burda ölüleri topraga gömen kim varki
hepsi ya yakiyor yada atiyórmus bi yere
bende ilk duyg´dugumda cok üzüldüm ve sasirdim ama gercek öylemis..
yine ne varsa bizim vatanimizda topragimizda var..
burda ölüleri topraga gömen kim varki
hepsi ya yakiyor yada atiyórmus bi yere
bende ilk duyg´dugumda cok üzüldüm ve sasirdim ama gercek öylemis..
yine ne varsa bizim vatanimizda topragimizda var..
artik bende bir anneyim:)
Sevgili Sakallý kardeþim uzun zaman önce beni bu mezarlý fotoðraflarýndan haberdar etmiþti.Bugün bakma þansým oldu.
Ýlahi dinlerin hemen hepsinde ölülerin mezara gömülmesi esastýr.Týpký ilk peygamber Adem(a.s)ýn öldürülen ile oðlu Habil'in öldüren kardeþ Kabil tarafýndan gömülmesi gibi.Öte yandan ilkel, Animst,Hindu...v.b. dinsel inanç ile kültürlerde ise ölülerin yakýlmasý inancý vardýr.Bu bir diðer yaný ile "Ateþin yediði,yaktýðý kubanýnýn Allah'a adanýþ" ritüeli ile de baðlantýlý bir inançtýr.
Ýlahi dinlerin dünya ile ahiret tasavvurunu resmeden mezarlýklar ayný zamanda sosyolojik süreçlerin de tanýðýdýrlar.
Bu konuda daha saðlýklý bilgileri sizinle paylaþmam için kütüphanemi taramam gerek.Fakat mezarýn altýnda olanýn önemsenmesi gerektiði ve dýþ görünümün çok da önemli olmadýðý vurgusuna pek katýlamayacaðým.Bu ayný zamanda insana verdiðimiz deðeri de göstermektedir.Yapýnýn ihtiþamý v.b. unsurlar bir yana,düzenli ve temiz bir mekanýn olmasý muhakkaktýr.Tarihi süreç itibarý ile mezarlýk kültürümüzü sizlerle paylaþmak dileði ile...Bütün ölülerimize rahmet diliyorum.Rahman olan Allah'ýn onlara günahkar da olsalar rahmeti ile tecelli etmesini niyaz ediyorum.Selamlar