Sevgili dostum Kamil Büyüker dün bir toplantýda eline aldýðý kalemle iki sokak levhasý çiziyordu. “Bir Ýslam þehri olarak Ýstanbul” üzerinde konuþtuðumuz esnada sevgili Kamil’in çizdiði levhalar için;
Bu sokak levhalarý batýlý formda. dedim.
Kamil bey gülümseyerek;
Birinde “Ergenekon Caddesi” diðerinde “Hidayet Sokak” yazýyor deyince gülümsedim.
Cadde ile Sokak Levhalarý Harbiye’de bulunuyor.Kamil bey’in CRR(Cemal Reþit Rey Kongre Merkezi) ile olan ünsiyeti düþünüldüðünde sokaklarýn o civarda olmasý da kuvvetle muhtemel.Toplantýda kimseye söylemedim ama hala þunu düþünüyorum;
Ergenekon ile Hidayet sokaklarý acaba hangi yöne bakýyorlar.Peyami Safa merhumun “Fatih-Harbiye” arasýnda tahlil ettiði haliyle, düþünce ile ruhlarýmýz nerelere istikbal ediyor acaba?
Her iki levhasýnýn ayný direk üzerinde deðiþik yönleri göstermesini nasýl anlayacaðýz?
Ayný gövdeye dayanmýþ iki ayrý kol!Biri çýkýþý olan,kurtuluþa götüren anlamýnda ‘Hidayet’ diðeri de tarihsel anlamda,baský ve zulümden daðlara çýkan insanlarýn yeni bir yol bulup kurtuluþa,sahil-i selamete ermeleri manasýnda klasik bir Türk destaný.Ne var ki;Ergenekon artýk bu yönü ile deðil de adeta ‘Bütün Kirli Ýþler Anonim Þirketi” olarak maruf hale geldi!Doðrusu,henüz iddialar ve yargýlamalar devam etse de, söz konusu þirketin ortaklarý arasýndaki iliþkiler yumaðý çözüldükçe, Ergenekon’un tarihsel deðil de olgusal(vakýa)olarak ‘Hiadeyet’in zýddý olduðu da muhakkak.
Sevgili Kamil’in sokaklarýnda yürürken,sokak isimlerinin düþüncem üzerinde uyandýrdýðý inkar edilemez tesir, aklýma bir anda daha da muzip düþünceler getirdi.Nedense aklýma Ýstanbul kýþýna hazýrlýksýz yakalanmamak için giydiði kabanýn sol cebine ‘Vakit’ gazetesi,sað cebine de ‘Taraf’ gazetesi yerleþtiren bir vatandaþ geliverdi.
Vatandaþ bu haliyle Harbiye’de gezinirken, bahsi geçen iki sokak levhasýný görünce durur.Þaþkýnlýðýný ve kararsýzlýðýný yenmek için sokaða girenleri tahlile baþlar.Ne var ki; her iki sokaða girenler arasýnda bir payda eþitliði saðlayamayýnca sýkýlmaya baþlar.Olmayan saçlarýný kaþýrken! canýný acýttýðýný geç de olsa fark eder.Kaþýdýðý bölge; kafanýn boyuna doðru olan,arka kýsmý,sevgili Hasan’ýn Kellik tasnif ve tasvirlerinden ‘Rezalet’ bölümüdür yani!Söz buraya gelmiþken bu kellik tasnif ve tasvirini de resmetmek,bu anlamda kimseyi gücendirmemek gerek.Sevgili Hasan Alýcý’dan mervidir ki;
Saçlarýnýn ön kýsmý dökülen Malatya’lý birine takýlýrlar.O da saçýn ön kýsýmlarýnýn dökülmesini; ‘Asaletten’ diye yorumlar.Bir dönem sonra bu asil insanýn saçlarýnýn dökülüþ seyri yukarýlara, orta kýsýmlara çýkýnca, bu kez; ‘Sefaletten’ dir diye yorumlamaya baþlar.Bir dönem sonra bir gün fayans kaplý duvara kafasýný dayayýnca,arka kýsýmda bir soðukluk hissi ile üþüdüðünü fark eder.Elini arka tarafa attýðýnda saçlarýn dökülüþünün bir otoban gibi düzenli bir þekilde arka bölgeyi de kuþattýðýný fark eder!Bu kez kendisine soru soran,alay edecek biri de yoktur.Kendi kendine;
Her iki bölgeyi izah etmeye çalýþtým.Peki bunu nasýl izah edeceðim?! Diye sorar;
Bu da ‘Rezaletten’ olsa gerek der kendi kendine!
Bu þirin mi þirin fýkradan ilham alarak yukarýdaki vatandaþý tasvir ettim.Sanýyorum saç problemi olanlar þimdiden kafalarýný yoklamaya baþladýlar!Veya þimdiden saçlarýný yoklamaya baþladýlar mý demeliyim?!
Ýþte! Bizim iki sokak arasýnda yön bulmaya çalýþan vatandaþ da canýný acýttýðýný ve bir çýkar yol bulamadýðýný anlayýnca,aklýna kabanýnýn sað cebine yerleþtirdiði ‘Taraf’ gazetesi gelir.Büyük bir ciddiyet ve Kemal-ý edeb ile;
Ey Taraf!Doðru yol ne taraf diye niyazda bulunur Ahmet Alatn’dan Yasemin Çongar’dan,Yýldýray Oður’dan…Sonra sol göz ucu ile ‘Vakit’ gazetesine bakar.Dudak büker,kafasý karýþýr.En nihayet “Ormanda önüme iki yol çýktý.Ben az gidileni tercih ettim” sözlerine sýðýnarak,elbisesini,elbiseleri,sembolleri,gazeteleri,tarihsel olaný,olgusal olaný…bir kenara býrakarak Hidayet sokaðýna girmeye karar verir.
Sevgili Kamil!Bir sonraki toplantý için “Dersim Sokak”ile “Tunç El Sokak” levhalarýný da çizer misin?Belki O zaman “Dersim dört dað içinde” ne anlama gelir ve Sabiha Gökçen ile manevi Babasý Mustafa Kemal Paþa Tunceli ‘nin neresindeler, ‘38’ ne anlama gelir bunu daha iyi anlarýz.