Dünya kiþi baþý pamuklu tüketim oranýnýn 5 kg’dan yakýn zamanda, daha da artacaðý tahminleri bulunurken,fiyatlarý vadeli borsalarda zirveleri zorlamakta.
Geçen yýllarda pamuk üretim maliyetlerinin artmasý destekleme yetersizliði ve piyasa fiyatlarýnýn dip yapmasýyla sebebiyle, Geniþ sulu ve susuz ekim alanlarýna sahip Barak ovasýnda pamuk ekim oraný neredeyse yok denecek kadar düþüþ göstermiþti.
Bu sezon dünya pamuk üretiminin global olarak daralmasý Tekstil tüketiminin yüksek oranda artýþ göstermesi, pamuk fiyatlarýnda zirve yaparken ayný zamanda gözde üretim ürünlerinin ilk sýrasýna yerleþtirdi.
Ýç piyasada Kütlü pamuk fiyatlarý bu yýl 1.00 TL ile 1.05 TL (urfa) civarýnda iken Balyalý pamuk fiyatý 2.50 TL civarýnda borsalarda iþlem görmektedir.
Barak Ovasý Çiftçi ve üreticileri bahar ayýnda ürün ekimi yapmadan önce pamuk fiyatlarýný ve genel görünümü bir kez daha gözlemleyip durumun þartlarýna göre pamuk ekimini düþünmeliler.
Önümüzdeki yýl için pamuk destekleme prim oraný:
2009 yýlý ürünü destekleme prim miktarý kilogram baþýna, Kütlü Pamuk için 35 kuruþ sertifikalý tohumluk kullanýmýnda 42 kuruþ, açýklandý
( Destekleme primi ödemesinden yararlanmak isteyen üreticilerin son baþvuru Tarihi 1 Nisan 2010 olacak.)