Hemþerilerimi sevindirecek bir haber olur ümidiyle
Zeugma'ya dev tesis
Gaziantep Müzesi’nde yýllardýr restorasyon için bekleyen 450 metrekare mozaiðin restorasyon maliyetinin 10 trilyonu bulduðunu söyleyen
Gaziantep Ýl Kültür ve Turizm Müdürü Salih Efiloðlu, Zeugma Antik Kenti yakýnlarýnda 270 dönüm arazi üzerine kurulacak Arkeolojik Eserler Restorasyon Merkezi ile bu iþi kendilerinin yapacaklarýný ve merkezin ayný zamanda bütün dünyaya hizmet vereceðini kaydetti. Merkezde bir müzede yer alacak.
TELGRAF HABER MERKEZÝ
MOZAÝKLER RESTORASYON ÝÇÝN YILLARCA BEKLEMEYECEK
Gaziantep Kültür ve Turizm Ýl Müdürü Salih Efiloðlu, 2010 yýlýnda yalnýzca Gaziantep’in deðil Türkiye’nin en önemli projesini hayata geçireceklerini belirtti. Efiloðlu, Zeugma’da yapacaklarý, içerisinde Kazý Evi ve bir de Arkeolojik Eserler Restorasyon Merkezi’nin inþaatýna bu yýl içerisinde baþlayacaklarýný söyledi. Üç katlý olacak binanýn içinde bir müze, kazý evi ve bir de laboratuar olacak. Kazý evinde kazýlardan çýkan eserlerin envanterlerinin hazýrlandýðý bir yer olacak” dedi. Efiloðlu, “ 2010 yýlýnýn ikinci yarýsýnda inþaat baþlayacak. 2011 yýlýnda ise Arkeolojik Eserler Restorasyon Merkezi ise resmen faaliyete geçecek. Çok önemli bir proje bu. Niçin önemli, diyelim ki Mardin’de bir eser buluyorsunuz. Bu eserin restorasyonu ve konservasyonu gerekiyor. Bizde zaten yeteri kadar bu eserlerden var, kendi ihtiyacýmýza cevap veremiyoruz. Diðer illerde ve komþu ülkelerimizde de olmayan bir projeydi. Çok önemli bir ihtiyacý karþýlayacak” dedi.
TÜRKÝYE’NÝN 2010 YILINDAKÝ EN ÖNEMLÝ PROJESÝ
Gaziantep Müze Müdürlüðü depolarýnda 450 metrekare mozaiðin konservasyon beklediðini ifade eden Gaziantep Kültür ve Turizm Ýl Müdürü Salih Efiloðlu,“ Ülkemizde restorasyon çalýþmalarýnýn yapýldýðý ciddi bir yer yok. Zeugma’da 270 dönüm arazi üzerinde yapacaðýmýz Arkeolojik Eserler Restorasyon Merkezi ile hem restore edilmeyi bekleyen eserlerin restorasyonunu yapacaðýz hem de eserlerin envanterlerini tutacaðýz. Bu proje Türkiye’nin 2010 yýlýndaki en önemli projesi olacak” þeklinde konuþtu.
Gaziantep’in sahip olduðu en önemli kültürel deðerin Fýrat Kültür Vadisi olduðunu vurgulayan Efiloðlu, “Yesemek de, Karkamýþ da önemli. Dünyanýn en eski medeniyetlerinden biri olan Dülük de çok önemli. Fakat Fýrat Kültür Vadisi hele de küresel ýsýnmanýn olduðu bir dönemde sahip olduðumuz en önemli kültür mirasý” dedi.
GEREKLÝ ÇALIÞMALAR BAÞLADI
Arkeolojik Eserler Restorasyon Merkezi için Fýrat Kültür Vadisi kenarýndaki 270 dönümlük arazilerini kullanacaklarýný ifade eden Efiloðlu, “Müze Müdürlüðümüzün depolarýnda 450 metrekare mozaik konservasyon bekliyor. Bir hesapladýk, bunlarýn yapýmýnýn 10 trilyona yakýn maliyeti var. Dedik ki ‘Madem kaynaklarýmýz sýnýrlý, o halde bu sýnýrlý kaynaklarý kalýcý bir iþ için kullanalým. Kendi restorasyon merkezimizi kurmanýn yollarýný arayalým’. Türkiye’de ve komþu ülkelerde ciddi anlamda hem belgesel olarak hem de restorasyon çalýþmalarýnýn yapýldýðý bir merkez yok. Tabi ki Ankara ve Ýstanbul Üniversitelerinde var. Onlar kýt kanaat iþe yetiþen gruplar. Valimizle beraber sayýn Bakan Ertuðrul Günay’a bir proje ilettik. Sayýn Günay da projeyi çok beðendi, “Bunu yapalým” dedi ve sözünü verdi. Biz yerimizi ve ödeneðimizi hallettik ve gerekli çalýþmalara baþladýk” þeklinde konuþtu.
ÇOK ÖNEMLÝ BÝR ÝHTÝYACI KARÞILAYACAK
Zeugma’da yapýlacak olan Arkeolojik Eserler Restorasyon Merkezi için çalýþmalara baþladýklarýný belirten Efiloðlu, “Peyzaj mimarý arkadaþlarýmýz Zeugma’ya giderek incelemeler yaptýlar. Ýlk önce peyzaj düzenlemesi yapýlacak. Daha sonra aðaçlandýrýlacak alanlar, yollar ve diðer aktivitelerle ilgili planlamalar yapýlacak. O planlamanýn hemen ardýndan orada Arkeolojik Eserler Restorasyon Merkezi yapacaðýz. Üç katlý olacak binanýn içinde bir müze, kazý evi ve bir de laboratuar olacak. Kazý evinde kazýlardan çýkan eserlerin envanterlerinin hazýrlandýðý bir yer olacak” dedi. Efiloðlu, “ 2010 yýlýnýn ikinci yarýsýnda inþaat baþlayacak. 2011 yýlýnda ise Arkeolojik Eserler Restorasyon Merkezi ise resmen faaliyete geçecek. Çok önemli bir proje bu. Niçin önemli, diyelim ki Mardin’de bir eser buluyorsunuz. Bu eserin restorasyonu ve konservasyonu gerekiyor. Bizde zaten yeteri kadar bu eserlerden var, kendi ihtiyacýmýza cevap veremiyoruz. Diðer illerde ve komþu ülkelerimizde de olmayan bir projeydi. Çok önemli bir ihtiyacý karþýlayacak” dedi.
GAZÝANTEP TURÝZMÝNE ÝVME KAZANDIRACAK
Bu projenin çok kapsamlý olduðunu ve Gaziantep turizmine bir ivme kazandýracaðýný vurgulayan Efiloðlu, “Fýrat Kültür Vadisi gerçekten muhteþem bir vadi. Rumkale merkezli bir Fýrat vadisi düþünün. Gümüþgün, Kamýþlý, Savaþan köyleri ve Erenköy. Bunlar bir bütünlük arz ediyorlar. Suyun kenarýndalar. Oralarý kirletmeden Fýrat vadisinin dünya kültürüne kazandýrýlmasý gerektiðine inanýyorum. Ödeneklerimiz hazýr. Projeler çizilmeye baþlandý. Rumkale hem doðal görüntüsüyle, hem de taþýdýðý kültürel deðerlerle baþlý baþýna bir kültür mozaiði ve dünya markasýdýr. Fýrat kültür vadisinde, aþaðý Fýrat’ý almadan yani Belkýs barajýndan baþlayarak Atatürk barajýna kadar olan 99 kilometrelik bir aks. Bu aksýn tamamýnýn kültür ve turizm cazibe merkezine dönüþtürülmesi gerektiði kanaatindeyiz. Çok önemsediðimiz bir proje ve bu projeye bir ivme kazandýrdýk” dedi.
FIRAT VADÝSÝ CAZÝBE MERKEZÝ OLACAK
Bu projenin 2010 yýlýnda yalnýz Gaziantep’in deðil Türkiye’nin en önemli projesi olacaðýný vurgulayan Efiloðlu, “Orada Restorasyon Merkezi kuruyoruz. Rumkale’nin restorasyonunu yapýyoruz. Bunun yanýnda 3 köyün çevre düzenlemesi ve restorasyonu da yapýlýyor. Bu aks Gaziantep için çok önemli” dedi.
Efiloðlu, “Suyu da fazla kullanmamak gerekiyor. Çünkü suyolu kirliliðe de neden olmamalý. Bizim istediðimiz suyun yanýna inilmesi yerine seyir teraslarý oluþturmak. Yukarýdan her þey daha gizemli ve daha güzel görünüyor. Oralarýn ýþýklandýrýldýðýný, ses ve ýþýk gösterilerinin yapýldýðý bir yer haline getirildiðini düþünsenize. Rumkale ve çevresinde bir konaklama þart. Turistin asgari bir akþam konaklamasý gerekiyor. Hiç konaklamayan turist turist sayýlmaz. Onlar günübirliktir. Bölgede konaklanacak yerler de olmalý. Biraz biz yapacaðýz biraz da mülkiyet sahipleri yaptýðýnda inanýyorum ki bölge çok daha cazip hale gelecektir” þeklinde konuþtu.
Kaynak : http://www.telgraf.net/haberler/22/z...esis_1484.aspx
![]()