![]()
TARIM Ýl Müdürü Ýbrahim Yýlmaz ve Vergi Dairesi Baþkaný Erol Çember GATEM Fýstýkçýlar Sitesi'nde esnafla biraraya geldi. Yýlmaz, Antep Fýstýðý ithalatçýsý olmanýn acý bir olay olduðunu belirterek, "Antep fýstýðý üretirken, Antep fýstýðý ithalatçýsý olmak komik bir olay ayný zamanda da acý bir olay. O nedenle biz Antepfýstýðýný izleyeme alýyoruz. Fýstýkta artýk hiçbir þey eskisi gibi olmayacak" dedi. Vergi Dairesi Baþkaný Çember ise, "Kayýt dýþý çalýþan, merdiven altý iþletme sahiplerinin bu siteye girmesini engellemek sizin elinizde. Çalýþmalarýmýzda sizlerden destek alamazsak çok da verimli olamalýyýz. Kayýt dýþý çalýþanlarýn hem milli ekonomiye, doðrudan sizin cebinize zarar vermelerini engelleyelim" yorumunu yaptý.
ANTEPFISTIÐI'ndaki fiyat artýþý, esnafýn durumu ve kayýtdýþýlýk konusunda esnafla konuþan Çember ve Yýlmaz, önemli mesajlar verdi. Tarým Ýl Müdürü Ýbrahim Yýlmaz, yeni çalýþmalar hakkýnda bilgiler verdi ve çalýþma sloganýný ''fýstýkta artýk hiçbir þey eskisi gibi olmayacak'' olarak açýkladý.
ÜRÜN BAZINDA ÇALIÞMALAR HIZLANACAK
Bugüne kadar genel çalýþmalar yaptýklarýný, bundan sonra ürün bazýnda çalýþmalar da yapacaklarýný belirten Yýlmaz, bu yýl Antep fýstýðý konusunda çalýþmayý baþlatacaklarýný bildirdi. Yýlmaz, "Bu çalýþmanýn temel konusu fýstýðýn kayýt altýna alýnmasý ve izlenmesidir. Antep fýstýðý baþta Gaziantep olmak üzere Türkiye'nin deðiþik yerlerinde üretiliyor. Yýlda ortalama 130-150 bin rekoltesi olan bir yýl. Ancak kayýtlara baktýðýnýz zaman sadece 20-25 bin tonunun borsada iþlem gördüðünü görüyoruz. Herhangi bir yerde satýn alýnan gýda maddesini biz üreticisine kadar izleyebilme hakkýna sahibiz. Bu nedenden dolayý artýk biz Gaziantep'teki fýstýk piyasasýný izlemeye alýyoruz. Ýzlemeye aldýðýmýz fýstýk piyasasýnda ürünün nereden ve kimden geldiði, kimin alýp kimin satýðý, faturasý, sevk irsaliyesini izleme programý çerçevesinde takip edeceðiz. Antep fýstýðý konusunda çalýþmamýzýn temel nedeni þu; bu ürün bu þehrin adýyla anýlýyor, öyleyse hak ettiði yere konmalýdýr, deðeri verilmelidir" dedi.
KÝMLÝÐÝ BELÝRSÝZ ÝNSANLAR TÝCARET YAPIYOR
Antep fýstýðýnýn çikolatadan baklava ve dondurmaya kadar birçok üründe kullanýldýðýna iþaret eden Yýlmaz, ''Artýk bu ürün arada derede, kimliði belirsiz insanlar tarafýndan ticareti yapýlan bir ürün olmaktan çýkmalý. Alaný sataný, kimin tarafýndan üretildiði, pazarlandýðý bilinmeli'' diye konuþtu.
BAKANDA FÝYAT ARTIÞINDAN RAHATSIZ OLDU
Antep fýstýðýndaki fiyat artýþýna dikkati çeken Ýbrahim Yýlmaz, "Bu olay Sayýn Tarým Bakanýmýza aksetmiþ ve fiyatýn yüksekliðinden ciddi manada rahatsýz olmuþlar. Muhtemelen ithalatýn yolu açýlacak. Stok tespitlerini yapacaðýz. Ondan sonra ithalat kararýný Sayýn Bakanýmýz verir vermez, ama muhtemelen böyle bir kapý açýlýyor. Bu bizi üzüyor. Antep fýstýðý üretirken, Antep fýstýðý ithalatçýsý olmak komik bir olay ayný zamanda da acý bir olay. Piyasada fiyatlarýn anormal derecede yükselmesi belki piyasanýn kendi þartlarý içinde gerçekleþiyor ama ben bunun suni gerçekleþme olduðunu düþünüyorum" þeklinde konuþtu.
ÇEMBER: BÝZÝMLE BÝRLÝKTE ÇALIÞIN
Vergi Dairesi Baþkaný Erol Çember de özellikle kayýt dýþý çalýþan ve fýstýk stokçuðu yapanlara iliþkin ihbarlarý ve þikayetleri titizlikle deðerlendirdiklerini söyledi. Kayýt dýþý çalýþanlarýn, en fazla kayýtlý çalýþanýn ticaretini baltalayacaðýný vurgulayan Çember, fýstýkçýlardan vergi dairesinin çalýþmalarýna destek istedi. Çember, "Kayýt dýþý çalýþan, merdiven altý iþletme sahiplerinin bu siteye girmesini engellemek sizin elinizde. Çalýþmalarýmýzda sizlerden destek alamazsak çok da verimli olamalýyýz. Kayýt dýþý çalýþanlarýn hem milli ekonomiye, doðrudan sizin cebinize zarar vermelerini engelleyelim" dedi.
alýntýdýr...