Baharýn gelmesi çevremizin yeþillenmesi ile birlikte kýrlara açýlmaya baþladýk. Arkadaþ arkadaþa veya ailecek hatta kimi zaman kendi baþýmýza çýktýðýmýz kýr gezileri ne kadar yorucu fakat bir okadar da dinlendiricidir. Hafta sonlarýný imkaný olan herkes böyle deðerlendirmek ister, gayet de doðaldýr.
Kamu kurumlarýna ait alanlarýn bekçileri ve temizlik görevlileri olduðundan dolayý bu alanlarýn bakýmý daha düzenli yapýlabiliyor, dolayýsýyla çevre kirliliði belli olmuyor.
Fakat ailemle birlikte güneþin bulutlar arasýndan bazan görünüp bazan gizlendiði bu bahar gününü deðerlendirmek için baraj etrafýnda ki herhangi bir alanda çay molasý verelim dedim. Bundan 25 yýl önce Nizip lisesi öðrencilerinin Belediye baþkaný Ömer Pekmezin teþvikleriyle diktikleri orman adayý alan manzaralý, baraj yönetiminin 15 yýl önce diktiði genç iran çamlarýnýn altýnda bize uygun bir alan bulduk ve çaýmýzý yudumlamaya baþladýk. Aðaçlarýn yapraklarý taze yeþil, uclarý kozalaklanmaya baþlamýþtý. Her aðacýn altýnda, aðaç dikme kamanyalarýmýzda yaþadýðýmýz yorgunluklarý emekleri, gülüþmeleri, terle sulamayý, kova kova su taþýyanlarý görüyordum. Boþ alanlara düþen çam kozalaklarýndan dökülen tohumlardan çýkan taze fidanlarla da biraz daha ümitleniyordum. Çocuklarým doðalarý gereðidir ki torakla suyu görünce hemen karýþtýrýp çamur yapmaya, üstlerini baþlarýný sanki hiç çýkmayacakmýþ gibi toprakla doldurmaya baþlamýþlardý bile. Hiç kýzmadan, beton duvarlar içerisinde boðulmakta olan bebelerin çamlarýn altýnda özgürce koþuþturmalarý hoþuma bile gidiyordu. Sebep olanlarýn babasýna rahmet dedim defalarca. Emeðinize, yüreðinize saðlýk...
Piknik alanýndaki çam ve zahter kokusunun sarhoþluðunu henüz üzerimden atmýþtým ki etraftaki kirlenme gözüme çarptý. Adeta battý ! Görmemek görememek eþþeklik olacaktý ! Her tarafta cam þiþe kýrýklarý, boþ pet þiþeleri, bardaklarý, bebek bezleri, mangal külleri vs. iðrenç bir þekilde görülebiliyordu. 10 yýl sonrasýný hayal ettim, oturacak yer bulmak mümkün olmayacak ! Biz ne kadar gaddar varlýklarýz ? Bu güzel ortamda yer içer eðleniriz... Eðleniriz de kalkarken neden arkamýza dönüp bakmayýz ? Bir daha gelmeyecekmiyiz ?baþka bir insan evladý gelmeyecek mi ? buralara...
Sorular ve tepki cümleleri çoðaltýlabilir. Burada herhangi bir kamu kurumunu suçlamýyor bilakis kendi insanýmýzýn dikkatini çevre kirliliðine çekmek istiyorum. Bu el deðmemiþ alanlar kirleniyor arkadaþlar. Piknik tabiki yapýlsýn, insanlar özgür býrakýlsýn ama temizliðe önem verilsin. Bu konuda okullarda eðitim vermek, gazetelerde yazýlar yazmak, afiþler ve özellikle piknik alanlarýnda dikkat çekici uyarýcý levhalar konulmasý ilk aþamada faydalý olacaktýr. Hatta bu konuda temizlik günleri oluþturup, bu alanlarý bizlerde temizlemek için gitmeliyiz.
Bu temiz, henüz kirlenme aþamasýnda olan, temizliði ve bakýmý henüz mümkün olan güzel doðamýza sahip çýkalým, çýkaralým.