Ýzmir Ticaret Borsasý 31/10/2006 itibarýyl
PAMUK: Ýzmir Ticaret Borsasý’nda pamuk piyasasý alakalý geçti. Borsada 235 ton Ege pamuðu 1.92-1.95 YTL’den iþlem gördü.
ZEYTÝNYAÐI: Beþ asitli ham zeytinyaðýnda fiyatýn 3.00 YTL`ye kadar düþtüðü bildiriliyor.
SUSAM: Borsada yerli ve ithal susam üzerine iþlem yapýlmadý.
ÜZÜM: Çekirdeksiz kuru üzüm piyasasý alakalý geçti. Borsada 245 ton ihraçlýk üzüm 1.10-1.25 YTL arasýnda fiyatlardan iþlem gördü. Ýyi 10 numara üzümlerde ise fiyat 1,33 YTL’ye kadar çýkabiliyor.
2006/2007 kampanya döneminin baþladýðý þu günlerde, ham zeytinyaðý fiyatlarýndaki anormal düþüþ devam ediyor, fiyatlarýn düþmesi aslýnda tüketici lehine gibi görünüyorsa da en baþta çiftçi olmak üzere zeytinyaðýna dayalý üretim yapan tüm tesis ve sanayiciler büyük tedirginlik yaþýyorlar..
Bilindiði gibi 2005/2006 kampanya döneminde 4 ytl’den açýlan sezon 6 ytl’ye yükselmiþ ve 5,8 ytl düzeyinde kapanmýþtý, geçen yýlki fiyatlarýn bu þekilde sert düþüþ yaþamasý baþta TARÝÞ olmak üzere bir çok zeytinyaðý üreticisi ve çiftçisini büyük ölçüde zarara uðramasýna neden oldu, TARÝÞ’in stoklarýnda 2005/2006 kampanya dönemine ait 5-6 ytl düzeyinde çiftçiden yada tüccardan alýnmýþ en az 8-9 bin ton zeytinyaðý olmasý yeni sezonun düþük açýlmasýna psikolojik etki eden faktörlerden biri olarak gösteriliyor, .
Bir diðer etken ise 2006/2007 yýlý zeytinyaðý rekoltesinigerçek dýþý tahminlerle abartýlmasý sonucu arz talep dengeleri hususunda sanayicilerin tedirgin olduðu gerçeðidir..
Ayrýca yaklaþýk 3,5 ay önce sitemizde de haber olarak yazdýðým LÝO YAÐ’ýn sektörden çekilmesi daha doðrusu koçbank ýn alacaklarýna karþýlýk el koyduðu tesisi sezonda çalýþtýrýlmasý konusunda belirsizliklerin devam etmesi sonucu rekabet ortamýnýn oluþmamasý fiyatlarýn düþmesine yönelik etkileri arttýrmýþtýr..
Diðer taraftan þu an ihracatý yasal olmayan ham zeytinyaðýnýn, ihraç edilmesine yönelik faaliyetleri devam eden Ýtalya ve Ýspanyanýn Türkiyedeki ayaðý olan lobi nin faaliyetleri de fiyatlarýn düþmesine etkendir..
Geçmiþ yýllarýn analizine göre zeytinyaðýnýn en düþük fiyatlarý gördüðü zaman genellikle Aralýk ve Ocak aylarýdýr, bu yýlda ayný zamanlarda daha aþaðý rakamlarý görmesinden endiþe edilen zeytinyaðýnýn 3 ytl civarýnda devam etmesi yada daha aþaðý beklentilerine girilmesi sektöre canlýlýk kazandýracaðý yerde büyük bir durgunluða sebeb olacaðý ayrýca zeytin fidaný ekimini desteðe raðmen olumsuz yönde etkileyeceði de aþikardýr, zira 3 ytl düzeyindeki z.yaðý fiyatlarý tüm zeytin üreticilerini hüsrana uðratacaktýr..
Ayçiçek yaðýnýn dahi 1,5 ytl düzeyine çýktýðý þu günlerde z.yaðý fiyatlarýnýn 6 ytl’den 3 ytl’te gerilemiþ olmasý elbette üzerinde oyunlar oynandýðý gerçeðini ortaya koymaktadýr