farklý bir konu açýp, her mesaja birer tarif atabilirsiniz.
Görüþleriniz bizim için önemlidir
0342 5171254
Bayat Ekmekten Yapýlan 30 farkLý Yemek
1. Ekmek kavurmasýBayat ekmek lokmalar halinde doðranýr. Tencerede Ekmekler kavrulurken, 1 çay bardaðý soðuk su, üzerine serpilir. Ýyice karýþtýrýldýktan sonra tencerenin kapaðý kapatýlýp 5 dakika piþirilir.
2. Papara
Bayat ekmekler, çukur bir kaba kuþbaþý doðranýr. Halka halka doðranmýþ soðan, tereyaðý veya zeytinyaðýnda kavrulur. Ardýndan
tuz ve su eklenip kaynatýlýr. Üzerine tulum peyniri dökülür. Bir süre ýlýmaya býrakýldýktan sonra çukur kaptaki ekmeklerin üzerine dökülür.
3. Tirit
Bayat ekmek dilimleri bir kaba yerleþtirilir. Kýyýlmýþ soðan tuz ile öldürülüp ekmek dilimleri üzerine döþenir. Sonra üzerine haþlanmýþ kemikli etin suyu bolca dökülür. Dileyen, kýyýlý maydanoz
veya sumak serpebilir.
4. (Ankara dolaylarýndan bir tirit çeþidi)
Bayat ekmek dilimlenip bir tepsiye yerleþtirilir. Bir tencerede su kaynatýlýp ekmek dilimlerinin üzerinde gezdirilir. Ardýndan
sarýmsaklý yoðurt dökülür. Son olarak da, bir tavada yað ile kavrulan salça ve kýrmýzý pul biber dökülür
5. Ekmek oðmasýBayat ekmek içi - kabuðu ile birlikte- ufalanýr; bir kapta eritilen tereyaðýna dökülerek kavrulur. Sonra üzerine bir yumurta kýrýlýp ekmek ufaklarý ile alt üst edilir. Ardýndan 1 bardak süt dökülüp yeniden karýþtýrýlýr. Çok hafif ateþte süt çekilinceye kadar bekletilir. Süt çekilince ateþten alýnýr; üzerine bir bez konularak demlendirilir. Ilýnýnca
yenilir.
6. Yalancý paça
Küçük küpler þeklinde doðranan soðan, tencerede, 1 yemek kaþýðý tereyaðý ile kavrularak pembeleþtirilir. Üzerine salça ilâve edilerek eritilir. Dövülmüþ 2 diþ sarýmsak, 1 limonun suyu, tuz, kýrmýzý toz biber ve et suyu katýlýr. Bayat ekmek küp þeklinde doðranarak tereyaðýnda kýzartýlýr.Kýtýrlaþýnca, çorba kâsesine doldurulan çorbanýn üzerine dökülür.
7. KalacuþBayat ekmek, küpler halinde kesilerek derin bir kaba konur. Kýyýlmýþ soðan, tavada kýzartýlýr.Çalkanarak ayran kývamýna getirilen yoðurt ve su, yað ve soðanýn bulunduðu tavaya eklenir.Birkaç dakika kaynatýldýktan sonra, oluþan karýþým derin kapta bulunan doðranmýþ ekmeklerin üzerine dökülür. kapaðý kapatýlýr.Bir süre ateþin üzerinde tutulduktan sonra hemen sofraya getirilir.
8. Ekmekli omlet
4 dilim bayat ekmek küp þeklinde kesilip tereyaðýnda kýzartýlýr. 8 yumurta, 2.5 su bardaðý süt, tuz ve muskat karýþtýrýlýp, iyice çýrpýlýr.
Hazýrlanan karýþýmdan 4 ayrý omlet piþirilir. Üzerine küp þeklinde doðranmýþ kýzarmýþ ekmek ve küp þeklinde doðranmýþ domatesler koyulup ikiye katlanýr.
9. Ekmek karýþtýrmasýBayat ekmek lokmalar halinde doðranýr. 3 kaþýk margarin bir tencerede eritilir. Erimiþ tereyaðýna kaþýk ucu
ile salça koyulur. Üzerine 3-4 yumurta kýrýlýr; karýþtýrýlarak piþirilir. Ardýndan karabiber serpilir. Doðranmýþ ekmekler ve maydanoz da eklenip kýsýk ateþte biraz karýþtýrýlýr. Tencerenin kapaðý kapatýlýp 6-7 dakika ekmekler yumuþatýlýr.yenilir
10. Yumurtalý ekmek aþýekmek dilimleri küp þeklinde doðranýp fýrýnda kýtýrlaþtýrýlýr. Piyaz doðranmýþ soðan, sývý yað ile pembeleþtirilir. 1 çorba kaþýðý salça ve 1 çay ýþtýrýlýr,tabaða koyulur. Üzerine pul biber ekilir. Birkaç yarým ceviz ve maydanoz ile süslenir.
12. Bayat ekmek köftesi
Bayat ekmek ýslatýlýr; el ile sýkýlarak suyu süzüldükten sonra bir kaba alýnýr. 100 gr. kýyma, 1 baþ soðan rendesi, kimyon, köfte baharý, tuz ile
yoðrulup köfte þeklinde parçalara ayrýlýr.Köfteler kýzgýn yaðda kýzartýlýp emici bir kâðýt üzerine çýkarýlýr. Çay yanýnda yenilebilir.
13. Peynirli bayat ekmek köftesi
1 adet ekmek, üzerine su serpilerek nemlendirildikten sonra ufalanýr. sert beyaz peynir rendelenir; 1 demet maydanoz doðranýr; 2 yumurta kýrýlýr; 1 orta boy soðan rendelenir; tuz, köfte baharý ve pul biber katýlýr. Bu karýþým yoðrularak köfte þeklinde parçalara ayrýlýr.
Köfteler önce una, sonra çýrpýlmýþ yumurtaya, daha sonra galeta ununa bulanýp kýzgýn yaðda kýzartýlýr.
14. Bayat ekmek pizzasýekmekler dilimlenip küp küp kesilir. Margarin ile yaðlanmýþ ve un serpiþtirilmiþ fýrýn tepsisine yayýlýr.
4 yumurta çýrpýlýr; içine 2 su bardaðý süt, 1 paket kabartma tozu, yarým çay bardaðý sývý yað,Karýþým tekrar çýrpýlýp ekmeklerin üzerine
dökülür. Fýrýna verilmeden önce, üzerine dilimlenmiþ sucuk, salam veya sosis ,Domates, biber dilimleri de yerleþtirilebilir. kaþar rendesi serpiþtirilir.
15. Dilim pizzasýBayat ekmek dilimlerine tereyaðý sürülür. Yumurta, beyaz peynir veya çökelek, maydanoz ve pul biber karýþtýrýlýp ekmek dilimlerinin üzerine bolca sürülür. Bu karýþýma küçük doðranmýþ domates ve sivri biber de eklenebilir. Dilimler, peynir pembeleþinceye kadar fýrýnda kýzartýlýr.
16. Ketçaplý dilim pizzasýBayat ekmek dilimleri, yaðlanmýþ tepsiye dizilir. 1 çorba kaþýðý salça, 1 çorba kaþýðý ketçap, 2 yumurta, 1 tatlý kaþýðý kekik , 1 çay bardaðý sývý yað çýrpýlýr. En son ezilmiþ beyaz peynir katýlýr. Karýþým, ekmek dilimlerinin üzerine sürülür. orta ýsýlý,fýrýnda, kýzartýlýp, sýcak servise çýkarýlýr.
17. Dilim kayganasý2-3 yumurta çýrpýlýp 1 kahve fincaný süt veya su ile karýþtýrýlýr. Bayat ekmek dilimleri arkalý önlü bu karýþýma bulanýp
18. Sarýmsaklý ekmek (Tiyriti)
Bayat ekmek dilimleri fýrýnda kýtýrlaþtýrýlýr. 2-3 diþ sarýmsak dövülüp tereyaðýnda 1-2 çevrilir. Bolca toz kýrmýzý biber, bir fiske tuz ve 1 kahve fincaný su eklenip hemen ateþten alýnýr. Ekmek dilimleri üzerinde gezdirilir.
19. Bayat ekmek kanepesi
Bir kabýn içinde 1 çorba kaþýðý salça, yarým çay bardaðý sývý yað, 1 tatlý kaþýðý kekik, yarým çay bardaðý süt, 200 gr. ezilmiþ beyaz peynir, 2 yumurta iyice karýþtýrýlýr.
Bu karýþým, kanepe þeklinde ve ince bayat ekmek dilimlerine sürülür.Dilimler, fýrýn tepsisine dizilir; hafif,kýzartýlýr.Kýzartý lmýþ dilimlerin üzerine 1’er ince dilim domates; bunun üzerine de 2 ince dilim sosis yerleþtirilir. soðutmadan, kývýrcýk marul yapraklarý eþliðinde servise çýkarýlýr.
20. Tutmaç
3 su bardaðý toz þeker, ayný miktarda su ve yarým limon suyu karýþtýrýlýp kaynatýlýr. Elde edilen þurup soðumaya býrakýlýr.Bayat ekmek küp küp doðranýr.Zeytinyaðý , tavada yakýlmadan kýzdýrýlýr. Doðranmýþ ekmekler, çýrpýlmýþ yumurtaya bulanarak, kýzgýn yaðda kýzartýlýr. Kýzaran ekmekler þuruba atýlýr.Bir yandan kýzartma iþlemi sürdürülürken, öte yandan þurubu çeken ekmekler servis tabaðýna çýkartýlýr.üzerine tarçýn, susam, badem, ceviz, fýndýk, gül suyu serpilir. Hafifçe karýþtýrýlýr.
Tatlýlar
21. Bayat ekmek tatlýsýBayat ekmekler ince ince dilimlenip fýrýnda kýtýrlaþtýrýlýr. 1 ekmek için 2 su bardaðý toz þeker ile 2 su bardaðý su kaynatýlýr. ¼ limonun suyu eklenir. Elde edilen þerbet, soðutulduktan sonra ekmek dilimlerinin üzerinde gezdirilir. Mevsim meyveleri ekmek dilimlerinin üzerine dizilir.Not: Reçeli sulandýrýp kýtýrlaþtýrýlan bayat ekmek dilimlerinin üzerinde gezdirmek sureti ile de tatlý yapýlabilir. Bunu krem þanti ile süslemek de mümkündür.
22. Sütlü bayat ekmek tatlýsý1.5 bayat ekmeðin içi derin bir kaba ufalanýr. Üzerine 1.5 su bardaðý süt gezdirip karýþtýrýlýr.Yarým saat bekletildikten sonra ekmek içleri el ile sýkýlýp süt süzülür.
Buna eritilmiþ 3 çorba kaþýðý margarin, 3 yumurta ve 1 çorba kaþýðý toz þeker eklenip karýþtýrýlýr.Yüksek kenarlý bir tepsi yaðlanýr. Hazýrlanan karýþým tepsiye 1.5 cm. kalýnlýðýnda olacak þekilde dökülür. 180 derecede ýsýtýlmýþ fýrýnda 40 dakika piþirilir. Þiþip kabaracak olursa, býçak ile birkaç yerinden delinir.Tatlý fýrýnda piþerken, bir tencerede 1 su bardaðý toz þeker, ayný miktarda su ve 1 tatlý kaþýðý limon suyu kaynatýlýr. Fýrýndan çýkarýlan tepsi üzerine gezdirilerek dökülür.Tatlý soðuyunca baklava þeklinde dilimlenir. Hindistancevizi veya iri
kýyýlmýþ ceviz ile süslenerek servise çýkarýlýr.
23. Ekmek helvasýBir tencerede 3 su bardaðý dolduracak kadar ufalanmýþ ekmek içi, yarým su bardaðý erimiþ margarin veya tereyaðýnda sürekli karýþtýrýlarak, hafif bir
esmerlik alana kadar kavrulur.Ayrý bir tencerede 1 su bardaðý toz þeker ve 1.5 su bardaðý süt kaynatýlýp ýlýtýlýr. Vanilya eklenir.
Ilýk süt þerbeti, ekmekli malzemeye katýlýr. Tencere kapaðý kapalý olarak 15 dakika beklenir. Tane tane olan helva, servis tabaðýna alýnýp çekilmiþ antep fýstýðý ile süslenir.
24. Viþneli ekmek tatlýsý,ekmekten 2 cm. kalýnlýðýnda dilimler kesilir. Kabuklar düzgünce kesilerek çýkarýlýr. Daha sonra dilimler ortadan kesilerek iki parçaya ayrýlýr; fýrýn tepsisine dizilir. Orta ýsýda hafif,kýzartýlýr.1 kg. toz þeker, 5 su bardaðý su, bir tencerede kaynatýlýp þurup yapýlýr. Çekirdekleri çýkarýlmýþ 1 kg. viþne, þuruba katýlýr; 1-2 taþým kaynatýlýr. Ateþten alýnan viþne þurubu, soðumadan, kýzartýlmýþ ekmek dilimlerinin üzerine kepçe ile gezdirilir. Sonra tepsi aðýr ateþte tutularak, içindeki þurup, koyulaþana kadar kaynatýlýr. Ara sýra tepsi hafifçe sallanarak, ekmeklerin dibe yapýþmamasý ve þurubu iyice içmesi saðlanýr. Þurup koyulaþýnca, tepsi ateþten alýnýp soðutulur.Ekmek dilimleri tabaklara yerleþtirilir. Üzerine krema veya kaymak koyulur. Bunun üzerine de viþne taneleri yerleþtirilir.
25. Üzümlü ekmek tatlýsý1 büyük salkým siyah üzüm ayýklanýp yýkanýr; taneleri ortadan ikiye bölünerek çekirdekleri çýkartýlýr.Yarým bayat ekmek, küp þeklinde doðranarak üzümler ile karýþtýrýlýr.Hazýrlanan karýþým, yaðlanmýþ kalýba dökülür.1 kahve fincaný elenmiþ un bir kâseye konulur. Üzerine yarým su bardaðý toz þeker, çýrpýlmýþ 3 adet yumurta ve 1.5 su bardaðý süt eklenir. Bu karýþým da tahta bir kaþýk ile karýþtýrýlýp kalýba dökülür.Kalýba dökülmüþ tüm karýþým, 180 derecede ýsýtýlmýþ fýrýnda 40 dakika piþirilir. Fýrýndan çýkarýlýp ýlýmaya býrakýlýr. Üzerine pudra þekeri döküldükten sonra dilimlenerek servise çýkarýlýr.
26. Ýncir ve ballý ekmek turtasý1 adet bayat ekmek bir kâseye ufalandýktan sonra 2.5 su bardaðý süt ile ýslatýlýr. 20 dakika kadar yumuþatýlýr.8 adet kuru Ýncir suda yumuþatýlýr. Yumuþadýktan sonra suyu
süzülen incirlerin her biri 5-6 dilim halinde kesilir.2 kaþýk tereyaðý tavada eritilir.4 yumurta çýrpýlarak, eritilmiþ 2 kaþýk tereyaðý, 3 çorba kaþýðý bal ve sütlü ekmek ile mikserde karýþtýrýlýr.
Daha sonra incir dilimleri bu karýþýma eklenir.18x20 cm. ebadýnda bir fýrýn kabýna yaðlý kaðýt döþenir. Kaðýdýn üzeri 1 tereyaðý ile yaðlanýr. Elde edilen karýþým kaba dökülür; 180 derecede
ýsýtýlmýþ fýrýnda 1 saat piþirilir. Krem þanti veya kaymak eþliðinde servise çýkarýlýr.
27. Ekmekli puding
Bir kapta 3 su bardaðý süt, 3 yumurta, ¾ su bardaðý bal, yarým limonun suyu, 1 tatlý kaþýðý tarçýn , Ýçine, 4 su bardaðý dolduracak kadar, iyice ufalanmýþ bayat ekmek, 1.5 su bardaðý rendelenmiþ elma, yarým su bardaðý dövülmüþ ceviz içi eklenip karýþtýrýlýr. Tüm karýþým, yaðlanmýþ bir kalýba koyulup 175 derecede
ýsýtýlmýþ fýrýnda 35 dakika kadar piþirilir. Ekmekli puding sýcak veya soðuk yenilebilir.
28. Ekmekli krep
4 dilim bayat ekmek ufalanýr; üzerine 1.5 su bardaðý süt dökülerek ýslatýlýr. 4 yumurta, 2.5 çay bardaðý un ve 4 çorba kaþýðý bal, ufalanmýþ
sütlü ekmeðe eklenip iyice karýþtýrýlýr.Fýndýk büyüklüðünde tereyaðý tavada kýzdýrýlýr. Hazýrlanan karýþýmdan bir miktar tavaya dökülür. Tava sallanarak hamurun yayýlmasý saðlanýr.
Krepin her iki tarafý da piþirilir.Hamur bitinceye kadar ayný iþlem tekrarlanýr.Not: Kreplerin üzerine fýstýk ezmesi de sürülebilir.
29. Bademli ekmek dilimleri
1 kutu krema ve 2 yumurta çýrpýlýp karýþtýrýlýr.Bayat ekmek dilimleri krema ve yumurta karýþýmýna batýrýlarak ýslatýlýr. Islatýlmýþ ekmeklerin iki tarafý da, yaðda kýzartýlýr. Kýzarmýþ ekmeklerin üzerine bal sürülür.
30. Çikolatalý ve ekmekli kek
3 su bardaðý dolduracak kadar, ufalanmýþ ekmek içi, 2 su bardaðý ýlýk sütte yumuþamasý için biraz bekletilir.Yarým su bardaðý badem iri iri doðranýr.Yarým su bardaðý kuru üzüm de, yumuþamasý için suya koyulup bekletilir. 1 adet küçük çikolata ince ince kýyýlýr.Ekmekli süt mikserden geçirilir; 2 kahve fincaný toz þeker, 3 çorba kaþýðý kakao, 2 adet çýrpýlmýþ yumurta, doðranmýþ badem, kýyýlmýþ çikolata ve
sýkýlýp suyu süzülmüþ kuru üzüm eklenerek iyice karýþtýrýlýr.20x15 cm. ebadýnda bir fýrýn kalýbýna yaðlý kaðýt döþenir; üzeri erimiþ tereyaðý ile yaðlanýr. Hazýrlanan karýþým kalýba konularak 180 derece
ýsýtýlmýþ fýrýna verilir. 50 dakika piþirildikten sonra kek fýrýndan çýkarýlýr. Üzerine pudra þekeri serpilir. Ilýyýnca, kareler halinde kesilerek servise çýkarýlýr.
AFÝYET OLSUN ...TOPAK TOPAK ET OLSUN ..........HE HE HE
Hepsi birbirinden ilginç yemekler, bazýlarýný bende biliyormuþum meðer, özellikle bir kaç tatlýyý bizim evdede yaparlar.
Ekmek bir kaç gün kalýnca küfleniyor bunun önüne geçmek için ne yapmak gerekiyor, buzdolabý çözümünü biliyorum baþka çareler varmý.
T.C VATANDAÞI, NE MUTLU TÜRKÜM DÝYENE
Belediyemize bu hizmetinden dolayý teþekkür ediyorum.
Her geçen güz gerek ülkemiz, gerekse dünyada açlýk oraný biraz daha büyümektedir maalesef.
Ýsraftan kaçýnmak ve tüketebileceðimiz kadar yiyeyecek almamýz, alamayacak oaln insanlarý düþünmemiz gerekiyor.
"Ýsraf Haramdýr"Sözü ile de mensup olduðumuz din de bu öðretiyi bize aktarmýþtýr.
Dilerim israf etmeyiz, israfa kaçtýðýýmýzda ise, ekmek toplama kutularýnýn kullanýlmasýný ümit ederim.
Sevgiler...
Belediye yatkililerine:
Unuttuðum 1-2 noktayý akatrmayý da ihmal etmeyeyim.
Özellikle yemek veren devlet ve özel kululuþ yakýnlarýna bu sözkonusu ekmek kutularýnýn býrakýlmasý faydalý olacaktýr.
Bilindiði gibi ençok ekmek israfý buralarda olmaktadýr.
Bu Kuruluþlar: Hastaneler, Yatýlý okullar, ,sosyal ve yardýmlaþma kurumlarý ve bazý fabrikalar gibi...
Sevgiler...
Belediyenin bu hizmeti çok yerinde ve akýllýca olmuþ..Tebrik ediyorum.![]()
Seher vakti esen rüzigarýn serinliðini bilemeyen..
Bir avuntuyla cafe köþelerinde ömür çürüten, gönül huzurunu ne bilir?!.
Çýplak ayaklarýný ýslak otlar üzerine seremeyen.. Bir hüt hüt kuþunun canlý ötüþünü duyamayan.. Ve dahi bir bebeðin avucunu, ellerine almadan yaþayan;
Akýldan, mantýktan ne bahseder bilmem ki?!..
Ekmek toplama iþi nasýl gidiyor, ilgi varmý.
T.C VATANDAÞI, NE MUTLU TÜRKÜM DÝYENE
cok guzel bir olay ama bizim nizip halký okadar duyarlý degil bence duyarlý olan 100de 30 gerisi duyarsýz
acaba bu ekmekler geri ne olacak?
Aþký Ya Yaþarsýn Yada Yazarsýn...
Diyen Þair Sonra da
Ne Yaza Bildik... Ne de Yaþayabildik...
Demiþ...
SaRýma LaRciverRt Ol...
toplanan ekmekleri belediyemiz mahle içinde besicilik yapan vatandaþlarýmýza katkýda bulunmak için vereceklermiþ yazýn sinekler den ve pis kokulardan durulmuyor kimsenin umrunda deðil þehir içinde besicilik yapýlýrmý acaba öncelikle bunun için belediyemiz bir çözüm bulmasý gerekmezmi.?