ibrahimin measaji diyorum.3 yil önce yazilmis
zatren tarihi yazar yorum yapildigi zaman
yani acilimla ilgili degil
o günlerde
zeugmanin antepe alinmasiyla ilgili
nizip halkindadaha dogrusu nizip com üyelerinde muazzam bir antepten gicik almak vardi![]()
MeLeq ÞeyTAn oLurSa....
Açýklaman için saðol,tarihe hiç dikkat etmemiþim
Ama 3 senede hiç bir þey de deðiþmemiþ
Gelelim Zeugma konusuna,il sýnýrlarý içerisine giriyor,bunda fazla bir sýkýntý yaþamayalým,amaaaaaa,turizmden nasýl pay almalýdýr Nizip diye düþünelim.
Var mýdýr turiste uygun otel?var mýdýr turiste yönelik kafe,bar,restaurant vs.vs.?
Nizip'e kültür turizmminden nasýl pay aldýrabiliriz bunlarýn hesabýný yapalým.
bence cafe,bar,otel gibi turistik tesisler kendiliðinden olur.ilk önce nizip e turist gelmesi saðlanmalý.turist geldikten sonra þehir zaten kendiliðinden geliþir ve birkaç yýl içinde biz bile nizip i tanýyamayýz.otel yapýp bar yapýp turist gelmesini bekleyemeyiz önce turislerin gelmesi saðlanmalý.
Konu Nizip'in kurtulusu ile ilgili acilmis son gelinen noktada tartisilanlara bakin! Yobeticiler uyuyor mu?
Mahmut Imamogullari guzel yazmis ve sormus! Nizip isgal edildi mi ki?!
Rahmetli Halil Sayýn'dan babasý hakkýnda dinlediðim hatýrasýný, önceki sayfalara aktarmýþtým. Dinlediðime göre;
Taþköprü civarýna yaklaþan Fransýz kuvvetlerini duyan bir gurup çocuk irisi toplanýyor ve eski bir kýrma tüfek, bir kaç sapan ve sopalarla mevzi alýyorlar. Bun farkeden Fransýz düþman kuvvetinden uyarý ateþi açýlýyor ve bir çocuk omuzundan yaralanýyor. Diðerleri o kokuyla kaçýp daðýlýyor. Orta yaþtakiler zaten savaþdan savaþa gidiyorlar.
Yine baþka yerlerden dinlediðim ve okuduðum kadarýyla;
Bir grup yaþlý Nizip'li, düþmanlarý þimdiki T.Odasý civarýnda karþýlayýp niyetlerini öðrenmek istiyor. Onlarda G.Antep'deki kuvvetleri beslemek için erzak lazým olduðunu, gönüllü verirlerse alacaklarýný yoksa þehri talan edeceklerini söylüyorlar. Bunun üzerine Nizip'liler zaman kazanmak için orada kalmalarý karþýlýðýnda erzak getireceklerinin söylüyorlar.
Bu hadiseyi akýllý bir karar olarak görenler olduðu gibi düþmanla iþbirliðine gidildiðini düþünenler de olmuþtur. Karþýlaþtýrma yaparken zamanýn þartlarýný, düþman kuvvetlerinin gücünü, ilçede kalan kadýn ve genç kýzlarýmýzý da hesaba katmak lazým.
Daha sonra þimdiki Yakar petrol yerine bölük çadýrý kurularak, ilçe içerisinde devriye geziyorlar. Hatta bir ninemiz onlarý evinden kovalýyor, düþman buraya giremez vs diye. Bununla birlikte baþkada bir olay kayýtlarýmýzda yoktur. Sadece Vakýflar bankasýnýn az berisindeki dükkanlarýn altýnda 3 tane düþman askeri mezarý bulunduðunuda duymuþtum. Tabi bu illa ateþle deðil, hastalýk sonucuda olmuþ olabilir.
Bunlarý okuyarak ilçemizin iþgal edildiðine veya edilmediðine siz karar verin artýk.
Görüþleriniz bizim için önemlidir
0342 5171254
Rahmetli babaannem 1993 yýlýnda vefat ettiðinde Allahu alem 87 yaþýndaydý. Fransýz iþgalini o da anlatýrdý.Fransýzlar nizip'e geldiðinde biz tahminen 13,14 yaþlarýndaydýk hep evlere kaçýþtýk derdi.
Konu M.KÜÇÜK tarafýndan (29.12.09 Saat 09:59 ) deðiþtirilmiþtir.
Bana sadece Allah yeter...
Ne mutlu Müslümaným diyene.
Bu konuya niye el atmadýn diye merak ediyordum kii,nihayet ermiþsin.
Antep iþgal edildimi ki,Nizip edilsin.
Bunlar masal arkadaþlar siz neyi tartýþýyorsunuz...
Birinci cihan harbi aslýnda olmamýþ,olsa bende serçe de duyardýk.
EEEE birinci cihan harbi olmadý ki,ülke iþgal edilsin.
Ülke iþgal edilmedi ki,Antep iþgal edilsin.
Antep iþgal görmemiþ ki,Nizip iþgal edilsin ve bir kurtuluþ günü olsun.
Söylenen türküler,aðýtlar hepsi hikaye serçe ye sorun anlatsýn,çok güçlü araþtýrmalarý var![]()
Vedat Akkas, ben tarihini egrisiyle dogrusuyla topyekun sahiplenen biriyim. Taassuplardan arinmis ve herseyi oldugu gibi kabul eden! Gereginde ders cikaran gereginde ibret alan.
Ne kadar hevadan konustugunun farkindasin ya, belli bir yasa gelmissin ama hala bazi seyleri sindirmek zor oluyor izlenimi veriyorsun.
Birinci harble girdin, agittan turkuden ciktin. Su ana kadar yaptigin tahlillerde duz mantik, yuzeysel bakisinla tutarlilikda istikrarini takdir de edebiliriz bu da bir teselli, ne dersin?
Konu YusufSerce tarafýndan (29.12.09 Saat 04:48 ) deðiþtirilmiþtir.
Neyse buralarda gece ilerliyor.... Bana musaade...
Insallah 2 hafta sonra Istanbul'dayim Sayin Akkas'la karsilikli oturup bu konuyu enine boyuna cekistirelim ve de teessufle karsiladigim Muslum Akpek'de sahidimiz olsun)) Hatte kamerayla canli yayinlansin
)))
Yapmis oldugunuz 5237 sayili TCK 125-131, CMUK 344/5 ve TCK 525 geregi manevi tazminat talebiyle, tazyike yasal hakkim mahfuzdur.
Herkese merhabalar. Milli Mücadele yýllarýnda Nizip ve köylerini konu alan akademik bir makalem var. Söz konusu makaleyi geliþtirmek adýna yazýlý-çizili-resim veya diðer türde kaynaklara ihtiyacým var. Yardýmcý olabilecek biri var mý acaba?
Kaynakçamý sunuyorum. Bunlarýn dýþýnda kaynak bilen varsa ve bildirirse çok sevinirim. Þimdiden teþekkür ederim. bu arada tlf: 0532 600 9109.
KAYNAKÇA
AÐCABAY, Bülent, “Kurtuluþ Anýlarý”, Allaben, Yýl:5, S.15, Gaziantep Kültür ve Eðitim Derneði Yayýn Organý, Mart 1997, s.24-25.
BALCIOÐLU, Mustafa, “Direnen Millet-Milli Mücadele: Ya Ýstiklal Ya Ölüm”, Türkiye Cumhuriyeti Tarihi, C.I, AAM Yayýnlarý, Ankara 2000, s.161-367.
BARLAS, Uðurol, “Antep Harbinde Saðlýk Hizmetleri”, Yöre, 4 Kasým 1990, s.19-21.
BOZKURT, Ýbrahim, Tüm Yönleri Ýle Nizip Tarihi, Merve Ofset Matbaacýlýk, Nizip 2012.
BÜYÜKOÐLU, Yaþar “Bir Kitap ve Düþündürdükleri”, Müdafaa-i Hukuk, THK Basýmevi, Þubat 2004, S. 66, s.46-48.
BÜYÜKOÐLU, Yaþar, “Antep Savunmasýnda Karayýlan’ýn Faaliyetleri”, Cumhuriyetin 75. Yýlýna Armaðan Gaziantep, Gaziantep Üniversitesi Vakfý Kültür Yayýnlarý, Yayýn No:6, s.7-18.
BÜYÜKOÐLU, Yaþar, “Nazým Hikmet ve Karayýlan”, Müdafaa-i Hukuk, Yýl:5, S.52, THK Basýmevi, Aralýk 2002, s.49-51.
BÜYÜKOÐLU, Yaþar, Milli Mücadele Döneminde Güneydoðu Anadolu, Ekin Basým Yayýn Daðýtým, Bursa 2012.
GOLOÐLU, Mahmut, Cumhuriyet’e Doðru (1911-1921), Baþnur Matbaasý, Ankara 1971.
GÖÐÜÞ, Mehmet Oðuz, Ýlk Çaðlardan Günümüze Gaziantep, Kültür Bakanlýðý Yayýnlarý:1010, Dizi: 131, Ankara 1989.
GÖMEÇ, Sadettin, Milli Mücadele’de Gaziantep, Kültür Bakanlýðý Yayýnlarý,:1010, Dizi:131, Ankara 1989.
GÜLLÜ, Ramazan Erhan, Antep Ermenileri Sosyal Kültürel ve Siyasi Hayat, IQ Kültür Sanat Yayýncýlýk, Ýstanbul 2010.
Ýl Yayýn Kurulu, Gaziantep Ýl Yýllýðý 2002, Baþbakanlýk Basýmevi, Ankara 2002.
ÝMAMOÐULLARI, Ý. Halil, Geçmiþten Günümüze Nizip, ÝÞMONT Tekstil Üretim Pazarlama San. ve Tic. LTD. STÝ., Basým Yeri Yok, 2002.
LOHANÝZADE, Mustafa Nurettin, Gaziantep Savunmasý, (Çev. Mehmet Ali Akidil), Kastaþ A.Þ. Yayýnlarý, Ýstanbul 1989.
TANYOL, Cahit, “Adle Bacý’nýn Sopasý”, Geçmiþten Günümüze Nizip, ÝÞMONT Tekstil Üretim Pazarlama San. ve Tic. LTC. STÝ., Basým Yeri Yok, 2002,58-59.
TANYOL, Cahit, Mamato Bir Milli Mücadele Öyküsü Eþkiyalýktan Çete Reisliðine, PiyaArt Yayýnlarý, Ýstanbul 2012.
TANYOL, Cahit, “Anýlarda Nizip”, Geçmiþten Günümüze Nizip, ÝÞMONT Tekstil Üretim Pazarlama San. ve Tic. LTD. STÝ., Basým Yeri Yok, 2002, 61-66.
TANYOL, Cahit, “Peþke Binamlýsý Köyü”, Sosyoloji Dergisi, S.16, (Ayrý Baský), Ýstanbul Matbaasý, Ýstanbul 1961.
ÜNLER, Ali Nadi, Gaziantep Savunmasý, Kardeþler Matbaacýlýk, Ýstanbul 1969.
ÜZEL, Sahir, Gaziantep Savunmasýnýn Ýç Yüzü, Doðuþ Limited Þirket Matbaasý, Ankara 1952.
YETKÝN, Hulusi, Gaziantep Tarihi ve Davalarý, Gaziantep Kültür Derneði Kitap ve Buroþür Yayýnlarý, S.51, Gaziantep 1968.
YILMAZ, Kazým, Nizip ve Sosyo-Ekonomik Geliþme, Ý.Ü. Deniz Bilimleri ve Coðrafya Enstitüsü, (Basýlmamýþ Yüksek Lisans Tezi), Ýstanbul 1990.
YILMAZ, Mehmet, Nizip Tarihi, Mazlum Kitabevi, Gaziantep 1973.