Dünyamýzda mevcut bir çok hammadde kapasitesinin sýnýrlý olduðu ve bu nedenle bir kaç kuþak uzunluðundaki bir zaman dilimi içerisinde bir hammadde sýkýntýsý yaþanacaðý bilinen bir gerçektir .
Bu arada ; alüminyum , teneke , kaðýt , plastik ve cam türü bu hammaddeler, ambalaj sanayinde de kullanýlmakta ve ambalajlanan ürünlerin kullanýmý sonrasý çöpe atýlmaktadýrlar. Atýlan bu ‘ Çöpler ’ ise ; hem , ya atýlarak veya yakýlarak çevreyi kirletmekte , hem de dünyamýzdan hammadde olarak azalmaktadýrlar . Diðer bir ihtimal ise , belli bir oranda , tekrar kullanýlmak üzere ambalaj sanayine geri dönmektedirler .
Söz konusu tekrar deðerlendirilebilir nitelikteki çöplerin tekrar kullaným oraný ülkemizde ne yazýk ki düþüktür . Türkiye’de kiþi baþý günlük ortalama çöp yükü 1 kg civarýndadýr – Sanayi, Tarým ve Turizm ile birlikte . Bu çöpler , çeþitli yerleþim birimlerinden toplanarak çöp kamyonlarýyla þehrin dýþýndaki bir ‘ çöp daðýna ‘ dökülürler . Bu çöp daðýna kadar , sokaktaki çöp bidonlarýndan gezer hurdacýlar tarafýndan, çöp daðýnda ise çöp yüklenicisi tarafýndan toplanan deðerlendirilebilir nitelikteki atýk çöplerin önemli bir kýsmý bu çöp daðýnýn altýnda kalýr .
Bununla beraber , sanayi bölgesindeki hurdacýlara kadar ulaþabilen çöpleri :
Kaðýt veya karton iseler ; Nizip Yaþar Kaðýt Fabrikasý tarafýndan tekrar kartona ;
Plastikler iseler ; ( Vim , Þampuan , Vernel ambalajý gibi ), yine Nizip ilçesinde bir plastik iþletmesinde tas , kova veya leðene ;
Cam þiþe iseler ; Mersin Anadolu Cam Sanayinde baþka bir cam ürününe ;
Pet þiþe iseler ; Adana/Sasa’daki Pet þiþe geri kazandýrma tesislerinde bir vatkaya ;
Demirden yapýlmýþ bir saç kutu iseler ; Ýskenderun’da yeni bir demir ürününe ;
Alüminyumdan yapýlmýþ bir saç kutu iseler ; Kahramanmaraþ Sanayiindeki bir
potada eritilip , kalýba dökülüp , yan dükkanda bir cezve veya tencereye ;
dönüþebilme mutlu sonu beklemektedir .
Yukarýda bahsedilen gerçeklerden hareketle , sizlerden isteðimiz , evlerinizde oluþacak tekrar kazanýlabilir tipteki atýk çöpleri , lütfen evinizin uygun bir bölümünde ( mutfak , balkon , kiler gibi ) biriktirerek ; ekteki bilgiler ýþýðýnda , site içerisinde belirlenen çöp toplama noktalarýndaki uygun çöp bidonlarýna atmanýzdýr .
Bu konuya ortak yararlýlýk düþüncesiyle bakacaðýnýzý ümit eder ; saygýlarýmýzý sunarýz .
SON SÖZ : BÝZ DÜNYAMIZI DEDELERÝMÝZDEN MÝRAS ALMADIK ,
SADECE ÇOCUKLARIMIZDAN ÖDÜNÇ ALDIK !
Belediye teþkilatlarýmýzýn ülke genelinde yapacaðý kapsamlý bir atýk çöp organizasyonuna kadar , bu uygulama , en azýndan ayrýca koyduðumuz atýk çöplerin gezici hurdacýlar tarafýndan toplanarak muhakkak geri kazanýlmasýný saðlanacaktýr . Aslýnda apartman kapý görevlileri de bu konuda yardýmcý olabilirler .