Balýk yiyin kalbinizi koruyun
Balýktaki omega-3 yað asitleri, kalbiniz için iyidir. Kalp hastalýðý hakkýnda endiþeleniyorsanýz ya da zaten kalp hastasýysanýz ve daha saðlýklý yaþamak istiyorsanýz haftada bir ya da iki kez balýk yemenin, kalp krizinden ölüm riskini üçte bir oranýnda ya da daha fazla düþürdüðü belirtiliyor.
balýktaki omega-3 olarak isimlendirilen doymamýþ yaðlarýn kalp hastalýðýndan ölüm riskini azalttýðýnýn farkýna vardýlar. Amerikan Kalp Derneði, haftada en az 2 kez balýk yenmesini tavsiye ettiler.
Omega-3 yað asitleri nedir, niçin kalp için yararlýdýr?
Balýkta bulunan doymamýþ yað asitleri kolesterolü düþürüyor. Fakat esas faydalý besinlerin, yaðlý balýktaki omega-3 yað asitleri olduðu görülüyor. Omega-3 yað asitleri, vücudun her yerinde iltihabý azaltan, doymamýþ yað asitlerinin bir çeþitidir.
Omega-3 yað asitlerinin ayný zamanda çocuklarda öðrenme yeteneklerini geliþtirdiðine, trigliseridleri ve kan pýhtýlaþmasýný azalttýðýna, kan basýncýný düþürdüðüne, baðýþýklýk fonksiyonunu geliþtirdiðine ve eklem iltihabý belirtilerini iyileþtirdiðine inanýlýyor. Haftada bir ya da iki kez balýk tüketmenin kalp hastalýðý riskini ve bilhassa ani kalp ölümlerini azalttýðý biliniyor.
Ne kadar balýk tüketmelisiniz?
Yetiþkinlerin haftada en az 2 kez omega-3 yað asiti içeren balýk tüketmeleri öneriliyor. Bir porsiyon balýk yaklaþýk 85 gramdýr. Hamileler ya da hamile kalmayý planlayanlar ile 12 yaþýn altýndaki çocuklarýn balýk tüketimini sýnýrlandýrmalarý tavsiye ediliyor. .
- Bir haftada 340 gramdan fazla tüketmeyin,
Haftada 170 gramdan fazla konserve ton balýðý yemeyin,
- Köpek balýðý, kýlýç balýðý, kral uskumru ya da tilefish balýðýndan uzak durun.
Omega -3 yað asiti içeren diðer yiyeceklerden yiyerek ya da omega-3 yað asidi ilaçlarý içerek ayný kalp saðlýðý faydasýný elde edebilir misiniz?
Omega-3 yað asiti içeren haplarýn kullanýmýyla karþýlaþtýrdýðýnýzda yað asitlerini içeren balýklarýn yenilmesi daha faydalýdýr.