Gaziantep'ten Öss Katsayý Eþitsizliðine Tepki
Yüksek Öðretim Kurumu'nun (YÖK) üniversiteye giriþte katsayý eþitsizliðini kaldýran düzenlemesinin yürürlüðünü durdurmasý nedeniyle Gaziantep Ýmam Hatip Liseleri Mezunlarý Gönüllüleri Derneði (GAÝMDER) bir basýn açýklamasý yaptý.
05 Aralýk 2009 14:14
Yüksek Öðretim Kurumu'nun (YÖK) üniversiteye giriþte katsayý eþitsizliðini kaldýran düzenlemesinin yürürlüðünü durdurmasý nedeniyle Gaziantep Ýmam Hatip Liseleri Mezunlarý Gönüllüleri Derneði (GAÝMDER) bir basýn açýklamasý yaptý.
Kýrkayak Parký'nda yapýlan basýn açýklamasýna bir grup üniversite öðrencisi ve dernek üyeleri katýldý.
Açýklamayý yapan GAÝMDER Þube Baþkaný Yemliha Aksoy, Danýþtayýn, tartýþmalý bir karara imza attýðýný ve YÖK'ün üniversiteye giriþte katsayý eþitsizliðini kaldýran düzenlemesinin yürürlüðünü durdurduðunu ifade etti. Aksoy, "Danýþtay'ýn önceki kararlarýnýn tam zýddý yönde bir karara imza atmasý ve kendisiyle çeliþmekten de kaçýnmamasý ideolojik baðnazlýkla hareket etmenin yol açtýðý sefilliðin bir göstergesi olmuþtur" diyerek, "Daha temelde ise bu karar, Türkiye'de yüksek yargýnýn hakla, hukukla, halkla
kavgalý olduðunun yeni bir belgesi olarak karþýmýzdadýr. Danýþtay 8. dairesi, 2005 yýlýnda katsayý adaletsizliðinin iptali için kendisine yapýlan baþvuruyu; "Katsayý konusunun Milli Eðitim Bakanlýðý ile iþbirliði yapýlarak Yüksek Öðretim Kurulu tarafýndan saptanacaðý" gerekçesiyle katsayý konusunda YÖK'ün yetki kullanýmýný hukuka uygun bularak reddetmiþtir. Ancak 4 yýl sonra YÖK'ün ayný kararýný hukuka aykýrý bularak katsayý zulmünün devamýna onay vermiþtir. Açýkça görülmektedir ki; Danýþtay 8. Dairesi,
verdiði bu skandal kararla dün hukuki bulduðu YÖK yetkisini, bu gün hukuki bulmayarak kendi kararýyla derin bir çeliþkiye düþmüþtür" dedi.
Yemliha Aksoy konuþmasýna þu þekilde sürdürdü:
"Ayný sýnava giren, ama farklý liselerden mezun öðrenciler arasýnda katsayý adaletsizliðini gidermeye yönelik bir düzenlemeyi iptal edenler 'bazýlarýnýn daha eþit' olduðu bir düzen arzusu içinde olduklarýný ispatlamýþlardýr. Nitekim bu süreçte YÖK düzenlemesinin iptali talebiyle konuyu Danýþtay'a taþýyan Ýstanbul Barosu Baþkanýnýn kendisine yöneltilen eþitsizliði sahiplenme eleþtirisine cevabý asla unutulamaz! Baro baþkaný 'eþitlik ancak eþit insanlar arasýnda olur' dememiþ miydi? Ýþte Danýþtay 8.
dairesi de verdiði kararýyla halkýn bir kesimini diðeriyle eþit görmediðini; bir kesimin yararlandýðý haklardan diðerlerinin de eþit þartlarda yararlanmasýný uygun bulmadýðýný ortaya koymuþtur. Danýþtay'ýn tutumu ayný zamanda sýnýfsal bir ayrýmcýlýk da içermektedir. Genelde yoksul ailelerin çocuklarýnýn devam ettiði meslek liseleri açýkça üvey evlat muamelesine maruz býrakýlmakta, Bu okullardan mezun olan gençlerin yüksek öðrenim görme imkanlarý ellerinden alýnmaya ve böylece toplumsal yapýda daha etkili
bir konuma gelmeleri engellenmeye çalýþýlmaktadýr."
Basýn duyurusundan sonra çeþitli sloganlar atan grup olaysýz þekilde daðýldý. Haber Fx