ARKADAÞLAR TAMAM DA NÝZÝPTE ÝBADET EDECEK HÝRÝSTYAN KÝMSE VAR MI ACABA ÇOK MERAK EDÝYORUM. SELAMLAR. Acaba kaç kiþi kiliese ibadete gider......?
ARKADAÞLAR TAMAM DA NÝZÝPTE ÝBADET EDECEK HÝRÝSTYAN KÝMSE VAR MI ACABA ÇOK MERAK EDÝYORUM. SELAMLAR. Acaba kaç kiþi kiliese ibadete gider......?
Nizipte hristiyan olsa bile kimse kiliseye gelmez,korkudan gelemez. Nizip insaný adama teneke çalar.(Hoþ Ýyide yapar)
Bana sadece Allah yeter...
Ne mutlu Müslümaným diyene.
anketi misafirlerede açtým bakalým, oylama nasýl etkilenecek.
þuan :
Restore edilsin, ibadete ve turizme açýlsýn.![]()
![]()
![]()
2944,62%
Restore edilsin, sadece turizme açýlsýn.![]()
![]()
![]()
3249,23%
Restore edilmesin, para, yatýrým ya da Zeugma/Akevler mozaikleri için harcansýn.![]()
![]()
![]()
23,08%
Olduðu gibi kalsýn. Sen etliye-sütlüye karýþma!![]()
![]()
![]()
23,08%
bir problem olursa tekrar eski þekle döneriz.
Görüþleriniz bizim için önemlidir
0342 5171254
[quote=vedatakkas;226987]Sevgili Vedat abicim sinir yapacak bir þey yok ayrýca seni severim biliyorsun.Bana bir tane hristiyanlarýn müslümanlara yaptýðý iyiliði söylermisin, tarihte bir tane bir kilise cemaatinin bir camiyi onardýðýný ve müslümanlara verdiðini söyleyebilirmisin. Ýsviçreyi görmedin mi dört tane minare için adamlar referandum yaptýlar.Yahu dünyanýn dört bir yaný alev alev hrýstiyanlar ve yahudiler tafaýndan yakýlýyor,görmüyormusun israili filistinde neler yapýyor.Baþta amerika ve ingiltere olmak üzere ne kadar müslüman ülke varsa saldýrýyor.Kaç gündür haberlerde Türkiye aleyhine habire ermeni tasarýlarý geçiyor meclislerden.Bunu daha istediðimiz kadar uzatabiliriz Müslümanýn müslümandan baþka dostu yok,Türkün Türkten baþka dostu da yok.Pazardan pazara, kalkýp üç tane hrýstiyan kiliseye gidecek diye ben þimdi birde kalkacam bir dünya para harcayýp kilise onaracam çan çan çan Nizipte çan sesi dinliyecek.Yok kusura bakma benim gönlüm buna razý olmaz.Ancak restore edilip turizme açýlacaksa eyvallah gerisi beni bozar.Üzdüysek affola.
bir kere müslümanýn müslümandan baþka dostu yok tezine katýlmýyorum.eðer dostumuz olsaydýlar bizi en zayýf anýmýzda ingilize fransýza satmazlardý.türkün türkten baþka dostu yoktur diyelim ona.hem sonra filistinlilerden banane.zamanýnda bizi onlara satan bu filistinliler deðilmiydi.ozaman sattýklarý yetmedi 12 eylül döneminden öncede memleketin en ileri gelen köminist militanlarý filistindeki kamplarda eðitilip ülkemize yollanmadýmý.þimdi bize ne oluyoda bir filistin sevdasýna düþmüþüz.benim ecdadýmýn karnýný deþen bedevilerle,çöl fareleriyle iþim olmaz.osmanlýya ettiklerinin cezasýný çekiyolar.bakýn þu arap ülkelerine,hangisinde huzur var.osmanlýnýn hedefi allahýn sancaðýný dünyanýn dört bir yanýna yetiþtirmekti.ama müslüman arap kardeþlerimiz beðenmediðimiz hristiyan düþmanlarýmýzla birlik olup bizi içeriden yýktýlar.neyse mesele bu deðil.kilisemiz bence onarýlýp ibadete açýlmalý.isviçrede camilerin minareleri kaldýrýlsýnmý diye oylama yapýldýðý doðru ama unutmayýnki en büyük camilerde yine o avrupanýn göbeðinde inþaa ediliyo.fareye kýzýlýp yorgan yakýlmaz.bazý arkadaþlarýmýz nizipte hrýstiyan varmý diye soruyo,e iþte kilise açýlsýnda bizde görelim varmý yokmu.herkes birbirini tanýsýn,bilsin...
O tez çürüdü be arkadaþ.Onun öyle olmadýðý açýýklandý,gündemi biraz geriden takip ediyorsun sanýrým.
ne zmn çürüdü yavvv.daha biraz önce yazmýþsýnýz müslümanýn müslümandan baþka dostu yok diye.ben yanlýþmý anladým,yoksa yanlýþmý okuyorum.
Araplarýn osmanlýyý arkadan vurdu tezi çürüdü, böyle bir þeyin olmadýðý meydana çýkt. Sen orayý atlamýþsýn.Sonra müslüman deyince ne hikmetse hep araplarý hatýrlýyorsunuz.Sanki baþka milletten müslüman yok.
dünyada en kalabalýk müslüman topluluðu araplar olduðu ve bize çok yakýn bir coðrafi konumda olduklarý için ilk aklýmýza araplar geliyo.nasýl araplar bizi arkamýzdan vurmadý,gerçekten ben bu konuyu atlamýþým galiba.bizim arapçý köþe yazarlarýmýzýn iþi galiba bu.arabistanlý lawrence filmini izlemediniz galiba siz.yada büyüklerinizden hicazdan yemenden dönen askerlerimizin karýnlarýný deþtiklerini.yada burasý huþtur,yolu yokuþtur,türküsünü hiç dinlemediniz galiba.ama nasýl çürüttüler bu tezi merak etmedimde deðil yani.kusura bakmayýn,yemin ederim u.k.a.l.alýk olsun diye deðil,paylaþýrmýsýnýz o konu hakkýnda bildiklerinizi.
Sizce Araplar Osmanlýyý arkadan vurdu mu? buyrun o zaman
OSMANLI’NIN çöküþ döneminde Türk olmayan Müslüman unsurlar arasýnda gerçekten isyanlar baþ göstermiþse de, bu unsurlarýn bir bütün olarak “ihanet ettikleri” kesinlikle söylenemez. Hatta Araplar söz konusu olduðunda, Osmanlý’ya isyan edenlerin küçük bir azýnlýk olduðunu, buna karþýlýk Arap kabilelerinin çoðunun Osmanlýlýk ve Müslümanlýk baðýyla Ýstanbul'a sadakat gösterdiklerini söyleyebiliriz.
Ortadoðu uzmaný tecrübeli gazeteci Cengiz Çandar, “Araplarýn ihaneti” söylemi ile tarihsel gerçek arasýndaki önemli farka þöyle iþaret eder:
“Mekke Emiri Þerif Hüseyin’in Hicaz’da bazý Arap bedevi kabilelerini ayaklandýrarak 1916’da Ýngilizlerle iþbirliði yaptýðý doðrudur. Ancak, I. Dünya Savaþý konusunda genel bir bilgisi ve fikri olan herkes, bunun ‘askeri açýdan’ tayin edici bir deðer taþýmadýðýný bilir. Ýngilizlerin daha sonra yerine getirmediði ‘baðýmsýzlýk vaadi’ ile iþbirliðine çektikleri Þerif Hüseyin’in ve oðullarýnýn komuta ettiði bedevi kabileleri, Mekke-Maan hattýnda, yani ‘asýl cephenin gerisi’nde Ýngiliz kuvvetlerine yardýmcý olmuþtur.
‘Asýl cephe’, önce Þüveyþ Kanalý ve Kanal Harbi’nde Türk-Osmanlý kuvvetlerinin geri çekilmesinden sonra Filistin’de kurulmuþtur. Filistin’de tek bir Arap ayaklanmamýþtýr. Suriye’de, Irak’ta, Lübnan’da Türk kuvvetlerini ‘arkadan vuran’ herhangi bir olay olmamýþtýr. Araplarýn ezici çoðunluðu, Ýstanbul’a yani Türkiye’ye sadýk kalmýþtýr... Arabistan Yarýmadasý’nýn Hicaz bölümünden Akabe’ye kadar olan ‘cephe gerisi’ dýþýnda, Araplarýn Türkleri arkadan vurduðuna dair tarihte herhangi bir kayýt yoktur.”1
Ayný gerçek, American-Israeli Cooperative Enterprise (Amerikan-Ýsrail Ýþbirliði Giriþimi) adlý düþünce kuruluþunun baþkaný, Ortadoðu analisti Mitchell G. Bard tarafýndan da, sözkonusu kuruluþun sitesinde þöyle vurgulanýyor:
“O dönemin romantik kurgusunun aksine, Araplarýn çoðu I. Dünya Savaþý’nda Türklere karþý müttefiklerin yanýnda savaþmadýlar. Ýngiliz Baþbakaný David Lloyd George’un belirttiði gibi, Araplarýn çoðu, Türk yöneticileri için savaþtý. [Osmanlý Ýmparatorluðu’na isyan eden] Faysal’ýn Arabistan’daki taraftarlarý, bir istisnaydý.”
Araplar’ýn topluca ihanet etmesi bir yana, bazýlarý Osmanlý ordularýný fiilen desteklemiþtir de. Konu hakkýndaki uzmanlardan biri olan Dr. Zekeriya Kurþun’un ifadesiyle, “I. Dünya Savaþý’nda Türk ordusu ile beraber çeþitli cephelerde Türklerle omuz omuza çarpýþan Araplarýn büyük yararlýklar gösterdikleri bir hakikattir.” 2
Bu konuyla ilgili baþka bir hakikat de, Araplar içinde milliyetçiliði baþlatanlarýn Müslüman Araplar deðil Hýristiyan Araplar olmasýdýr. Bu konuda büyük bir otorite olan Prof. Kemal Karpat, Osmanlý Ýmparatorluðu'ndaki Arap milliyetçiliðinin, Hýristiyan Araplarýnki hariç, aslýnda en son noktaya kadar “ayrýlýkçý” olmadýðýna dikkat çekerek þöyle demektedir:
“Görülüyor ki Araplarýn ‘milli’ hareketi esasýnda ayrýlýkçý bir hareket deðildi. Araplarýn birçoðu Osmanlý hükümdarlarýný yabancý bir sömürgeci güç olarak deðil, sadece Arap kökeninden olmayan, iktidarda bir hanedan olarak görüyorlardý ve Osmanlý Devleti ve hanedaný Müslüman kaldýkça ve Araplarýn hayat tarzýna saygýlý oldukça, özlemlerini yerine getirmeye söz verdikçe ve onlarý Avrupa iþgaline karþý korudukça, itaat etmekten geri kalmýyorlardý. Geçmiþte þan ve þereflerini ilk hatýrlayan veya hayal edenler ve tarihlerinin modern bir versiyonunu yaratmaya çalýþanlar Müslüman deðil Hýristiyan Araplardý.3
Ýngiliz tarihçi Peter Mansfield’e göre, Osmanlý’daki Arap milliyetçiliðinin sýnýrlý kalmasýnýn iki nedeni vardý:
“Birincisi, bu Avrupa kökenli milliyetçilik fikirlerinin bu yerlere (henüz) iþlememiþ olmasý; ikincisi de, Sultan II. Abdülhamid’in Ýmparatorluðun elinde kalanýný bir arada tutmak için uyguladýðý baþarýlý ve kurnazca yöntemlerdi.”4
Tarihçi Zekeriya Kurþun da “Abdülhamid’in saltanatý boyunca Arap milliyetçiliðinin... önceki hýzýný kaybettiðine” dikkat çeker ve “Abdülhamid, Arap milliyetçiliðinin harekete geçmesini geciktirmiþtir” yorumunu yapar.5
Sultan Abdülhamid'in politikasýnýn temeli, 19. yüzyýlda hâlâ devam eden dini baðlýlýk ve geleneksel siyasi sadakat faktörünü canlandýrarak Osmanlý devletini ve ülke bütünlüðünü kurtarmaktý. Kurtuluþ Savaþý sýrasýnda ne bir Arap ihaneti, ne de bir Kürt ihaneti yaþanmamasýnýn arkasýnda da bu çaba yatýyordu.
(alýntý)
Milliyetçi fikirlerin sahiplerinden Þerif Hüseyin Paþa, 1909da Mekke Emirliðine tayin edilmiþti. Hüseyin, 1912den itibaren baðýmsýzlýk için ingilizlerle anlaþma yollarýný aramaya baþladý. 1915te ingilizlerle anlaþan Þerif Hüseyin Paþa, gelecekte kuracaðý baðýmsýz Arap Devletinin garantörlüðü için söz aldý. 5 Haziran 1916da Mekkedeki Türk Garnizonuna ani bir saldýrý ile Arabistanda ayaklanmayý baþlattý. ingilterenin desteði ile Hicaz bölgesini ele geçirdi ve kendisini de 2 Kasým 1916da Araplarýn Kral ilân etti ve saldýrýlarýna devam ederek bütün Arabistaný ele geçirdi. Oðlu Faysal komutasýndaki birlikleriyle, Osmanlýlarýn Gazzedeki ordularýný arkadan vurdurdu. Suriye;de maðlûp olmamýza sebep oldu. Suriye ye Irak dýþýndaki Arabistan topraklarýna hükmeden Þerif Hüseyin, 1917de I. Dünya Savaþýndan çekilen Rusyanýn bütün gizli belgeleri açýklamasýndan sonra, ingilterenin büyücek bir Arabistanýn mevcudiyetindense, Anadolu gibi parçalanmýþ bir Arabistan in bulunmasýnda daha fazla çýkarý olduðu düþüncesini öðrenince,Büyük Arabistan kurma hayali suya düþtü. ingiltere, Kral Hüseyinin Arap Devletini parçalamak için harekete geçti.
öyle küçük bir ayaklanma deðilmiþ sanýrsam bu þerif hüseyin in isyaný.
IRAKIN BUNLARI[quote=vedatakkas;227126]Vedat abicim týkanýnca en son bunlar söyleniyor iþte, Onlardan farkýmýz olacak diyede kusura bakmassan buna razý olamam.Benim ki sadece bir temenni,ne tamir edip açacak, ne de kilit vuracak mercideyim.Ýsteyen yapsýn, ben sadece Ýbrahimin ateþini söndürmeye giden karýnca misali safýmý belli ediyorum o kadar.Selametle.