Ýslam kazanç elde etme konusunda hýrsýzlýk, gasp, faiz, kumar, rüþvet ve þans oyunlarýný kesinlikle yasaklamýþtýr. Yaklaþan Yýlbaþý nedeniyle þans oyunlarýndan zengin olan kiþilerin ibret dolu hayatlarýný internetten indirip sizlerle paylaþmak istedim.
Hürriyet'in haberine göre Erzurumlu Ahmet Bayram'ýn (43) hayatý 2005 yýlbaþýnda çeyrek biletine büyük ikramiyenin isabet etmesiyle bir anda deðiþti. Uzun süredir iþsiz olan 9 çocuk babasý Bayram, hemen ailesiyle birlikte Ankara'ya giderek 5 milyon liralýk ikramiyenin 4'te biri olan 1 milyon 250 bin TL'sini aldý. Parasýyla ilk iþ olarak kendisine peruk alan Bayram, Ýstanbul'a yerleþtikten sonra eþini de boþadý. Kendisini gece hayatýna veren Ahmet Bayram, bir süre sonra gece kulübünde tanýþtýðý kadýnla evlendi. 5 aylýk hamile olduðu öne sürülen bu kadýndan da bir çocuk bekleyen Bayram, dün akþam saatlerinde eski eþinin yaþadýðý Pendik'teki eve gitti. Çok borcu olduðunu söyleyerek eski eþinden üzerine yaptýrdýðý gayrimenkullari satarak parasýný vermesini isteyen Bayram olumsuz yanýt aldý. Saat 23.00 sýralarýnda banyoya giren Bayram'dan uzun süre ses çýkmayýnca büyük kýzý kapýyý zorlayarak içeriye girdi. Babasýnýn kalorifer borusuna asýlý cesediyle karþýlaþan genç kýz çýðlýk çýðlýða yardým istedi. Polisin eve gelmesinden sonra yapýlan incelemenin ardýndan Bayram'ýn cesedi Pendik Devlet Hastanesi morguna götürüldü.
ABD’li Jock Whittaker’in biletine 2002 yýlýnda 410 trilyon lira para çýktý. ABD tarihinin en büyük ikramiyesini kazandýktan sonra 7 defa evi, 3 kez de arabasý soyulan, içki ve kumar düþkünü “kovboy Jock” çevresindekilere “Herkesin bir fiyatý vardýr. düþüncesiyle davrandý. Aylardýr ödemediði federal vergi, 20 milyon dolara ulaþmýþtý ama o devletin uyarýsýný dikkate almadý. Dostlarýndan biri, içkisine uyku ilacý koyup 2 milyon dolarýný çaldý. Torunu olan Brandi Bragg, fidyecilerce hunharca öldürüldü. Jack, bir süre sonra Virginia eyalet mahkemesine baþvurarak, “Mutluyum, çünkü o uðursuz paradan kuruþ kalmadý” diyerek iflasýný verdi.
Edirne’de 11 yýl önce Milli Piyango’dan büyük ikramiyeyi kazanan Ayhan Yalçýnkaya, zengin olduktan sonra býraktýðý memurluðuna dönmeye çalýþýyor. Parayý bulunca hayatýnýn deðiþtiðini belirten Ayhan Yalçýnkaya, huzurunun bozulduðunu, kötü günler geçirdiðini ve Milli Piyango bileti aldýðý için piþman olduðunu söylüyor.
Bir anda zengin olmasýna raðmen paranýn çabuk tükendiðini belirten Ayhan Yalçýnkaya, “Eskiden daha güzel bir hayatým vardý. Dostlarýmý kaybettim. Devlet memurluðuna devam etseydim param olmayacaktý ama huzurum olacaktý. O zaman çok mutluydum. Devlet memurluðuna geri dönmek istiyorum. Ticaret hayatýndan býktým. Buradan herkese sesleniyorum, para her þey deðildir. Ýnsanýn hayatýnda ne dost ne de tutunacak dal kalýyor” þeklinde konuþtu.
Milli Piyango talihlisi donarak öldü
Denizli’nin Sarayköy ilçesine baðlý Týrkaz köyünde 40 yýl önce Milli Piyango biletine büyük ikramiye çýkan Mehmet Sarýoðlu, yaþadýðý baraka tipi evde donarak öldü. Hiç evlenmeyen Sarýoðlu’nun hayatý 40 yýl önce aldýðý piyango biletine büyük ikramiye çýkmasýyla deðiþti. Bir anda zengin olan Sarýoðlu, köyünde bir ev yaptý ancak, zamanla parasý kalmayýnca ona komþularý bakmaya baþladý. Yeþil kart sahibi Sarýoðlu, devletten aldýðý yaþlýlýk maaþýyla geçimini sürdürürken kýsa bir süre önce evi yandý. Köylüler aralarýnda topladýklarý paralarla evi tamir ettirdi. Kimsesi olmayan Sarýoðlu’nun Sarayköy Devlet Hastanesi’nde yapýlan otopside donarak öldüðü belirlendi.
Marangozluktan para babalýðýna
Denizli’nin Çivril ilçesinde marangoz olarak geçimini saðlayan Osman Kaplan, çeklerini ödeyemediði için hapse girmiþ ve 1999 yýlýnda hapisten çýktýktan 2 gün sonra sayýsal lotodan 340 milyar lira kazanmýþ. Ýki çocuk babasý Kaplan’ýn ilk iþi eþinden boþanmak olmuþ. Ardýndan Ýzmir’de Pýnar Þirin adlý þarkýcýyla 20 milyar lira harcayýp Hilton’da niþan yapmýþ ve 6 ay sonra ayrýlmýþ. Hýzlý yaþayan Kaplan’ýn parasý kýsa sürede tükenmiþ. Paralarýn nasýl bittiðini anlayamayan Kaplan, “Ýkramiyeyi kazanýnca akrabalarým çoðaldý. Daha önce borç para isterim diye herkes kaçarken, ikramiyeden sonra neredeyse bütün Çivril akrabam oldu. Nereden akraba olduðumuzu anlayamadým ama onlar Orta Asya’ya kadar uzanýp bir yerlerden tutturdu. O kadar yol kat edip geldiler diye her birine para veriyordum. Hýzlý bir hayat yaþadým, para bitti.” diyerek yaþadýklarýný anlatýyor.
“Talih bize huzur deðil, felaket getirdi”
Milli Piyango’nun 1990 yýlbaþý çekiliþinde 1 milyar 250 milyon lira kazanan Adanalý Cem Postacý, paranýn kendisine aradýðý huzuru vermediðini söyledi. 1996’da oðlunu trafik kazasýnda kaybeden Postacý, “Talih kuþu bize huzur deðil, felaket getirdi” diyor. Oðlunu kaybettikten sonra bir daha bilet almamaya karar veren talihli, kendisine çýkan paranýn hayýrlý olmadýðýný dile getiriyor. Kazandýðý ikramiyeyle emlak iþine giren Postacý, bir süre sonra iflas etmiþ. Ýþlerinin bir dönem çok iyi gittiðini, hiç tanýmadýðý kiþilerin akraba olarak karþýsýna çýktýðýný anlatan Postacý, þimdi kimsenin kendisine yardýma yanaþmadýðýný vurguluyor. Postacý, “Para mutluluk getirmiyor, yuvam daðýldý, toparlamak için varýmý yoðumu harcadým. Eþim beni terk etti. Þimdi bir otomobilim, evim ve emekli maaþým var. Keþke o bileti almasaydým da o para çýkmasaydý.” diyor.
“Eþime kalmasýn diye hepsini harcadým”
53 yaþýndaki Mustafa Savgan’ýn macerasý ise çiçekçi bir kadýnýn kendisine 2 lira harçlýk vermesiyle baþlýyor. Bu parayla piyango bileti alan Savgan, 1978 yýlýnda 10 bin lira ikramiye kazandý. Savgan, eþinden ayrýlmak istedi ama ayrýlamadý. “Paralar eþime kalmasýn diye harcamaya baþladým.150 memurun maaþýný 2 ayda yiyordum. Lokantalarda ödediðim hesabýn 5-6 katýný bahþiþ olarak býrakýyordum. Sonunda paralarý tükettim. Evlenirken karýma aldýðým 1 kilo altýný da sattým, harcadým. Eþimi de annesinin yanýna gönderdim, evdeki bütün eþyalarý satýp tekrar Ýstanbul’a döndüm. Yýl 1985′ti. Caðaloðlu’nda bir handa hem gece bekçiliði, hem de ayakkabý boyacýlýðý yapmaya baþladým. Eþimin açtýðý dava sonucu boþandým. Sevgi olmadan para bir iþe yaramýyor. Hayatýmda biri yok, sevgisizim ama huzurluyum” diyerek ibretlik hikâyesini paylaþýyor.
Kýzý evi terk etmiþ
1984 yýlýnda aldýðý bilete 7 milyon lira isabet eden Orhan Ulusoy’un huzur içindeki hayatý ancak 3 sene sürebilmiþ. Ýþleri ters gittiði için kýzý evi terk etmiþ. Oto yedek parça dükkâný bulunan ve minibüsçülükle uðraþan Ulusoy, paranýn eline geçmesiyle kendisinden para isteyenlerin sayýsýnýn da arttýðýný belirtti. Çýkan parayý soðan ve fasulye iþine harcayan Ulusoy, üst üste 3 yýl istediði kazancý elde edemeyince iflas etti. 4′ü erkek 8 çocuðu olan Ulusoy, “Hiç rahat bir yaþantým olmadý; bir arkadaþým ‘bu para sana felaket getirir’ demiþti, dediði çýktý. Bir kýzým evi terk etmiþti. Uzun aramalardan sonra buldum. Bana para çýktýðýný duyanlar hep bir beklenti içinde oldular. En yakýnýmdan en uzaðýma kadar hep bir þeyler bekliyorlardý. Baþlangýcýnda psikolojim alt üst olmuþtu.” diyor.
“70 milyonun âhý var”
Evli ve 3 çocuk babasý olan Nusrettin Çýnar’a da Turhal’da Milli Piyango’dan 6 milyar lira çýktý. Önce yurt dýþýna giden Çýnar, otobüs alarak Turhal’a þehirlerarasý otobüs þirketi kurdu. Ýþleri iyi gitmeyen Çýnar, 1995 yýlýnda iflas etti. Çýnar yaþadýðý olaylarý þöyle anlatýyor: “Sefa kýsa sürdü. 70 milyon kiþinin verdiði biletlerden bir iki kiþi yararlanýrsa böyle olur. Hepsinin âhý var üstünde, hayrý olmaz. Sonradan araþtýrdým, kimseye hayýr getirmemiþ.” Þimdi iþsiz olan ve emekliliðinin planlarýný yapan Çýnar, artýk Milli Piyango bileti satýn almýyor.
“Para beni periþan etti”
Ali Atýcý, çay ocaðý iþletirken 2004’te sayýsal lotodan 543 bin YTL kazanýr. Parayý aldýktan sonra memleketi Erzincan’a yerleþen Atýcý, boþandýðý eþi ve çocuklarýný Ýsviçre’ye gönderir ve ikinci evliliðini yapar, ancak ondan da ayrýlmaya karar verir. Atýcý, Doðu Beyazýd’a gidip, 14 yaþýndaki ****.’yi baþlýk parasýný verip evine götürür. Geliþen olaylar zincirinde ****. babasý Arif K.’ya teslim edilir. Ali Atýcý’nýn piþmanlýk dolu sözleri ise þöyle: “Hayal edemeyeceðim kadar zengin oldum, ama hayatým da alt üst oldu. Huzurum kaçtý. Geceleri gözüme uyku girmez oldu. Lotodan çýkan para beni periþan etti.”
Ýþte ayný þekilde baþlayan ve yine ayný þekilde son bulan hayat hikâyeleri. Belki birbirlerinin deðil yüzünü, adýný bile duymamýþ birçok insanýn ayný dertlere gebe olduðu sabahlar. Uykusuz geçen geceler, gözlerini kýrpmadan sabah eden birçok insanýn paylaþtýðý ayný kader. Her þeyin ayný olduðu bu süreçte aðýzlarýndan çýkan cümle de ayný oluyor: “Çok piþmaným!”