Bu yaz Nizip'e gittiðimde, mezarlýðý ziyaret ettim. Mezarlýkta bile var..![]()
Bu yaz Nizip'e gittiðimde, mezarlýðý ziyaret ettim. Mezarlýkta bile var..![]()
GEBEREOTUNUN YETÝÞTÝRÝLMESÝ:
fficeffice" />
>> Doðada kendiliðinden yetiþmekte olan gebereotunun üretimi genellikle tohumla olmaktadýr. Tohumlar, aðustos ve eylül ayla-rýnda karpuzcuk þeklinde olan meyvelerden elde edilir.
>> Karpuzcuklarýn içindeki mercimekten küçük olgun kahverengi tohumlar, suyla yýkanýp güneþte kurutulur.(Yapýlan bir araþtýrmada anaçlýklarda toplanan tohumlarýn bindane aðýrlýðý 9.20 g.olarak bulunmuþtur.)Daha sonra bu tohum-lar, ince elekten elenmiþ eþit orandaki yanmýþ koyun gübresi, orman topraðý ve yýkanmýþ dere ku-mundan oluþan harçla hazýrlanan fide yastýðýna Mart ayý sonunda ekilir.
>> Fidelik,topraktan 10-15 cm yüksekte düz hazýrlanacaðý gibi, 15-20 cm mesafeli ve 10 cm derin-likte karýklar açýlarak da hazýrlanabilir. Karýk þeklinde hazýrla-nan fidelikte tohumlar karýk sýrtýna ekilir ve su karýk içine verilir.Yabancý ot ve mantari has-talýklardan korunmak için fidelik harcý fümige edilmelidir.1 m2 fideliðe 6-9 g. Tohum ekiminden sonra fidelik düzenli olarak süzgeçle sulanmalý ve üzeri gerektiðinde plastik örtü ile örtülmelidir.Tohumlar normal þartlarda 25-30 günde çimlenir.Çýkýþtan sonra yaz boyunca ot alýmý, sulama ve ilaçlama düzenli olarak yapýlmalýdýr.
>> Fideler,sürgünleri kuruduktan sonra toprak seviyesinden Kasým-Aralýk ayý içinde kesilip,kalan kýsmýn üzeri toprakla örtülmelidir.
>> FÝDAN DÝKÝMÝ:
>> Ocak-Þubat aylarýnda fidelikten sökülen fidanlar,sonbaharda derin sürüm yapýlan arazilere Ocak ayýndan itibaren dikilebilir.Dikim mesafesi 3*3 veya 4*4 olmalýdýr.Bu mesafelerde ve yaklaþýk 20 cm derinlikte açýlan çukurlarýn dibine bir miktar yanmýþ hayvan gübresi konulup toprakla karýþtýrýldýktan sonra fidanlar dikilir ve sýkýþtýrýlýr.
>> Dikimden sonra fidanlarýn üzeri toprakla kümbet þeklinde örtülüp etrafý çanak þeklinde açýlarak can suyu verilmelidir.Usulüne göre dikilen fidanlar o yaz 1 m. ye kadar sürgün verebilir.Bu sürgünlerde 10-15 kadar çiçek tomurcuðu olabilir.Birinci yýldaki fidanlara yaz aylarýnýn çok kurak gitmesi halinde su verilmelidir.Sulamada suyun gövdeye temasýndan kaçýnýlmalýdýr.
>> Ayrýca böceklere karþý ilaçlama yapýlmalýdýr.
>> KAPARÝNÝN DEÐERLENDÝRÝLMESÝ:
>> Gebere otunun kapari denilen çiçek tomurcuklarý, mayýs ayý ortasýndan itibaren toplanmaya baþlanýr.Genellikle 10 mm’nin altýndaki nohut þeklindeki tomurcuklar, toplama merkezlerinde %20’lik tuzlu suda ya da bir kat tuz, bir kat kapari þeklinde katlanarak muhafaza edilir.
>> Yurdumuzda pek bilinmemesine raðmen gebereotunun kök kabuðunun idrar söktürücü ve kabýzlýk giderici bir özelliði vardýr.Çiçek tomurcuklarýnda bol miktarda vitamin ve protein vardýr.Yapýlan bir çalýþmada 100g. Çiçek>> tomurcuðunda kuru madde olarak 67 mg. Fosfor, 9 mg. Demir, 24 mg. Protein,12 mg. Selüloz ve 2 mg. Lipid tesbit edilmiþtir. Gýda, kozmetik,boya ve ilaç sanayiinde kullanýlan kaparinin yurt dýþýna
ihracý genellikle salamura þeklinde olmaktadýr. Konserve olarak hazýrlanan kapari turþu, salata,pizza üstü,balýk ve av etleriyanýnda garnitür olarak yenilmektedir. Saðlýk açýsýndan karaciðer fonksiyonlarýný düzenlediði ve cinsel gücü artýrdýðý da söylenmektedir.
Yapýlan bir denemede doðadan toplanan tomurcuklar bir kavanoz içinde %20’lik tuzlu suda üç ay bekletilip, sonra birebir oranýnda sirke içine konulmuþtur.10 gün sonra yenildiðinde aromasý ve lezzeti çok beðenilmiþtir.>> SONUÇ
>> Güneþ seven,sýcak bölge bitkisi olarak bilinen gebereotu,yurdumuza önemli miktarda döviz getiren bir bitkidir. Yaz aylarýnda, atýl iþgücünün deðerlendirilmesi yönüyle iþsizliði azaltmasý ve toplayýcýlarýna yeterli gelir saðlamasý büyük avantajdýr.
Çok yýllýk derin köklü ve yayýlýcý özelliði ile iyi bir erezyon kontrol bitkisidir.
Bu bitki, yurdumuzun uygun bölgelerinde, erozyona tabi yerlerde, normal kültür bitkisinin yetiþmediði ya da ekonomik gelir elde edilemeyen güneye meyilli arazilerde yetiþtirilerek daha çok döviz geliri saðlanýp, iþsizlik kýsmen önlenebilir.
Gebereotu yetiþtiriciliði mutlaka tohumla üretilen fidanlarla yapýlmalýdýr. Doðadan sökülerek yapýlan yetiþtiricilik baþarýlý olmadýðý gibi doðanýn dengesini de bozmaktadýr.
Tomurcuklarýn toplanmasýnda bez torbalar kullanýlmalýdýr. Plastik torbalar, tomurcuðun kalitesini uzun süre bekletince bozmaktadýr.>> > >
Maaþallah bir çok arkadaþ ta epey bilgi varmýþ.
hepinize teþekkürler.Daha fazla detaylý bilgi için:www.alanturkapari.com. adresinden temin edilebilinir.selamlar
biz izmir bölgesinde oturan üreticeriz..bizim bölgede sizin deyimizle kapara bitkisi bol miktarda yetiþiyor.. bu bitki ile ilgilinenen varsa görüþebiliriz... yadýmlarýnýzý bekliyoruz
Kapari (Caper)
![]()
Ýçeriðinde bol vitamin ve mineral bulunduran keber (capari) salamurasý
www.HepsiAntep.com
Görüþleriniz bizim için önemlidir
0342 5171254
Bence bu bitkinin ticaretinin Nizipte yeniden canlandýrýlmasý ekonomik açýdan faydalý olacaktýr, bu bitki yukarýdaki bilgilerdede söylendiði gibi en kurak ve çorak yerlerde bile yetiþebiliyor. Pazarýda çok iyi.
Konu müslüm akpek tarafýndan (16.06.09 Saat 09:00 ) deðiþtirilmiþtir.
T.C VATANDAÞI, NE MUTLU TÜRKÜM DÝYENE
yaw bize de þebelleh zehirli derlerdi bunun altýnda yýlan var derler bak ne kadar faydalarý varmýþ.
Leyla Leyla!!! diyen dille,vuslata eremezsin Mevla demedikçe!
Mardin valiliði keberin düzenli ekimi ve hasadý için bir dizi çalýþma baþlatmýþ.
Görüþleriniz bizim için önemlidir
0342 5171254
Çok pis bir kokusu vardýr..Hele hele mahale aralarýna konulan keber depolarýnýn hijyenik olmayan görüntüsü 1 kilometre ileriden sokaklara dökülen leþ gibi suyu Nizip'te vatantaþý çileden çýkarttý..Gelen yoðun þikayetler üzerine bu mahale aralarýna kurulan mavi bidonlu iðrenç kokulu ve saðlýksýz dolum tesisleri tek tek kapatýldý.Usulune uygun yapmak pahalý olduðu için kimse zahmet edip de sanayinin kapýsýný çalmadý.Bu iþi yapan bizim bir komþumuz vardý.Halen birçok komþumuz onunla konuþmaz.
Ramazan TARHAN/Astronom/HARÝTA MÜHENDÝSÝHayatý Kolaylaþtýrýr
www.tarhanharita.net
Kapari yani keber, þuan Nizip'de uluslararasý çalýþan, çok ciddi yatýrýmlar yapmýþ olan bir firma tarafýndan salamura edilerek pazarlanmakta ve ihraç edilmektedir.
HepsiAntep.com e-maðazada bu ürün yok satýyor.
Görüþleriniz bizim için önemlidir
0342 5171254
Kaparinin Faydalarý;
-Aðrý kesici özelliði vardýr.
-Sindirim sistemini düzenler
-Kabýzlýk gidericidir.
-Ýdrar söktürücüdür.
-Balgam söktürücüdür.
-Adet düzenleyicidir.
-Solucan ve parazit düþürücüdür.
-Romatizma rahatsýzlýklarýna iyi gelir.
-Felçten korur.
-Ýskorbit hastalýðýnda kullanýlýr
-Kan bozukluklarýna faydalýdýr
-Gut hastalýðýna iyi gelir.
-Antitümör etkilidir.
-Mide rahatsýzlýklarý, ülsere iyi gelir
-Hemoroid hastalarýna fayda saðlar.
-Dalak büyümesinde faydalýdýr.
-Kalça rahatsýzlýklarýnda kullanýlýr.
-Özellikle kanser hastalarýnda trombosit sayýsýný yükselttiðinden faydalýdýr.
-Karaciðer fonksiyonlarýný düzenleyicidir.
-Multipl Skleroz (MS) hastalýðýnda faydalýdýr.
-Cinsel gücü arttýrýcýdýr.
Kapari bitkisi oldukça faydalýdýr. Ýþlenmiþ olanýný, ya da tablet halinde satýlanlarý almak gerekir. Mufi markasý ile hazýrlanan Kapari salamurasý da Ayný özellikler sahip doðadan toplanmýþ steril ve haccp belgeli üretim tesislerinde iþlenmiþ bir bitki salamurasýdýr. Özellikle hazýrladýðýnýz salatalara karýþtýrýlmasý durumunda eþsiz bir lezzet kaynaðýdýr.
Osman Demir Istanbul
Hasat baþladýmý.
T.C VATANDAÞI, NE MUTLU TÜRKÜM DÝYENE
h1 n1 virüsünede iyi geliyormuþ dogrumu acaba
cehalet insaný çirkinleþtirir. suskunlugum asaletimdendir .
her söze cevabým var ama bir söze bakarým sözmü
diye birde söyleyene bakarým adammý diyehttp://www.nizip.com/signaturepics/sigpic2750_5.gif
Bunun turþusu nasýl yapýlýr bilen var mý?
Hadis olarak duydum "baðýrsaklarým kanýyor diye yanýna gelen bir sahabeye efendimiz kabara ye" diye telkinde bulunmuþ.
Malum baðýrsak sorunu (Hemeroid, apse vb.) bölgemizin yeme alýþkanlýðýndan dolayý yaygýn olan bir rahatsýzlýk. Acaba bu hususta baþka birþey bilen var mý?
Hepsiantep.com da hazýrý var abi. Bir Dünya'ya gönderiliyor
Görüþleriniz bizim için önemlidir
0342 5171254