Nizip Meslek Yüksekokulu Öðretim Görevlileri 6-7 Haziran 2009 Tarihinde Yrd. Doç. Yaþar BÜYÜKOÐLU baþkanlýðýnda Mardin, Midyat, Dara ve Hasankeyf’e gezi düzenlendi.
Gezi Süresince Kafileye Baþkanlýk Yapan BÜYÜKOÐLU’nun Mardin’in tarihi hakkýnda verdiði bazý bilgiler þunlardýr;
“Mardin, mimarisi, sosyal yaþamý, kültürel dokusu ve þehrin kendisi ile gerçekten her göreni büyüleyen bir þehirdir. Mardin yalnýz þehir merkezi ile deðil, çevresi ile de kültürel bir gezi için ideal bir yerdir.
Mardin gerçek anlamda bir müze þehridir. Bir kalenin üzerine oturtulmuþ olan þehir, eski ve yeni olmak üzere iki bölümden oluþmaktadýr. Mardin in 1960'lý yýllarýn sonunda þehrin tamamýnýn SÝT alaný ilan edilmesiyle þehir içine yeni inþaat yapýmý yasaklanmýþtýr.
Mardin de baþtan sona yürüyerek 15-20 dakika sürebilecek bir zamanda gezebilirsiniz. Araçlarýn tek yönlü çalýþtýðý yalnýz bir cadde vardýr. Kendinizi 16.yy da hissedeceðiniz Mardin anlatýlmaz yaþanýr...
Önce Mardin kent merkezi içindeki önemli noktalarý, evleri, medreseleri, kiliseleri, daha sonra ilçeleri Deyrulzafaran Manastýrý baþta olmak üzere Dara, Midyat ve Hasankeyf , de içine alan geniþ bir alaný gezilmeli. Dünya Süryaniliðinin merkezi olan Deyrulzafaran, su sarnýçlarý ile Dara ve yine dünyadaki yaþayan arkeolojik birkaç þehirden biri olan Hasankeyf'i de kattýðýnýzda Mardin gezmeye doyulmaz bir þehir olarak karþýnýza çýkar.” Dedi.
![]()
Mardin de bir ebru sanatýný sergisinin açýlýþýný da yapan BÜYÜKOÐLU açýlýþta yaptýðý konuþmada, ” Tarihi Bir Kentin, tarihe mal olmuþ güzide bir mekânýnda hepinizle ebru sanatýnýn güzelliðinde buluþmanýn heyecaný içerisindeyim. Ebru hayal ve güzelliðin tutkulu ve özlemin sudaki resmiyse Mardin bu resmin taþlardaki abidesidir. Bizler emekle sevgiyi huzurunuzda ebedileþtirmek için varýz. Çok farklý katmanlarda alanlardan ve özelliklerden oluþan bir insan kompozisyonun zarafetle, ebruyla kendini ifade etmesi törenine hoþ geldiniz.” Dedi.
![]()