Mahmut Abi, Habeþ Kralý himayesine aldýðý Müslüman'larý hemen almadý. Önce kendi aðýzlarýndan dinlerini dinledi. Çaðrý filmini izlerseniz bu olay çok müstesna bir þekilde anlatýlmýþtýr.
bireysel emekli, sadece üye...
Ya sevgili Mahmut,Allah'a þirk koþan müslüman yokmuþta,müslüman olmayanlarýn hepsinin de Allah'a þirk koþtuðu gibi bir durum ortaya koymuþsun.
Asýrlardýr Anadolu topraklarýnda olan,ibadetler yapýlan ve tarihe ýþýk tutan bir kilisenin,þirk merkeziymiþ gibi gösterilmesi,ne acýdýr.
Ýslamýn gelmesi ile diðer dinlerin geçerliliðini yitirmesi bize göre doðru olabilir...ancak yer yüzündeki,hýrýstiyan,ortadoks,protesyan,musevi ve diðer din mensubu olan insanlarýn sayýsý ve inancýný da hesaba katmak zorundayýz.
Ayný coðrafya içerisinde özgürce asýrlardýr yaþayan Anadolu insanýnýn inancý doðrultusunda,ne yapacaðýnýn,nasýl düþüneceðinin kararýný vermek bizlere düþmez,Her insan kendi inancýný,kendi ibadetini nasýl yaþamak istiyorsa yapabilmelidir.Burada bizlere düþen,herkese saygýlý olmaktýr.
Kilise restore edilmeli,ibadete açýlmalý ve turizmin hizmetine girmesi gerekmektedir.
Hepinize sevgiler
Sevgili abim güzel hoþ konuþmuþsun ama kusura bakmassan biraz boþ konuþmuþsun.Niçin dersen inanç ile ilgili konularda konuþurken içinden geldiði gibi iyi niyetle konuþamassýn bunda bir ölçü olmalý.Nedir bu ölçü? Kur-an ve sünnet, hristiyanlarla yahudilerin þirke düþtüðünü ben söylemiyorum, Allahu teala kur-an'da bizzat kendisi söylüyor.Bir kez daha bak bakalým ayetlere sonra fikir beyan etmeye çalýþalým...
-Mâide 72. Andolsun ki, “Allah ancak Meryem oðlu Mesih’tir” diyenler kâfir oldular. Oysa Mesih, “Ey Ýsrâîloðullarý! Rabbim ve Rabbiniz olan Allah’a kulluk edin; kim Allah’a ortak koþarsa muhakkak Allah ona cenneti haram eder, varacaðý yer ateþtir, zulmedenlerin yardýmcýlarý yoktur” dedi.
-Mâide 73. Andolsun ki, “Allah üçten biridir” diyenler kâfir olmuþtur; oysa tanrý ancak bir tek Tanrý’dýr. Dediklerinden vazgeçmezlerse, andolsun onlardan inkâr edenler elem verici bir azaba uðrayacaktýr.
-Tevbe 30. Yahudiler, “Üzeyr Allah’ýn oðludur” dediler; Hristiyanlar, “Mesih Allah’ýn oðludur” dediler. Bu, daha önce inkâr edenlerin sözlerine benzeterek aðýzlarýnda geveledikleri sözdür. Allah onlarý yok etsin! Nasýl da uyduruyorlar;
-Tevbe 31. Onlar Allah’ý býrakýp hahamlarýný, papazlarýný ve Meryem oðlu Mesih’i rableri olarak kabul ettiler. Oysa tek Tanrý’dan baþkasýna kulluk etmemekle emrolunmuþlardý. Ondan baþka tanrý yoktur. Allah, koþtuklarý eþlerden münezzehtir.
Ayetler gayet net ve açýk bunu okudum ama anlamadým demek bilmiyorum nasýl olur.Þimdi kilise restore edilsin, ibadete açýlsýn, millet gitsin kilisede ayin yapsýn, bu benim hiç umurumda deðil. Elbette diðer inanç sahipleri bir yerde ayin yapacaklar ama ben Allah için böyle bir þeye alet olmak istemem, eðer onlarýn bir ibadet yerine ihtiyaçlarý varsa bunu onlar yapsýn onlar restore etsin onlar ön ayak olsun biz niçin alet olalým.Þimdi hrýstiyanlar bir kilise açtýda biz yokmu dedik.yani konuya farklý bakýþ açýlarýyla bakýyoruz.Bu benim kendi görüþüm ve sadece beni baðlar bu bir fetva deðil baðlayýcý hüküm deðil. Haa kilisenin durumu hakkýnda benim fikrimi soruyorsan ben ibadete açýlmasýný istemem,restore edilsin müze olsun derim.
Sevgili belemir, bir kilisenin onarým iþini cami yaþatma derneðinin cemaati tarafýndan yapýlmasý o iþin doðru bir iþ olduðu anlamýna gelmez.Sonra benim yazýmda bütün malatyanýn gavur yada hrýstiyan olduðunu nasýl çýkardýn hayret ettim.Sonra Allaha þirk koþulduðunu iddia ettiðiniz yer demiþsiniz,bunu ben söylemiyorum bunu bütün bu dinleri gönderen ve bu dinin sahibi Allahu teala kur-an'da kendisi söylüyor bak yukarýda Vedat abiye kýrmýzý yazýlarla Kur-an'dan ayetler aktardým bir kez daha okuyun ondan sonra konuþalým.Ben þahsým adýna kilisenin restore edilmesi ve müze olmasýný isterim.Kilisenin restore edilip ibadete açýlmasýna vesile olmak istemem.Allah c.c Hz. onlar için koyduðu hüküm ortada ben daha bunun üstüne ne söyleyebilirim ki. Bundan onlarýn hepsini öldürelim yaþam haklarýný ellerinden alalým gibi bir yorum çýkmaz elbette yine Kur-an onlarla olan iliþkilerimizin de sýnýrýný belirlemiþ.Bundan sonraki yazýlarýmýza nefsimizle deðilde daha bilimsel bir düþünceyle anlatýrsak birbirimizi kýrmamýþ oluruz. Hepinizi selamlarýn en iyisiyle selamlýyorum.![]()
Konu M.KÜÇÜK tarafýndan (25.03.10 Saat 07:04 ) deðiþtirilmiþtir.
Bana sadece Allah yeter...
Ne mutlu Müslümaným diyene.
Konu karþýlýklý atýþma þeklinde uzuyor.![]()
Burda aslýnda tartýþýlacak bir konu var yanlýz büyütecek bir konu yok.
Kilisenin restoresi ve tanýtým þekliyle alakalý öneri ve düþüncelerimizi tartýþalým. Yanlýýýz ibadete açýlma kýsmýnda küçük bir nokta gözden kaçýyor.
Burasý evet bir kilise, yüzyýllardýr kimsenin inancýna karýþýlmadan yaþanan topraklar üzerindeyiz, halada karýþýlmaz. Kim neye inanmak isterse ona inanýr.
Yanlýz budeðeri ibadete açmak zorunda deðiliz, birkere bizim inançlarýmýza ters. Zaten onlarýn yaptýklarýda ibadet deðil.
Öncelikli olarak Zeugmayý ön planda tutup, kiliseyide avantaj olarak kullanýp memleketimize turist çekmemiz lazým.
Tarihimizle, barajla, mutfaðýmýzla etkili bir reklam yapýp memleketimizi turizme kazandýrmamýz laýzm.
Bunlarý yaparken kendi dini inançlarýmýz çerçevesinde yapýyor olmak en önemlisi.
ben yine ayný þeyi söylüyorum size yapýlmasýný istemediðiniz þeyi siz bir baþkasýna yapmayýn diyelimki bir yabancý ülkede yüzyýllar öncesinden bir cami olsun o ülke orayý restore etsin ve turizme açsýn ama ibadete açmasýn onlarýn inançlarýna görede onlarýn ülkesinde siz onlarýn dini görüþlerine uymayan þekilde ibadet edeceksiniz ve sizin dini görüþlerinize ibadetinize kýsýtlama getirecekler ne yapardýnýz.ben þahsen orayý gezmeye gittiðimde yüzyýllar öncesinde namaz kýlýnmýþ kuran okunmuþ ve belkide islamýn yayýlmasýna önderlik etmiþ insanlarýn ibadet ettiði yerde allah rýzasý için 2 rekat namaz kýlmak istedim ve bana kýsýtlama getirenlerede isyan ederdim. enes arkadaþ nefsinle düþünme demiþ ama ben din söz konusu olunca bilim kenarda durmalý derim nefis öne geçmeli kimse benim dinime kýsýtlama getirmemeli bende kimsenin dinine. bu arada malatyanýn bu konuda öncülük ettiðini düþünüyorum
[QUOTE=mustibalci;226915]Konu karþýlýklý atýþma þeklinde uzuyor.![]()
. Zaten onlarýn yaptýklarýda ibadet deðil.
Arkadaþlar,kimin ibadet edip etmediðinin kararýný vermek,bizlere düþmez biliyorsunuz,ve þirk koþmak ta budur iþte.
Onun için lütfen kendimizi karar mercii olarak görmeyelim.
Sevgili belemir ben 42 yaþýndayým bu yaþýma kadar da hiç bir kilise cemaati tarafýndan bir caminin onarýlýp müslümanlar için ibadete açýldýðýný duymadým. Görmedinmi ki Ýsviçrede dört tane minere için halk oylamýsý yapýldý bunu yapmayýn.Farazi örneklerle bir þeyi iddia yada ispat edemessin.Buradaki esas mesele bu harabe halde duran kilise Nizipe ne fayda saðlar gerisi fasarya.Din konusu olunca bilim kenarda durmalý nefis öne geçmeli dersen benim için konu kapanmýþtýr.Biz kimsenin dinine kýsýtlama getirmiyoruz,kimseninde dinimize kýsýtlama getirmesine izin de vermeyiz, tek anlayamadýðým þey hrýstiyanlarýn buradaki kiliseyi açmak, tamir ettirmek, içinde ibadet etmek gibi bir kaygýlarý yokken bize ne oluyor.Bu konu benim için kapanmýþtýr artýk yorumda yapmam.
[quote=vedatakkas;226919]Sevgili Vedat abicim sýrf karþý duruþ sergilemek için bunu yapýyorsunuz.Elbet kimin ibadet edip etmediði bize düþmez, asýl þirk koþmak ta budur demiþsin ama,asýl þirk koþmak inan bu deðil.Fazla uzatmayalým bu konuþmalarla herkesin safý belli oldu zaten.
En iyisi restore edilip ibadete ve ziyarete açýlmasýdýr.Bizi diðer milletlerden ayýran bir özelliðimiz de budur.