![]()
Ýþte güneþ sistemi dýþýndaki komþu güneþ siteminin en küçük gezegeni
Avrupalý bilim adamlarý, bu yýlýn baþýnda keþfi açýklanan Güneþ Sistemi dýþýndaki en küçük gezegenin aðýrlýðýný ve yoðunluðunu ölçtüler.
Astronomy and Astrophysics dergisinde yayýmlanan bilimsel makaleye göre, Avrupa Uzay Ajansý tarafýndan Aralýk 2006'da yörüngeye fýrlatýlan COROT uydu teleskobuyla yapýlan keþif dolayýsýyla Corot-7b adý verilen bu dýþ gezegen (exoplanet) Dünya gibi kayalýk.
Araþtýrma ekibine baþkanlýk eden Cenevre Üniversitesi'nden Didier Queloz, bu bilinen ilk kayalýk dýþ gezegenin çevresinin Dünya'dan yüzde 80 daha geniþ, 5 kat daha aðýr olduðunu belirterek, "Dante'nin Cehennemi" diye tanýmladýðý gezegenin yüzey sýcaklýðýnýn bin ila 1500 santigrat derece olduðunu, bunun da bilinen anlamda yaþama olanak tanýmadýðýnýn altýný çizdi.
Yeni gezegen, güneþi çevresinde saatte 750 bin km hýzla 20 saat sürede dönüþünü tamamlýyor. Dünya'nýn güneþine en yakýn gezegen Merkür ise Güneþ etrafýnda dönüþünü 88 günde bitiriyor.
Astronomlarýn defalarca yaptýklarý gözlem ve ölçümlerde, bu dýþ gezegenin yoðunluðunun Dünya gibi kayalýk olduðunu ispat ettiði görüldü. Dünya'nýn Güneþi çevresinde döndüðü gibi baþka yýldýzlarýn yörüngesinde gaz devi 330 civarýnda dýþ gezegen keþfeden bilim adamlarý, bunlarýn büyük bölümünün Yerküre'den 17 kat büyük Neptün gezegeniyle benzerlik taþýdýðýna iþaret ediyor.
Dünyanýn komþusu gökadada bulunan yeni gezegen, güneþinden sadece 2,5 milyon km, Dünya'dan ise 500 ýþýk yýlý uzakta yer alýyor. (1 ýþýk yýlý: 9,7 trilyon km)
Keþiflerini "süper Dünya" dýþ gezegen kategorisine sokan bilim adamlarý, ilk kez bu kadar küçük bir dýþ gezegenin yoðunluðunun ölçüldüðünü ve bulgularýn, böylesine küçük bir gezegenin kütle ve yoðunluðu konusunda somut kanýtlar sunmasý açýsýndan önemli olduðunun altýný çiziyor. Fransýz Uzay Kurumunun baþýný çektiði COROT projesi, ESA, Avusturya, Belçika, Almanya, Ýspanya ve Brezilya'nýn katkýlarýyla yürütülüyor.
16 Eylül 2009, Çarþamba