde deðil. Sosyal açýdan en büyük katkýyý da Osmanlý Parký’ný hizmete açarak vermiþtir Niziplilere. Dýþardan gelen öðrenciler ve heyetler burada dinlenmiþ ve aðýrlanmýþtýr. Bu da Nizip’in vizyonu ve imajý açýsýndan büyük bir artý saðlamýþtýr. Fiziki altyapý ve yeterlilik notunu yükselten unsur kanýmca Osmanlý Parký olmuþtur. Kayýt için gelen birçok öðrenci velisinin bu konuda olumlu görüþ bildirmesi ve yaþam kalitesi yüksek þehir statüsü kazandýrmýþ olmasý bizim için önemli bir artýdýr. Ayný þekildeki hizmetlerinin devamýný bekliyoruz Sayýn Baþkan’dan.
Gaziantep Üniversitesi Rektörü M. Yavuz COÞKUN göreve gelir gelmez eðitim fakültesi için giriþimleri hemen baþlatarak bizlere çok büyük bir iyilik yapmýþtýr. Konuya göstermiþ olduðu hassasiyet ve duyarlýlýktan dolayý ona þükranlarýmýzý sunuyoruz. Okulumuza bakýþ açýsý ve destekleri bizleri gururlandýrmýþ, Eðitim fakültemiz konusunda onaylarý ile Nizip’in önünü açarak geliþime katkýlarý yadsýnamaz þekilde büyük olmuþtur. Nizip halký onu her zaman þükranla anacak ve ilerde iþte bu fakültelerin babasý, fitili ateþleyen kiþi Rektör M. Yavuz Coþkun diyerek ona sevgilerini gönderecektir. Eðitim fakültesi açýlmasý konusunda emeklerinden dolayý Nizip’in kare asý olarak saydýðýmýz deðerler arasýna girmesi de bu sebeptendir. Sevgili Rektörümüzün hizmetlerinin bununla kalmayacaðýný da biliyoruz.
Gaziantep Üniversitesi Rektör Danýþmaný bir Nizipli. Nizip adýna istenenler için lügatinde hayýr kelimesi bulunmayan, gerçek bir gönül dostu Prof .Dr. Mehmet ÖZASLAN.
Bu süreçte en çok görüþtüðümüz ve desteklerini iliklerimize kadar bize hissettiren özü sözü bir, samimi ve alçakgönüllü hemþerimiz. Gerçekten Sayýn Özaslan okulumuzu, eðitim fakültemizi ve bizleri öyle bir sahiplendi ki ne desek azdýr. Bir Nizipli olarak gurur duydum.
Verdiðimiz bu mücadelede ve Nizip’e kazandýrdýðýmýz bu eserde çok emeði olan Sayýn Özaslan’ý Niziplilerin daha iyi tanýmasý lazým. Böyle deðerler az bulunur.
Çünkü o bize öyle sahip çýkýp kucak açtý ki hakkýný ödeyemeyiz.
Gelmiþ olduðu noktadan çok, insani deðerleri ve memleketini sahiplenme güdüsü benim için hepsinden önemliydi. Þahsým ve Nizipliler adýna okulumuza saðladýðýnýz desteklerden ve eðitim fakültesi kurulmasý aþamasýndaki temel taþlardan biri olmanýz dolayýsýyla size þükranlarýmýzý sunuyorum.
Ýlçemize bu süreç baþladýktan sonra gelen, ama geldikten sonra bu alandaki çalýþmalara büyük destek veren Sayýn Kaymakamýmýz Yaþar KARADENÝZ ‘ ide unutmamak lazým.
Eðitim fakültesi konusundaki organizasyonlara katýlarak, son aþamada yapýlmasý gerekenler için
yoðun bir çalýþma içerisine girerek bu konuda ne kadar duyarlý bir insan olduðunu bizlere göstermiþtir. Eminim ki bundan sonrasý için bizlere çok büyük katkýlar saðlayacaktýr. Bu aþamada Nizip’in þansý demek lazým konu üzerinde hassasiyet gösteren ve çalýþan bir kaymakamýn gelmesine. Ona da buradan þükranlarýmýzý sunuyoruz.
Sivil toplum örgütleri içerisinde eðitim fakültesini sahiplenen, her aþamasýný çok yakýndan takip eden, sürekli gündemde tutarak kabulünde pay sahibi olan Nizip Üniversiteliler Deneði’ne ve en çok da Baþkaný Sayýn Derviþ DÖRTBUDAK’a buradan teþekkür etmek isterim.
Dernek olarak Yüksekokula her türlü desteði saðlamalarý, geliþtirme ve prestij kazandýrma çabalarýna saygý duymak lazým. Ayný hýzla hizmetlerinin devam etmesini dilerim.
Bu zorlu yolda YÖK merkezde bulunan ve fakülte konusunda üstün gayretler gösteren iki isim daha vardý. Bunlar deðerli hemþerilerimiz Muhittin ÞÝMÞEK ve Hüseyin ÇEVÝKBAÞ’týr.
Onlara da vermiþ olduklarý destek ve hizmetlerden dolayý teþekkür ederim.
Ýþin son noktasý geldiðinde Sayýn Milletvekilimiz Mehmet Sarý’yý çok zorlu görevler bekliyor. 2010 eðitim-öðretim döneminde eðitime baþlayabilmek için Bakanlar Kurulu onayýnýn bir an önce çýkmasý gerekiyordu. Sayýn vekilimiz bizzat tek tek görüþerek bu imzalarý hýzlandýrmýþ, Cumhurbaþkanlýðý’na imzaya gitmesini en kýsa sürede saðlamýþtýr. Cumhurbaþkaný makamýna 3 kez çýkarak bu iþi halletmek için desteklerini istemiþ ve cumhuriyet tarihinde bir ilçeye ilk kez eðitim fakültesi açýlmasý kararýný onaylatarak büyük bir iþ baþarmýþtýr.
Son aþamada ise Maliye Bakaný’nýn onayýný yine birebir diyalog kurarak Sayýn Bakan Mehmet ÞÝMÞEK ‘ ten almýþtýr. Eðitim fakültesi açýlmasý konusundaki aslan payý da ilk müracaat aþamasýndan son nokta konana kadar tüm çalýþmalarý büyük bir hassasiyet ve gayretle yürüten Sayýn Milletvekilimiz Mehmet Sarý’ya aittir. Bu nedenle Nizipliler adýna kendisine sonsuz teþekkürlerimizi sunuyorum.
Gördüðümüz gibi büyük emek verilerek elde edilmiþ bir eðitim fakültesine sahip olduk.
Bu vesile ile yükseköðretim konusunda Nizip’in önü açýlmýþ, sosyal, kültürel ve ekonomik alanda büyük bir geliþimin fitili ateþlenmiþtir. Bundan sonra bizlere düþen görev bu olayý sahiplenmek ve geliþtirmektir. Nizip’in geleceðine tutulan bu ýþýðýn kaybolmamasý için herkes üzerine düþeni yapmalýdýr. En çok da yokluklarla devraldýðý yüksekokulu büyük gayretlerle bu hale getirip baþkalarýnýn hayal bile edemediklerini gerçekleþtirerek bir babanýn evladýna sarýlmasý ve sahiplenmesi gibi okuluna sahiplenen Sayýn Yrd. Doç. Dr. Yaþar BÜYÜKOÐLU’na
tüm Niziplilerin destek olmasý ve sahip çýkmasý lazýmdýr. Çünkü Nizip’in böyle ufku geniþ ve ileri görüþlü insanlara ihtiyacý var. Biz deðerlerimize sahip çýkarsak, onlar Nizip’e farklý deðerler saðlayacak ve katký yapacaktýr. Ve sonuçta kazanan yine biz olacaðýz. Nizip olacak.
Son olarak eðitim fakültesi açýlmasý konusunda emeði geçen herkese ve her kuruma teþekkür eder, hizmetlerin ve güzelliklerin Nizip’le olmasý dileði ile saygýlarýmý sunarým.