yukarýda kifotoyu görünce imam hatipliler gününde hacý fevzi erdoganýn sorusu aklýma geldi?
Nizip imam hatip demek ne demek?
yukarýda kifotoyu görünce imam hatipliler gününde hacý fevzi erdoganýn sorusu aklýma geldi?
Nizip imam hatip demek ne demek?
Allah razý olsun demhat abim....
Demhat kardeþimbeni tanýyýp tanýmadýgýný bilmiyorumda ben seni çok iyi tanýyorum...Bence Nizip Ýmam Hatipdemek benim için
BAÞIM ÖNÜMDEGURURLU BÝR ÞEKÝLDE BÝR ADIM ÖNDE YÜRÜMEK
demek...
2000 mezunlarýný burda görmek ve diger abilerimizin görüþlerini almak bizi çok memnun etti umarým tüm 2000 mezunlarý burda buluþacaktýr.Ben bir 2000 mezunu olarak çok ihmal edildigimizi düþünüyorum elh. hiçbir zaman yanlýz kalmadýk ama bizi kollayan abilerimizin olmasýný her zaman isteriz..
ÝMAM HATÝPLÝ OLMAK AYRÝCALÝKMI???BEN ANLAMIYORUM ÝLK BAÞTA HERKES KENDÝNÝ EGÝTÝME ADAPTE ETMELÝ BEN ÝMAMHATÝPLÝYÝM DÝYE KENDÝNÝ AYRICALIKLI GÖRÜRSEN ÜNÝVERSÝTE DE AYRÝCALÝKLI OKUTURLAR.TÜRBAN SORUNU FALAN MESELA.
MeLeq ÞeyTAn oLurSa....
Ben sana niye ayrýcalýklý oldugumu söylim sakkalý kardeþim ben imamahatip önündeki engelleri aþarak þu anda çok güzel bir üniversitede eþit agýrlýk puanýyla an yüksek bölüm olan ingilizce iþletme okuyorum bu benim için bi ayrýcalýktýr.Türban sorununa gelince o sadece benim meselem degil türkiyen ve senin meselen bunu çözmekte benim iþim degil siyasetçilerin iþi..
Benim bu forumu açmaktaki amacým bütün imamhatiplileri bi araya getirmek degil görüþemedigim sýnýf arkadaþlarýmý bulmak...Tavsiyen için teþekkür ederim sakallý kardeþim
Muhrarrem Hoca sardýn baþýma bu tasavvufu çýk çýkabilirsen.
Konu o kadar geniþ ki....
Oysa kýsa ve öz olmalý ki okunsun.
Baþladýk ve devam edeceðiz...
Osman Demir Istanbul
Bu sorulara baþlamadan sizetasavvuf tarihini
terimlerini ve büyüklerini istedim.
bence bu yazýlanlarý okuyun ve eðer benim yanlýþ veya eksik yazdýðým bir þey varsa nolur söyleyin. Eksik býraktýðýmýzý tamamlayýn....
Ben istiyorum ki hepimiz bu çalýþma bittiðnde tasavvuf nedir? kavramýndan Tasavvufu biliyoruma ulaþalým.
.
Osman Demir Istanbul
"color: #800040" MUTASAVVIF (DERVÝÞ) "color: navy" : Gafletten uzak olarak yâni her an Hakk'ý zikreden, kalbini mânevî kirlerden temizleyen ve Allah’dan baþka her þeyi gönlünden çýkaran, rûhunu Hakk'ýn zikri ile süsleyen tasavvuf ehli, velî, mürþid, ahlâk-ý hasene sâhibine mutasavvýf denilir. Buradan þunu anlamak zorundayýz. Her Müslüman bir derviþtir. Takva ehli olmak için bu terimi anlamak zorundayýz. .
"color: #800040" MÜRÞÝD (ÞEYH): "color: navy" Tasavvuf yolunda kendisinden önceki yetkili kiþinin manevi izni ile insanlarý irþâd eden, doðru yolu gösterip yetiþtiren ve kemâle getiren yâni olgunlaþtýran tasavvuf terbiyesine ehil kiþiye mürþîd denilir. Mürþidin olgunluðuna iþaret eden bir terim ise "mürþîd-i kâmil"dir. .<h4 style="margin: auto 0cm" Buradan þunu anlamak zorundayýz. Her tekke ayný zamanda resmi bir kurum olmuþtur. Bu kurumlar hiyerarþi oluþturmak zorunda kalmýþtýr. Unutmayalým ki her organizasyon bir yöneticiye muhtaçtýr. Bu kurumlar okula (medreseye) gidemeyen kiþilere Ýslamý anlatmakla vazifeli ve belli bir kurallar dahilinde dini bilgi veren yerler olmuþtur. Þeyhler bu okulun müdürü derviþler ise öðrencileri olmuþtur. Þurasý da çok önemlidir ki Okuma yazma bilgisi olmayan insanlara anacak Ýslam sohbetler ile verilebilir. Tekkelerde verilen dersler de bu ihtiyaç þeklinde oluþmuþtur. Resmi bir atama þekli ise Silsileyi gerektirmiþtir.
Tasavvufa karþý çýkanlar Þeyhlik makamýna karþý çýkmýþlardýr.
Ancak bunlarýn bizzat tasavvufa hayýr dediklerini düþünürsek ... Þeyhlik makamýný da anlamaktan uzak olduklarýný bileceðiz.
Þeyhlik manevi bir makamdýr.Þeyhlerin hiçbiri maddi bir menfaat elde etmemiþtir. Resmi bir makamý olmamýþtýr. Daha sonra ailesine bir maddi miras býrakmamýþlarýdr.
</h4 <h4 style="margin: auto 0cm" "color: #800040" SÝLSÝLE : "color: navy" Tasavvufi yollarýn hepsinde günümüzdeki mürþidden Rasulullaha kadar ulaþan bir manevi zincir söz konusudur.Bu zincirin tarihen saðlýklý oluþu tasavvufi feyz ve bereketin intikalinde çok önemlidir.Bir tasavvuf yolunun saðlamlýðýnýn en büyük delili sahih bir silsileye sahip oluþudur. "color: navy" Tasavvufta "Allah’a giden yollar mahlûkatýn nefesleri sayýsýncadýr." anlayýþý sebebiyle tarikat sayýsýnda bir sýnýrlama yoktur. Ýtikadi bakýmdan kitap ve sünnete baðlý, ehl-i sünnet ve’l-cemaat anlayýþýný benimseyen, ibâdet ve muâmelâtta Ýslâm’ýn temel esaslarýný uygulayan ve manevi bir silsileye sahip mürþidler tarafýndan temsil edilen tarikatlar hak tarikatlardýr.Silsilenin tasavvufi önemine uygun olarak bütün tarikatlar icazetname ve silsilename ile kendi yollarýndaki ruhani akýþý kayýtlara baðlayarak belgelemiþlerdir. </h4
Osman Demir Istanbul
evet ya BÝZ HEMEN ÞAKA YAPARIZ O DA SÝZÝ BENÝMSEDÝGÝMÝZÝN GÖSTERGESÝDÝR)AMA GÝTMEK YOK ANLASTIKMI KALICAZ BURADA
MeLeq ÞeyTAn oLurSa....
Allah razý olsun sakkalý kardeþim inþallah elimizden geldigi kadar burdayýz.
kumsal x kardeþim senden çok önce mezun olan bir aibn olarak ne sýkýntýn varsa özelime at ben sana yardýmcý olayým.allah yar ve yardýmcýn olsun
<div align="justify" Soru 21
<h4 style="margin: auto 0cm" "color: navy" Ýlk Tekke </h4 <h4 style="margin: auto 0cm" "font-size: 10pt; color: black; font-family: Verdana" Mutasavvýflarca ilk tekke, sufi adý ile anýlan Ebu Haþim El-Kufi (ölüm 767) tarafýndan Þam yakýnlarýnda Remle’de kuruldu. </h4 <h4 style="margin: auto 0cm" "font-size: 10pt; color: black; font-family: Verdana" Ebu Haþim de Kimdir? </h4 "font-family: Century" Ebu Haþim el-Kufi’den, o ondan (Ýbn Abbas’tan) yoluyla zikretmiþtir. <h4 style="margin: auto 0cm" "font-family: Century" Derim ki: Eðer Ebu Haþim el-Kufi diye adý geçen zat Sad olarak da adlandýrýlan Ebu Haþim es-Sincari’nin kendisi ise bu sahih bir isnaddýr. Bu da Abdu’l-Kerim gibi Cezeri’dir. Onun kendisinden rivayet yaptýðý da zikredilmiþtir fakat ben onun Kufeli olduðunu zikredeni görmedim. </h4 <h4 style="margin: auto 0cm" "font-family: Century" Ýbni Abbas’tan ders almýþ. Yukarýda ki hadis silsilesinden bunu anladým. </h4 "font-size: 12pt; font-family: 'Times New Roman'" Doðum tarihi ve gençliði hakkýnda malumat yoktur.
Kûfe'de dünyaya geldi, sonralarý Þam'a yerleþti. Son ismiyle yadedilen ilk insandýr. Süfyân Sevrî'nin muasýrýdýr. Hicrî ikinci asrýn ortalarýnda yaþamýþtýr.
Nefehat, Süfyân Sevrî'nin Ebû Haþim hakkýnda sitayiþkâr sözler sarfettiðini, onun sayesinde riyanýn inceliklerine vakýf olduðunu, onu görmeden önce sofînin hususiyetlerini bilmediðini nakleder. 1
Gerçi Ebû Haþim Sofî'den önce insanlar arasýnda züht, vera' tevekkül ve muhabbet tarikinde isim yapmýþ kimseler mevcuttu; fakat hiçbirisi sofî ismiyle yadedilmemiþtir.
Ebû Haþim Sofî, Suriye'de Reml þehrinde ilk zaviyeyi kurmuþtur. Nefehat'ýn ifadesine göre zamanýn emîri, bu taifeden iki kiþinin birbirleriyle buluþup kaynaþtýklarýný, bir yere oturup, yanlarýnda mevcut yiyeceði birlikte yiyerek, kardeþçe ayrýldýklarýný görüp hoþlanmýþ, birini çaðýrarak bu dostluklarýnýn sebebini sormuþ; o zat da bunun kendilerine has bir tarik olduðunu anlatmýþtýr. Bu sözlerden de ayrýca mütehassis olan emîr bunlarý bir araya getirecek bir mahallin olmadýðýný öðrenince, Reml þehrinde Ebû Haþim zaviyesini inþa ettirmiþtir. 2
Ebû Haþim, kalbden kibir ve gururu atmanýn, daðlarý delmekten daha zor olacaðýný söyler.
Ebû Haþim zamanýn kadýsý Yahya Halid'i gördüðünde aðlar ve:
"Ya Rabbi! Fayda vermeyen ilimden sana sýðýnýrým" derdi. 3 Bu bize, o devirde dahi ilmi ile amil olmayan fukahanýn mevcudiyetini ve tasavvufun zuhûru sebeblerden birinin de bu olduðunu göstermektedir.
Mansûr Ammar Dýmeþkî, Ebû Haþim'in ölüm döþeðinde iken, belanýn ve büyüklüðünün muhabbet nuruyla küçülüp kaybolacaðýný söylediðini rivayet eder. 4
</div
Osman Demir Istanbul
Osmaným Ramazan Ramazan bu konular fazla aðýr geliyor kardeþ.
Ramazan dolayýsýyla dinlenmedeyim....