Dikkat! Hesabýnýza el konabilir!
Çok tartýþýlacak bir uygulama! Þimdi de SGK"nýn banka hesaplarýna el koymasý uygulamasý tartýþýlýyor.
Hükümet, yaklaþýk 100 milyar lirayý bulan vergi, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) borçlarýný tahsil edebilmek için kamuoyunda tepki gören farklý uygulamalara imza atýyor.
Kod uygulamasýnýn ardýndan þimdi de SGK’nýn borçlularýn banka hesaplarýna el koymasý uygulamasý tartýþýlýyor. Söz konusu uygulama bir yýlý aþkýn süre önce yasalaþtý ancak SGK, gelecek tepkiler nedeniyle bu yönteme baþvurmamýþtý. Ancak 2009 yýlýnda krizin faturasýnýn aðýrlaþmasýyla alacaklarý artan ve tahsilatta zorlanan SGK, borçlularýn banka hesaplarýndaki paralardan alacaklarýný tahsil etmeye baþladý.
Bu uygulama 28 Eylül 2009 tarihinde Resmi Gazete’de sessiz sedasýz yayýnlanan “5510 Sayýlý Kanun’un 8. Maddesi’nin 7. Fýkrasýnýn Uygulanmasý Hakkýnda Tebliðe” dayanýyor. Teblið yayýnlandýðý ve yürürlüðe girdiði dönemde uygulamanýn yaratacaðý sonuçlarý öngöremeyen iþ dünyasý ve Bað-Kur’lular þimdi ne yapacaðýný bilemiyor.
Uygulama özetle þöyle: Bankalar, hesap sahiplerinin kimlik bilgilerini SGK’ya vermekle yükümlü. SGK da bu bilgileri alarak Kurum’a borçlu olanlarýn, bankalardaki hesaplarýna elektronik ortamda haciz koyarak borcunu tahsil ediyor. Bir baþka deyiþle, ekonomik krizdesiniz ve iþletmenizi ayakta tutmak için devlete ödemeniz gereken vergi ve primleri ertelediniz. Çek ödemeniz ya da elektrik faturanýz için banka hesabýnýza para yatýrdýnýz ancak SGK parayý borcunuza karþýlýk sizin ve bankanýn haberi olmadan tahsil ediyor. Bankaya gittiðinizde paranýn olmadýðýný görüyorsunuz...
Vergi uzmanlarý ve hukukçular bu uygulamanýn ticari haklara ve bireysel özgürlüðe engel olduðunu belirtiyor. Kiþinin devlete borcunu ödemeyerek faiz yükünü kabul ettiðini, buna karþýn devletin habersiz bir þekilde banka hesabýnýza girip tahsilat yapmasýnýn ticaret hukukuna ve teamüllere aykýrý olduðu belirtiliyor.
BANKADAN KREDÝ ALMAK DA ARTIK TEHLÝKE
Söz konusu tebliðin bir diðer uygulamasý da kredi talepleriyle ilgili. SGK, bankalardan kredi talebinde bulunan ve kredisi onaylanan kiþinin aldýðý tutardan alacaðýný kesiyor. Bir örnekle açýklayalým: A bankasýndan 100 bin liralýk kredi talep ettiniz ve krediniz onaylandý. Bu arada SGK’ya 40 bin liralýk prim borcunuz var. SGK, krediniz hesabýnýza geçtiðinde hemen 40 bin lirayý kesiyor. Bu durumda SGK borçlularý banka kredisi almaktan imtina ediyor.