Doç Dr. Bilal Gökýr' ý hepimiz tanýrýz.
Kendisi Nizip ilçemizin yetiþtirdiði ilim adamlarýmýzdan
Ýþte Ýlim adamý olmak
Mesleðinde bir numara olmak bazen yetmiyor.
Onun karþýlaþtýðý bir haksýzlýk
Türkiyede birçok gazete ve internet sitesinde yer buldu.
Özellikle Gaziantep
Milletvekilimiz Mehmet Sarý'nýn ve YÖK üyemiz Muhittin Þimþek Hocamýzýn duymasý için sesleniyoruz.
http://www.haber7.com/haber/20090206...a-skandali.php
ÝÜ'de yargýya taþýnan kopya skandalý
Ýstanbul Üniversitesi’nde yardýmcý doçentlik sýnavýnda yaþanan kopya iddiasý yargýya taþýndý. Sýnava giren Doç. bilgi edinmeye kalkýnca bakýn nelerle karþýlaþtý
06 Þubat 2009 10:40
Seyhan Sevinç'in haberi
Ýstanbul Üniversitesi'nde yardýmcý doçentlik kadro sýnavýnda yaþanan kopya iddiasý þok etkisi yarattý. Hasan Ali Yücel Eðitim Fakültesi'nde yaþanan skandal yargýya taþýndý. YÖK ve Ýstanbul Üniversitesi Rektörlüðü'ne de þikayet edilen kopya iddiasý Doç. Dr. Bilal Gökkýr'ýn, Bilgi Edinme Hakký çerçevesinde yaptýðý baþvuru üzerine ortaya çýktý.
Üniversitede þok etkisi yaratan olay þöyle gerçekleþti: Ýstanbul Üniversitesi, Hasan Ali Yücel Eðitim Fakültesi'ndeki Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Eðitimi Bölümü'nde açýk bulunan 2 yardýmcý doçentlik kadrosu için sýnav açtý.
Bu kadroya 3 ayrý aday baþvuruda bulundu. Geçtiðimiz Aralýk ayýnýn 24'ünde Ýlahiyat Fakültesi Dekan Yardýmcýsý Prof. Dr. Cafer Sadýk Yaran'ýn denetiminde yapýlan Ýngilizce dil sýnavýnda Dr. Ayþe Hümeyra Aslantürk, Dr. Z. Þeyma Arslan ve Doç. Dr. Bilal Gökkýr'a, daha önce Ýngilizce'den Türkçe'ye çevrilmiþ bir metin verildi ve bunun Ýngilizce'ye çevrilmesi istendi.
Sýnava giren adaylara verilen metin Didem Nasman'ýn Türkçe'ye çevirdiði John M. Hull'a ait akademik Ýngilizce ile yazýlmýþ bir metindi.
Kopya þoku
Sýnavdan 15 gün sonra, 13 Ocak'ta Dr. Ayþe Hümeyra Aslantürk ile Dr. Z. Þeyma Arslan, sýnav sonuçlarý ve juri üyesi raporlarý dikkate alýnarak Yardýmcý Doçentlik kadrosuna atandý. Ýstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mesut Parlak da son görev günü olan 16 Ocak'ta bu iki atamayý onayladý.
Yüksek lisans ve doktarasýný Ýngiltere'de Manchester Üniversitesi'nde yapan Doç. Dr. Bilal Gökkýr ise açýkta býrakýldý.
Kadroya atanan iki adaydan daha güçlü bir akademik geçmiþe sahip olduðunu iddia eden Gökkýr, bu sonuç karþýsýnda þok oldu. Gökkýr, 19 Ocak'ta Ýstanbul Üniversitesi Basýn ve Halkla Ýliþkiler Bölümü'ne, Bilgi Edinme Yasasý kapsamýnda baþvurarak, sýnav kaðýtlarý ve juri deðerlendirme raporlarýný istedi.
Gökkýr'a, hem kendisinin hem de Dr. Ayþe Hümeyra Aslantürk ile Dr. Z. Þeyma Arslan'ýn sýnav kaðýtlarý ve onlar hakkýnda tutulan juri raporlarý verildi.
Dr. Ayþe Hümeyra Aslantürk ve Dr. Z. Þeyma Arslan'ýn sýnav kaðýtlarýný inceleyen Gökkýr, kendilerine sorulan metnin orjinalini kütaphaneden bulup sýnav kaðýtlarýyla karþýlaþtýrýnca gördükleri karþýsýnda gözlerine inanamadý. Dr. Z. Þeyma Arslan'ýn sýnavda Türkçe çevirisinden Ýngilizce'ye çevirdiði metin, yazýnýn Ýngilizce'deki orjinal haliyle bire bir aynýydý.
Doç. Dr. Bilal Gökkýr, Dr. Ayþe Hümeyra Aslantürk'ün ise çeviriyi yaparken, "orjinal metinden sözcük, ifade ve tümce aþýrdýðýný" iddia etti.
Juri raporu tartýþmalý mý?
Gökkýr ikinci þoku da kendileri hakkýnda tutulan juri raporlarýný incelerken yaþadý. Hasan Ali Yücel Eðitim Fakültesi Yönetim Kurulu, sýnava giren adaylarýn akademik yeterliliklerini deðerlendirmek için Ýstanbul Üniversitesi Ýlahiyat Fakültesi Din Eðitim Anabilim Dalýndan Prof. Dr. Fahri Kayadibi, Marmara Üniversitesi'nden Prof. Dr. Bayraktar Bayraklý ve Ondokuz Mayýs Üniversitesi'nden Prof. Dr. Mehmet Okuyan'ý juri olarak atamýþtý.
Prof. Dr. Bayraktar Bayraklý ile Prof. Dr. Fahri Kayadibi, hakkýnda olumlu rapor verdikleri Dr. Ayþe Hümeyra Aslantürk'ün "hakemli olmayan makalelerini hakemli dergilerde yayýnlanmýþ gibi" gösterdi.
Ayrýca Bayraklý ve Kayadibi, atamayý kolaylaþtýrmak için Aslantürk'ün farklý isimlerle iki kez basýlan (Bir kez Yasin-i Þerif Tefsiri-Hýzýr Bey Çelebi; bir kez de Hýzýr Bey Çelebi-Yasin-i Þerif Tefsiri olarak basýldý) kitabýný, iki ayrý kitapmýþ gibi gösterdi. Ve bu ikili bu þekilde Aslantürk hakkýnda "olumlu rapor" verdi.
Buna karþýlýk Prof. Bayraklý ve Prof. Kayadibi, yurtdýþý ve yurtiçi hakemli dergilerde yayýnlanan ve uluslararasý indekslere giren 8 ayrý makalesi olan Doç. Dr. Gökkýr hakkýnda ise olumsuz rapor bildirdi. Prof. Bayraklý ile Prof. Kayadibi'nin Gökkýr hakkýnda yazdýklarý juri raporunun ikisinin de benzer ifadeler içerdiði görüldü.
Bu arada Bayraklý ve Kayadibi, hakkýnda olumlu rapor verdikleri diðer isim olan Dr. Z. Þeyma Arslan'ýn da daha önce yüksek lisans ve doktorada tez danýþmaný ve tez savunma jurisinde bulunmuþlardý.
Dava açtý
Süleyman Demirel Üniversitesi öðretim görevlisi olan Doç. Dr. Bilal Gökkýr, kopya iddiasý ve tartýþmalý olduðunu öne sürdüðü juri raporu ile ilgili detaylý bir dosya hazýrlayarak, "kurum sorumlularý ve adaylar hakkýnda ivedilikle soruþturma açýlmasý ve atama kararlarýnýn bozularak, yeni atama jurisi oluþturulmasý ve atama sürecinin yeniden baþlatýlmasý" istemiyle dava açtý.
Ýstanbul Ýdare Mahkamesi'nde dava baþvurusunda bulunan Gökkýr ayrýca YÖK'e ve Ýstanbul Üniversitesi Rektörlüðü'ne de þikayette bulundu.
"Kriter bilimsellik olmalý"
Gökkýr, "Türkiye'nin, dünyadaki ilk 500 üniversitesi arasýnda yer alan tek üniversitesi olan Ýstanbul Üniversitesi bunu haketmiyor. Burasý bir bilim yuvasýdýr. Ve bilim adamlarý ile ilgili atamalarda kriter sadece bilimsel yeterlilik olmalýdýr. Ama maalesef çekilen kopya ve juri üyesinin bilimsel kriterlere uymayan raporlarý ortada... Bunlar çok üzücü. Ýstanbul Üniversitesi bunu haketmiyor" dedi.
Ýddialarý yanýtladý
Juri üyesi Ýstanbul Üniversitesi Ýlahiyat Fakültesi Dekaný Prof. Dr. Fahri Kayadibi, iddialarla ilgili VATAN'a yaptýðý açýklamada, "Ýddialar gerçeði yansýtmýyor. Ben sýnava giren her üç aday hakkýnda da olumlu rapor verdim. Her üçü hakkýnda da, 'Yardýmcý Doçentliðe atanmalarý uygundur' yönünde görüþ bildirdim. Hangisinin atandýðýný da bilmiyorum" dedi. Dr. Ayþe Hümeyra Aslantürk'ün, hakemli dergilerde yayýnlanmayan makalelerini yayýnlanmýþ gibi gösterdiði iddiasý üzerine de Kayadibi, "O arkadaþýn o kadar çok makalesi var ki... Bunlarýn yarýsýný bile kabul etsen yeterlidir" dedi. Kayadibi, hazýrladýðý raporun Prof. Dr. Bayraktar Bayraklý'nýn raporuyla benzerlik taþýdýðýna iliþkin olarak da, "Benzer olabilir. Bunda bir tuhaflýk yok" dedi. Dr. Z. Þeyma Arslan'ýn doktora tez danýþma jurisinde yer aldýðýna iliþkin iddaya ise, "O kadar çok juride bulundum ki... Hatýrlamýyorum" diye karþýlýk verdi.
Vatan